Потрібен кожному. Як забезпечити організм йодом

9 червня, 23:03
Світлана Фус: «Йод міститься не лише у морепродуктах» (Фото:bit245/Depositphotos)

Світлана Фус: «Йод міститься не лише у морепродуктах» (Фото:bit245/Depositphotos)

Чим далі від моря, тим більша потреба в захисті від дефіциту йоду та його наслідків

Чи знаєте ви, що ми отримуємо йод переважно з їжею? Рослинна їжа дає 30% всього йоду, продукти тваринного походження, зокрема риба — 60%. А ще невелика кількість надходить також з повітрям і водою.

Відео дня

Найбільший рівень йоду знаходиться в морській воді, тому у мешканців прибережних територій менше ризиків виникнення дефіциту — місцеві продукти багаті на природний йод. Чим далі від моря, тим більша потреба в захисті від дефіциту йоду та його наслідків.

Основними джерелами йоду у харчуванні є продукти моря: морська риба (палтус, тріска, лосось, оселедець, макрель) містить від 30 до 60 мкг, морські молюски (кальмари, креветки) — від 110 до 200 мкг, а 100 г ламінарії (морської капусти) готової до вживання повністю покриває добову дозу йоду для людини. Це означає, що вживаючи морепродукти ми можемо повністю забезпечити організм йодом.

Низький вміст йоду в раціоні підлітків може призводити до труднощів у навчанні

Але він входить і до складу інших продуктів. Зі звичних це червоне м’ясо, яйця, молоко (рівень йоду залежить від використання йодованого корму), овочі і фрукти. Ними ми можемо задовольнити тільки 50% добової потреби. Ще є штучно збагачені йодом продукти — йодована сіль, столова та мінеральна вода. В 1 г йодованої солі міститься 40 мкг йоду. Вживання її у рекомендованій кількості до 5 г на добу дозволяє забезпечити потреби організму в йоді.

Термічна обробка продуктів зменшує кількість йоду приблизно на 50%. Тому сіль, збагачену йодом, слід додавати до вже приготованої страви. Саме йодована сіль займає важливу роль в йодопрофілактиці.

Забезпечення йодом організму особливо важливе для вагітних та мам, що годують грудьми. Дефіцит йоду в їх харчуванні може привести до незворотних порушень в психічному та фізичному розвитку дитини. Занадто низький вміст йоду в раціоні підлітків може призводити до порушення концентрації уваги, труднощів у навчанні, перепадів настрою, швидкої втоми та надмірної ваги.

Скільки йоду потрібно?

Йод у необхідних кількостях потрібен кожній людині щодня протягом всього життя.

Добова кількість залежить від віку:

90 —120 мкг в день потрібно дітям до 12 років;

150 мкг йоду в день — дорослим;

200 — 250 мкг в день цього елемента повинні отримати вагітні та жінки, які годують грудьми.

Достовірний тест про забезпечення організму йодом — дослідження його вмісту у сечі. Якщо показник йодурії (йоду в сечі) більше 100 мкг/л, ви можете бути впевненими — у вашому харчуванні йоду достатньо.

facebook.com/svetlanafus
Фото: facebook.com/svetlanafus

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X