З чого починається старіння. Пояснює Оксана Скиталінська

16 березня 2018, 21:37

Кілька корисних продуктів збережуть імунітет і затримають старіння

Мабуть, найуживанішим словом, пов'язаним із здоров'ям, в холодну пору року є "імунітет". Багато хто переконаний, що з імунітетом обов'язково треба щось робити: піднімати, зміцнювати, "вчасно потурбуватись". На цьому наголошує реклама фармацевтичних та гомеопатичних засобів, а ті, хто в них не вірить, вірить в часник, цибулю та вітамін С.

Відео дня

Але останнім часом з'являється все більше і більше даних про те, що старіння, а, відповідно, і різноманітні дисфункції, розлади організму починається із дисфункцій, а, якщо бути дуже точним – із старіння імунної системи. І з цього починається весь каскад проблем.

Зміна складу кишечної мікрофлори, її збіднення, веде до підвищення проникності кишечного бар'єру, і, як наслідок – до прогресуючого запалення, порушення роботи клітин і метаболізму.

Ці порушення можуть бути одним з основних факторів ризику збільшення схильності до різних хронічних захворювань, серед яких серцево-судинні порушення, інфекції, аутоімунні захворювання, діабет, ожиріння, ракові та нейродегенеративні захворювання.

Тому першою умовою профілактики виникнення молекулярних поломок та сповільнення старіння (починаючи з молодого віку), має бути присутність в харчовому раціоні продуктів, "дружніх" до мікрофлори, а точніше таких, які сприяють її різноманітності та переважанню мікроорганізмів, характерних для молодого віку.

Дослідження показали, що склад мікробіоти у літніх людей значно відрізняється від складу мікробіоти молодих дорослих.

Одним із серйозних ефектів вікових змін у складі мікробіоти кишечника є збільшення кількості так званих грамнегативних бактерій, зокрема, Entero бактерій та інших, не менш хвороботворних.

Ці грамнегативні бактерії виділяють особливі речовини – ліпополісахариди, які є ендотоксинами. Ліпополісахариди спричинюють запалення, яке може прогресувати до серйозних хвороб – виразкового коліту (ВК), хвороби Крона та раку кишечника.

З плином років у людей, паралельно із збільшенням вмісту ендотоксинів, зменшується вміст дуже цінних коротколанцюгових жирних кислот – ацетату, бутирату та пропіонату, які захищають слизову оболонку кишечника від запалень та проникнення хвороботворних мікроорганізмів та токсинів.

Всі ці фактори: збідніння мікробіотичного розмаїття, зменшення синтезу коротколанцюгових жирних кислот, підвищення кишечної проникності, можуть бути пов'язаними з такими симптомами, як зниженням апетиту, слабкістю, схудненням, погіршенням пам'яті та концентрації уваги, гіпертонією, прогресуючим дефіцитом вітаміну D (через погане засвоєння), цукровим діабетом, артритом, саркопенією (втратою м'язів).

Споживання пребіотиків і пробіотиків стимулює ріст та і функціональність бактеріальних видів в мікробіоті кишечника, омолодження імунної системи, покращення загального здоров'я та профілактику багатьох хвороб.

Споживання пребіотиків і пробіотиків стимулює омолодження імунної системи

Пребіотики – це продукти харчування, які селективно, тобто, вибірково, підживлюють та збільшують вміст корисної мікробіоти. До пребіотиків відносяться: свіжі листочки та висушені корені цикорію, свіжий топінамбур, варений артишок, рисова клітковина.

Флаволігнани – особлива група речовин, які поєднують властивості лігнанів (містяться в оболонках насіння) та флавоноїдів (біологічно активних речовин, які посилюють синтез жовчі та її детоксикаційні властивості), мають протизапальну та антиканцерогенну дію. Найбагатшими джерелами є насіння льону, чіа та кунжуту, менше – у водоростях та сочевиці, ще менше – в часнику, спаржі, грушах та сливах.

Пробіотики – це кисломолочні бактерії, які здатні підтримувати і відновлювати нормальний баланс кишечної мікрофлори, здатність синтезувати вітаміни, ферменти та інші регуляторні фактори, які зменшують токсичне навантаження на слизову (нейтралізують токсичні продукти метаболізма – індол, скатол – та виводять їх із організма). Це кисломолочні напої, які містять живі стійкі Біфідо- та Лактобактерії.

Поліфеноли – це речовини, які мають здатність змінювати реакцію організму на алергени, віруси та канцерогени. Найбільше міститься в ягодах та какао-бобах, менше – в цибулі, броколі, яблуках.

Текст публікується з дозволу авторки.

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X