Золотий стандарт. Чому не варто відмовлятися від яєць

7 червня 2021, 23:03

Амінокислотний склад яйця відповідає вимогам ідеального білка

Прийшло справжнє літо, спека, зелень, огірки-помідори, ягоди, харчовий рай. І багато хто з вас вирішив: «Ну все, я тепер перейду на огірочки-капусточку-полуничку, прочищу організм, їстиму лише рослинну їжу». Це непогана ідея, проте не спішіть відмовлятися від яєць.

Відео дня

Кілька днів тому в Америці відзначали день яйця. Всесвітній день яйця відзначають ще 8 жовтня. Ці дні придумані для популяризації продукта, який багато років лікарі називали шкідливим. Зараз лідером по споживанню яєць є Японія, середній житель споживає 320 штук. Впродовж багатьох років поспіль Японія посідала перше місце в світі зі споживання яєць на душу населення.

На острові Окінава, де живе найбільше довгожителів (так звані блакитні зони), популярним продуктом є яйця. І низька статистика серцево-судинних захворювань.

Яйця ми їмо практично щодня. Хтось, не задумуючись, смажить яєшню з трьох-чотирьох яєць з салом та ковбасою, хтось, побоюючись холестерину, їсть одне яйце в тиждень.

Літо і справді найприємніша пора, щоб покращити своє здоров’я: багато сонця, а з ним і синтез природнього вітаміну D, профілактика депресії, покращення зору, нормалізація обміну речовин. І якщо ви доросла людина і хотіли спробувати раціон без м’яса, це легко можна зробити, проте не відмовляйтеся від яєць і ось чому.

Вчені, які вивчають вплив харчування на здоров’я людини, називають яйця золотим стандартом білка.

Антихолестеринова епопея тривала декілька десятків років і потерпіла крах

Як відомо, для того, щоб ми жили і залишалися здоровими, нам потрібен білок, а білок, як кубик Рубіка, не монолітний, а складається із багатьох «кубиків» — амінокислот. Для людини «білковий кубік Рубіка» — це 20 амінокислот.

Деякі наш організм може сам збирати, як на конвеєрі, а деякі — їх 9, а у певних ситуація і всі 10, організм ні за яких обставин зібрати не може. Тому вони щодня мають потрапляти з їжею.

Амінокислотний склад яйця відповідає вимогам ідеального білка — цей термін також придумали вчені, тому що цей білок включає набір амінокислот, який точно відповідає потребам людини.

Звісно, що потреби у нас всіх різні в різний період життя. Наприклад, для немовляти ідеальним є білок материнського молока. У дорослої людини ці потреби вже інші.

Проте білок яйця цінний тим, що містить не лише всі 20 амінокислот, які необхідні для життя людини, але і всі незамінні в оптимальній для організму кількості.

Незамінні потрібні для життєво важливих функцій, наприклад, детоксикації, синтезу оксиду азоту, при різного роду стресах, інфекціях. Тому білки всіх інших продуктів порівнюють з амінокислотним складом саме білка яйця. Чим більше незамінних, тим якіснішим вважається білок.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Засвоюваність білків яйця майже 98%, за ним йдуть м’ясо, риба (82−88%), молочні продукти (80−86%) і значно відстають бобові та гриби.

Серед білків яєчного білка переважає альбумін (овоальбумін) — він також є основним білком сироватки крові.

Окремої уваги заслуговує яєчний жовток.

В яєчному жовтку багато легкозасвоюваного вітаміну А, який відіграє значну роль у профілактиці раку епітеліальних клітин (шлунка, підшлункової залози, шийки матки). Також багато інших жиророзчинних вітамінів — D, Е і К, які знаходяться в легкозасвоюваній формі.

Ще жовток багатий лецитином, холестерином і фосфоліпідами, які є основними компонентами клітинних мембран. Від складу мембран залежить нормальна робота всіх клітин організму, включаючи нейрони.

Але яйця зазнали і непрості часи. Антихолестеринова епопея — одна із наймасштабніших і найприбутковіших, тривала декілька десятків років і потерпіла крах.

Понад 80−90% холестерину утворюється в організмі людини.

Без холестерину не можуть синтезуватися стероїдні гормони, жовч, та вітамін D, не можуть засвоюватися жиророзчинні вітаміни, а мембрани клітин не матимуть необхідної щільності та пружності (це стосується всіх клітин, а, особливо тих, які мають проходити через капіляри — еритроцитів і лейкоцитів — у їхніх мембранах холестерину найбільше). Багато холестерину потрібно для мембран клітин печінки, для нервових волокон, сірої речовини мозку, імунних клітин.

З 1912 по 1991 рік холестерин був ворогом номер один у харчуванні, і цей антихолестериновий міф нерідко згадують і в наші дні.

Збій у багаторічній «анафемі яєць» відбувся в березні 1991 року після статті у дуже авторитетному журналі The New England Journal of Medicine, де професор Фред Керн опублікував статтю Нормальний рівень холестерина в плазмі крові у 88-річного чоловіка, який з'їдає 25 яєць в день. Дідусь варив яйця нам’яко і протягом дня з'їдав. Всі показники організму та крові були в нормі.

Я все це вела до того, що три місяці літа, які у нас попереду, ми можемо з величезною користю використати для зміцнення нашого здоров’я. Звісно, не варто їсти лише яйця і, тим більше, у великих кількостях — потрібно включати різні джерела білків, зокрема, і рослинні. Проте яйця допоможуть оптимізувати амінокислотний склад.

Намагайтеся знайти можливість і споживати яйця домашніх курей, які на вільному вигулі, бачать сонце, клюють зелену траву. Ми прийшли у це світ не лише для того, щоб споживати і визискувати життя тварин собі на догоду. Тим більше, що життя промислових тварин дуже важке і вкрай негуманне, про це потрібно знати і робити висновки.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X