Замініть м’ясо. Чим корисні бобові

20 вересня 2019, 23:03

Навіть столова ложка будь-яких бобових за день принесе вашому організму величезну користь

Бобові — джерело якісного рослинного білка. У бобових його, в залежності від виду, до 40%. Що відноситься до бобових? Горох, квасоля, сочевиця, маш, нут, соя, арахіс, і ще цілий ряд менш відомих культур.

Відео дня

Бобові — це:

 — джерело вітамінів групи В, корисної клітковини;
 — практично знежирений продукт, який при цьому добре насичує, тому прекрасно підходить для дієтичного харчування;
 — продукт, що допомагає виводити надлишки холестерину;
 — антиоксиданти, які зміцнюють захисні функції організму;
 — висока концентрація фолієвої кислоти.

Квасоля

Саме цей вид бобових порівнюють з білком курячого яйця. Квасоля містить незамінні амінокислоти і досить легко засвоюється. Корисна при високому рівні цукру в крові, гіпертонії, порушенні вуглеводного обміну і низькому гемоглобіні.

Замінюйте квасолею картоплю в борщі — це і смачно, і корисно.

Мінус — цей вид бобових найчастіше викликає метеоризм.

Нут

Дуже часто входить в раціони харчування, спрямовані на схуднення — низькокалорійний, має невисокий глікемічний індекс і досить поживний. У нуті 20−30% рослинного білка. Часто цей вид бобових лежить в основі раціону вегетаріанців.

Хумус — ідеальний початок дружби з бобовими

З нуту виходить відмінна паста — хумус. Її легко зробити самому, в інтернеті повно рецептів, або купити в магазині (обов'язково уважно читайте склад). Хумус — ідеальній початок «дружби» з бобовими для тих, чий кишечник до них занадто чутливий.

Сочевиця

Помаранчева — для супів, зелена — як гарнір. Сочевиця широко використовується в дієтичному харчуванні — вуглеводів і жирів у ній всього 2−3%, при цьому вміст білка близько 35%. Вона легко засвоюється і не вимагає попереднього замочування — тільки добре промити. Сочевиця містить залізо і рекомендована при захворюваннях крові. Також прискорює метаболізм і зміцнює серцево-судинну систему.

Горох

Також відрізняється невисокою калорійністю і багатим складом амінокислот, вітамінів і мінералів. Легко засвоюється. Можна їсти свіжим — зелений горошок у сезон, а якщо не в сезон — то заморожений обдати окропом, і буде як свіжий. Із сушеного варять супи та каші. Мінус той же, що і у квасолі — може викликати підвищене газоутворення.

Соя

Цей вид бобових використовують для приготування соєвого м’яса і цінують за високий вміст білка (близько 35%) і багатий на вітаміні і мінерали склад. Рекомендовано включати в раціон при ожирінні та діабеті 2 типу.

Існує недоведене припущення, що потенційну небезпеку може становити модифікована соя. Щоб убезпечити себе, потрібно читати інформацію на упаковці про те, що це за сировина.

Маш

Використовують його рідко, судячи зі здивованих облич більшості людей, коли я про нього розповідаю. Але все ж і про нього хотіла б сказати пару слів. Користь маша — як і у всіх бобових, а особливість — в легкому пророщуванні. Залийте водою на 24−36 годин, і маш проросте! За смаком пророщений маш нагадує насіння соняшнику. Дуже смачно додавати його до салатів і овочів.

Однак бобові — продукт, який не у всіх однаково добре засвоюється. Людям з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту потрібно бути з ними вкрай обережними.

Запобіжні заходи:

 — добре замочуємо і відварюємо. Під час варіння можна додати трохи соди, смакових якостей це не змінить, а оболонку зробить м’якше.

 — вибираємо для себе найбільш м’які види бобових, наприклад, сочевицю.

 — блендуємо в пасту: хумус, супи-пюре, бобові пасти.

Навіть столова ложка будь-яких бобових за день принесе вашому організму величезну користь. А тим, хто наближається до 40-ка, важливо змістити фокус уваги з м’яса на бобові — це допоможе сповільнити процеси старіння.

Інші рекомендації Лори Філіппової можна знайти тут

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X