Гірка та пекуча. Яка оливкова олія корисніше

25 серпня 2021, 20:43

Олія, яка дає «два покашлювання», краща, ніж та, що дає тільки одне

Назва «високофенолова оливкова олія» може здатися занадто «хімічною», але досвідченого зсжника вона приверне. Згідно з правилами ЄС, такий напис мають право отримати оливкові олії з підтвердженим вмістом гідрокситирозолу (потужний антиоксидант) і інших фенолів не менше 5 мг на 20 грамів олії. Всього 20 г такого масла має доведений позитивний вплив на здоров'я: починаючи від протизапального ефекту, закінчуючи захистом печінки від ожиріння за висококалорійної дієти.

Відео дня

Якщо олія правильна, ви повинні відчути гіркоту язиком і печіння в горлі

Вміст цих речовин можна навчитися розпізнавати на смак. Нам знадобиться невелика склянка, в ідеалі — синя. Наливаємо туди олію і закриваємо. Нагріваємо в руках до 28 градусів, нюхаємо. Оптимальний запах — рослинний (трав'яний, фруктовий або овочевий). Потім ковтаємо. Якщо олія правильна, то ви повинні відчути гіркоту язиком (це олеуропеїн) і подразнення та печіння в горлі (олеокантал), аж до покашлювання. Це показники якості і користі олії. Олія, яка дає «два покашлювання», краща, ніж та, яка дає «одне покашлювання».

Оливкова олія не тільки корисна як джерело омега-9-ненасичених жирних кислот, а й унікальна тим, що це єдина олія — фруктовий сік, що отримується з м'якоті, а не з кісточок. Тому в ньому так багато фітонутрієнтів. Добре вивчено дію олеуропеїну, олеоканталу і олеацину. Ці сполуки мають протизапальну і антиоксидантну активність, вони підвищують чутливість до інсуліну, збільшують вироблення оксиду азоту, зменшують вироблення молекул адгезії і кількість металопротеїназ. Все це призводить до зниження ризику атеросклерозу, діабету, раку, нейродегенеративних захворювань, зниження артеріального тиску.

Три ложки оливкової олії мають таку ж протизапальну активність, як і десята частка дози ібупрофену. А олеокантал крім іншого — блокатор mTOR. Втім, наша трійця міститься не тільки в олії, але й у листі. Так, 500 мг екстракту листя оливи досить, що знизити рівень глікованого гемоглобіну. Також чай з оливкового листя може бути хорошим безкофеїновим джерелом поліфенолів.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X