Коров’яче, мигдальне, соєве або вівсяне. Яке молоко корисніше, — лектори TED

23 листопада 2020, 21:43

Викладачі Джонатан Дж. О’Салліван і Грейс І. Каннінгем у своєму уроці для TED розповідають, які види молока приносять більше користі організму та завдають меншої шкоди планеті

Переклад для Єлени МакДоннелл для TED

Завітавши до магазину за молоком, ви можете побачити величезний вибір. Тут є як коров’яче молоко, так і рослинні молочні напої. Щоб зробити з рослини щось, що нагадує молоко, ці продукти необхідно або вимочити, відцідити, обполоснути, а потім перетерти в густу пасту, або висушити і змолоти в борошно. Потім рослинну пасту або борошно збагачують вітамінами та мікроелементами, додають смакові добавки і, нарешті, воду.

Відео дня

В результаті виходять різні напої, багато в чому схожі з молоком тваринного походження. Але яке молоко корисніше? Розглянемо кілька найпопулярніших видів молока: коров’яче, мигдальне, соєве та вівсяне.

В одній склянці або в 250 мл коров’ячого молока міститься 8 грамів білків, 12 грамів вуглеводів і 2−8 грамів жирів, у залежності від того, чи є воно повністю або частково знежиреним, або цілісним. Це становить близько 15% добової норми білка для дорослої людини, а також близько 10% вуглеводів і 2−15% жирів.

Вітамін D і кальцій, що містяться в коров’ячому молоці, в більшості видів рослинного молока відсутні

Більшість видів рослинного молока містить менше вуглеводів, ніж коров’яче. У них також менше жирів, але більше так званих корисних жирів. Разом з тим, такі поживні речовини як вітамін D і кальцій, що містяться в коров’ячому молоці, в більшості видів рослинного молока відсутні.

Розгляньмо рослинне молоко. Мигдальне і вівсяне молоко містять менше білків, ніж коров’яче. Але якщо мигдальне має найнижчу поживну цінність, то вівсяне містить багато бета-глюканів — корисних видів клітковини. У ньому також багато вуглеводів у порівнянні з іншими видами рослинного молока, іноді стільки ж, скільки в коров’ячому.

А ось у соєвому молоці стільки ж білка, скільки і в коров’ячому, крім того воно багате на калій. Соя містить ізофлавони, і раніше вважалося, що вони здатні викликати гормональний дисбаланс, адже діють подібно до естрогенів. Але насправді концентрація ізофлавонів у соєвому молоці настільки мала, що вони не можуть впливати на наш організм так само, як естрогени.

Залежно від індивідуальних особливостей організму той чи інший вид молока може бути кращим <...> Для тих людей, чий раціон не відрізняється різноманітністю, коров’яче молоко буде найефективнішим способом отримати все необхідне. Але за інших рівних умов будь-який з цих видів молока містить достатню кількість калорій і може бути частиною здорового раціону. Тому для багатьох з нас найкращим буде молоко, яке найменше шкодить планеті. Виробництво якого молока вимагає найменше ресурсів і завдає найменшої шкоди навколишньому середовищу?

Щоб отримати лише одну склянку коров’ячого молока, необхідно чотири квадратних кілометри пасовищ, що призводить до вирубки лісів і знищення середовища перебування тварин. Велика частина цих земель відводиться під тваринницькі ферми, а на інших вирощують корми для худоби. Найчастіше корів годують соєю та вівсом.

Для виробництва соєвого та вівсяного молока потрібно набагато менше землі, ніж для вирощування цих культур на корм коровам — лише близько чверті квадратного кілометра на склянку. Такі ж площі потрібні і для мигдального молока. Однак має значення і те, де знаходяться потрібні землі. Наприклад, соєві поля є однією з головних причин вирубки лісів, а ось вівсяні та мигдальні - ні.

На кожному етапі виробництва молока необхідна вода, але головні відмінності криються в методах ведення сільського господарства. Коров’яче молоко вимагає найбільше води — близько 120 літрів на склянку, переважно, щоб поїти корів і вирощувати для них корм. На другому місці за витратами води — мигдаль: близько 70 літрів на склянку. Більша частина цієї води йде на полив мигдальних дерев, які кілька років ростуть перш ніж починають плодоносити <...> Отже, соя і овес витрачають найменшу кількість води — лише 5−10 літрів на склянку молока.

В середньому на виробництво рослинного молока припадає близько 0,1−0,2 кг парникових газів на один стакан. Але у випадку з коров’ячим молоком самі тварини виділяють гази у вигляді відрижки та флатуленціі з високим вмістом метану. В середньому виробництво одного стакана коров’ячого молока веде до викиду близько 0,5 кг парникових газів.

Хоча в залежності від особливостей вашого організму вам може підійти будь-яке молоко, для нашої планети більш щадними є рослинні види, особливо вівсяне та соєве.

Повну версію можна знайти на TED

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X