Є свої особливості. Як харчуватися восени

26 жовтня, 20:43
Світлана Фус: «Жири потрібні для синтезу гормонів» (Фото:anaumenko/Depositphotos)

Світлана Фус: «Жири потрібні для синтезу гормонів» (Фото:anaumenko/Depositphotos)

Важливо, щоб із настанням холодів «обігрів» ішов також і зсередини

Харчування восени має свої особливості. Саме в цей період ми перебудовуємо свій раціон на зимовий лад. Щоб підготувати свій організм до більш холодного часу, необхідно подбати багато про що: про імунітет, про захист шкіри від холоду, про нормальну роботу травної системи, про те, щоб не набрати за зиму зайві кілограми.

Відео дня

Наше харчування протягом року має бути різноманітним і включати овочі, фрукти, каші, хліб, бобові, м’ясо з рибою і яйцями, молочні продукти, рослинні масла, горіхи, і звичайно ж воду. Всі ці продукти доступні нам цілий рік. Тому зробити харчування корисним не буде проблемою, якщо заздалегідь продумати і внести певні зміни в осіннє меню.

Режим. Дуже важливо, особливо в холодну пору року, не допускати гострого голоду. Адже коли ми голодні, ми відчуваємо слабкість, сонливість, починаємо мерзнути. А з'їдена вчасно їжа дає приплив енергії, підвищує працездатність.

Складні вуглеводи довго підтримуватимуть відчуття ситості

Для цього в раціоні має бути достатня кількість білка, складних вуглеводів і жирів. Якщо в раціоні мало білка, імунітет слабшає, змінюється гормональний фон, шкіра втрачає тонус, виснажуються м’язи. Я раджу обов’язково включати в осіннє харчування легкозасвоюваний білок. Наприклад, куряче м’ясо, з якого можна приготувати велику кількість різноманітних страв. Його краще тушкувати, запікати чи варити, тоді воно добре насичує і не перевантажує шлунок. А його повноцінний склад забезпечить нашу імунну систему необхідними для неї амінокислотами.

Жири потрібні для синтезу гормонів, збереження вологи в суглобах та шкірі. Вони є джерелом важливих для організму жиророзчинних вітамінів. Наприклад, вітамін А необхідний для підтримки захисних функцій легень, слизових оболонок і шкіри від інфекцій.

Бажано, щоб в харчуванні були жири не тільки рослинного, а й тваринного походження — вершкове масло, сири, сметана, яйця і навіть трохи сала. Якщо не вживати більше норми, врахувати їх в загальній кількості жирів у раціоні, вони дадуть ситість і зігріють.

А складні вуглеводи не тільки забезпечать енергією, але і довго підтримуватимуть відчуття ситості та покращать роботу кишечника і обмін речовин. Знайти їх можна в злаках, бобових, овочах і фруктах. Ці продукти містять клітковину, яка необхідна для нормальної життєдіяльності нашої кишкової мікрофлори — важливого учасника імунного захисту організму.

Вітамін С. У холодну пору року він підтримуватиме імунітет, зміцнюватиме судини, захищатиме шкіру. Для того, щоб не зменшувати його надходження в організм восени, а потім і взимку, необхідно включати в раціон цитрусові, ківі, заморожені ягоди, квашені овочі.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Температура їжі. Важливо, щоб з настанням холодів «обігрів» йшов також зсередини. Тепла їжа і насичує краще, і зігріває. Воду теж пийте теплою.

Харчуйтеся різноманітно і повноцінно, плануйте свої сніданки, обіди та вечері, не пропускайте їх. Пам’ятайте, що харчуванням ми повинні покривати нашу добову потребу в білках, жирах, вуглеводах, вітамінах і мінералах. Тільки так ваш організм з настанням холодів зможе отримати максимальну кількість необхідних речовин, щоб боротися з вірусними захворюваннями та депресією, підтримувати захисні функції шкіри і слизових.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X