З чого починається старіння. Пояснює Оксана Скиталінська
Кілька корисних продуктів збережуть імунітет і затримають старіння
Мабуть, найуживанішим словом, пов'язаним із здоров'ям, в холодну пору року є "імунітет". Багато хто переконаний, що з імунітетом обов'язково треба щось робити: піднімати, зміцнювати, "вчасно потурбуватись". На цьому наголошує реклама фармацевтичних та гомеопатичних засобів, а ті, хто в них не вірить, вірить в часник, цибулю та вітамін С.

Але останнім часом з'являється все більше і більше даних про те, що старіння, а, відповідно, і різноманітні дисфункції, розлади організму починається із дисфункцій, а, якщо бути дуже точним – із старіння імунної системи. І з цього починається весь каскад проблем.
Зміна складу кишечної мікрофлори, її збіднення, веде до підвищення проникності кишечного бар'єру, і, як наслідок – до прогресуючого запалення, порушення роботи клітин і метаболізму.
Ці порушення можуть бути одним з основних факторів ризику збільшення схильності до різних хронічних захворювань, серед яких серцево-судинні порушення, інфекції, аутоімунні захворювання, діабет, ожиріння, ракові та нейродегенеративні захворювання.
Тому першою умовою профілактики виникнення молекулярних поломок та сповільнення старіння (починаючи з молодого віку), має бути присутність в харчовому раціоні продуктів, "дружніх" до мікрофлори, а точніше таких, які сприяють її різноманітності та переважанню мікроорганізмів, характерних для молодого віку.
Дослідження показали, що склад мікробіоти у літніх людей значно відрізняється від складу мікробіоти молодих дорослих.
Одним із серйозних ефектів вікових змін у складі мікробіоти кишечника є збільшення кількості так званих грамнегативних бактерій, зокрема, Entero бактерій та інших, не менш хвороботворних.
Ці грамнегативні бактерії виділяють особливі речовини – ліпополісахариди, які є ендотоксинами. Ліпополісахариди спричинюють запалення, яке може прогресувати до серйозних хвороб – виразкового коліту (ВК), хвороби Крона та раку кишечника.
З плином років у людей, паралельно із збільшенням вмісту ендотоксинів, зменшується вміст дуже цінних коротколанцюгових жирних кислот – ацетату, бутирату та пропіонату, які захищають слизову оболонку кишечника від запалень та проникнення хвороботворних мікроорганізмів та токсинів.
Всі ці фактори: збідніння мікробіотичного розмаїття, зменшення синтезу коротколанцюгових жирних кислот, підвищення кишечної проникності, можуть бути пов'язаними з такими симптомами, як зниженням апетиту, слабкістю, схудненням, погіршенням пам'яті та концентрації уваги, гіпертонією, прогресуючим дефіцитом вітаміну D (через погане засвоєння), цукровим діабетом, артритом, саркопенією (втратою м'язів).
Споживання пребіотиків і пробіотиків стимулює ріст та і функціональність бактеріальних видів в мікробіоті кишечника, омолодження імунної системи, покращення загального здоров'я та профілактику багатьох хвороб.
Споживання пребіотиків і пробіотиків стимулює омолодження імунної системи
Пребіотики – це продукти харчування, які селективно, тобто, вибірково, підживлюють та збільшують вміст корисної мікробіоти. До пребіотиків відносяться: свіжі листочки та висушені корені цикорію, свіжий топінамбур, варений артишок, рисова клітковина.
Флаволігнани – особлива група речовин, які поєднують властивості лігнанів (містяться в оболонках насіння) та флавоноїдів (біологічно активних речовин, які посилюють синтез жовчі та її детоксикаційні властивості), мають протизапальну та антиканцерогенну дію. Найбагатшими джерелами є насіння льону, чіа та кунжуту, менше – у водоростях та сочевиці, ще менше – в часнику, спаржі, грушах та сливах.
Пробіотики – це кисломолочні бактерії, які здатні підтримувати і відновлювати нормальний баланс кишечної мікрофлори, здатність синтезувати вітаміни, ферменти та інші регуляторні фактори, які зменшують токсичне навантаження на слизову (нейтралізують токсичні продукти метаболізма – індол, скатол – та виводять їх із організма). Це кисломолочні напої, які містять живі стійкі Біфідо- та Лактобактерії.
Поліфеноли – це речовини, які мають здатність змінювати реакцію організму на алергени, віруси та канцерогени. Найбільше міститься в ягодах та какао-бобах, менше – в цибулі, броколі, яблуках.
Текст публікується з дозволу авторки.
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.