Щоб зібрати внутрішні резерви. Три види продуктів, які допоможуть упоратися зі стресом

9 травня, 23:03
Різні види капусти (ілюстративне фото) (Фото:NewAfrica/Depositphotos)

Різні види капусти (ілюстративне фото) (Фото:NewAfrica/Depositphotos)

Деякі компоненти їжі здатні покращити відповідь організму на негативні зовнішні фактори

Торкнуся теми адаптогенів. Правда в тому, що чіткого терміну «що це таке» досі немає. Що є, а що точно не являється адаптогенами? Це деякі компоненти, які допомагають адаптуватися та отримати коректну відповідь від тіла на стрес — ментальний, фізичний, токсичний. Зібрати внутрішні резерви та толерувати цю агресію коректно. Дати нормальну біохімічну відповідь, яка допоможе органам, мозку легше давати собі з цим раду. Краще спати. Захистити життя ваших клітин. Покращити спортивні показники, когнітивну ясність.

Відео дня

Їжте свіже

Адаптогени є складовою продуктів. Іноді це вітамін, мікроелемент, але тут є питання дозування — в деяких випадках неможливо з'їсти стільки продукту, щоб отримати робочу дозу. Тож частіше це БАД, добавка, настоянка чи препарат.

Ті ж антиоксиданти, про які вже чули безліч разів, частково також є адаптогенами, бо зменшують урон, який наносить клітинам окислювальний стрес. Ще недавно антиоксиданти були повсюди — в кремах, в йогуртах, в суперфудах. Тепер на зміну ним прийшов тренд на протизапальну їжу — боротьбу з системним запаленням в тілі, контроль запальних цитокінів, що виробляються. Компоненти з їжі, включно з адаптогенними, можуть допомогти контролювати запальні процеси.

Якщо спростити, виходять такі списки:

1. Темна листова зелень

Будь-яка. Петрушка, кінза, м’ята, кейл, темна капуста, мангольд, зелень цибулі, шпинат. Топ концентрації корисних речовин — паростки. Компоненти темної зелені впливають на обидва процеси, зазначені вище, — оксидативний урон та запалення.

2. Хрестоцвітні овочі. Різні види капусти

Білокочанна, червона, кольрабі, брюссельська, броколі, цвітна, кейл — будь-яка капуста. Але нюанс: температура буде руйнувати цінні компоненти. Я не кажу хрумтіти сирою броколі, але готуйте, не виварюючи в воді, трохи аль-денте, трохи сируваті всередині. Та їжте свіже.

3. Водорості

Тут містяться ще й компоненти, за які подякує щитоподібна залоза. Просто спробуйте додати в омлет, квашену капусту чи от просто як топінг.

Приклад сніданку: 2 яйця з м’яким жовтком на трохи тушкованому рубленому кейлі на вершковому маслі, паростки люцерни, капуста свіжа, огірок із чорною сіллю, водорості, ядра конопель.

instagram.com/anastasiia_g/
Фото: instagram.com/anastasiia_g/

Більше порад Анастасії Голобородько можна знайти тут

Текст опубліковано з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Більше блогів тут

X