З овочами, рибою та м’ясом. Яка каша насправді корисна

29 березня 2021, 20:43

Коли у вашому раціоні є цільнозернові каші, зменшується бажання їсти солодке

Каша у багатьох асоціюються з дитинством. Важко зустріти людину, яку турботливі батьки в дитинстві не змушували б їсти кашу. Вона була популярною їжею нашого дитинства, і до неї завжди обов’язково додавали масло, бо «масло каші не зашкодить». Каші і зараз часто гостюють у багатьох на столі.

Відео дня

Чому ми включаємо їх в свій раціон? Крупи мають досить тривалий термін зберігання, високу поживну цінність, і їх просто приготувати.

Зараз асортимент каш великий. Ми можемо вживати їх як самостійну страву, як гарнір до м’яса і овочів або як інгредієнт корисних салатів. І навіть використовуємо для приготування десертів.

Молоко краще додавати до вже готової каші

Каші — джерело вуглеводів, вітамінів, мікроелементів, харчових волокон, які необхідні для нормальної роботи організму. Ці речовини цілюще впливають на травлення, нервову систему, роботу серця і судин, покращують стан шкіри. Різні види каш мають свій склад і, відповідно, приносять певну користь.

Як готувати, щоб від каш довше зберігалося почуття ситості і щоб отримати більше корисних речовин? Яка каша насправді корисна?

1. Та, яка не очищена від зернової оболонки

Наприклад, пластівці з різних круп вже мають менше користі, так як очищені від оболонки. Якщо оболонка видаляється, то кількість харчових волокон в крупах знижується і при цьому зростає їх глікемічний індекс. Це потрібно пам’ятати при виборі крупи. Та й насичують такі пластівці ненадовго.

А часто вони не тільки очищені від оболонки, в них ще додані цукор, барвники, ароматизатори і жири. Їх досить залити гарячою водою і каша готова. Такі каші швидкого приготування зовсім не підходять для повноцінного прийому їжі. Постарайтеся їх не їсти, навіть коли дуже поспішаєте.

2. Та, де зазначено більш тривалий час приготування, а значить, вона менше перероблена

Важливий також спосіб приготування.

Найкраще піддавати крупи мінімальній термічній обробці, щоб залишилося більше корисних речовин.

Перш ніж варити кашу, замочіть крупу на ніч, бажано в підкисленій воді. Так зменшиться вміст фітинової кислоти, яка заважає засвоєнню кальцію, заліза і цинку. Дуже корисно залити кашу йогуртом з вечора. Можна, наприклад, гречку або булгур замочити до готовності, а потім залишиться тільки розігріти. Другий корисний спосіб — приготування каші на парі.

Намагайтеся не додавати цукор під час готування. Краще в готову кашу покласти трохи сухофруктів чи свіжих фруктів або небагато меду.

Досолюйте строго в міру та після приготування. Так більше користі і збережеться смак каші.

Готуйте крупи на воді, молоко краще додавати до вже готової каші.

Каші, звичайно, продукт дуже корисний, але не варто розглядати його як базовий. Обов’язково поєднуйте їх з овочами, рибою, нежирним м’ясом, фруктами. Вміст білків в кашах невеликий, тому вони можуть бути в парі з будь-якими білковими продуктами — і тваринними (молоко, сир, печінка, м’ясо птиці, яйця) і рослинними (гриби, горох, боби). Ці продукти істотно поповнюють брак білків і роблять набір амінокислот більш повноцінним.

Якщо у вас непереносимість глютену, потрібно використовувати безглютенові крупи — рис, гречку, кукурудзу, просо, кіноа, амарант.

Коли у вашому раціоні є цільнозернові каші, бажання їсти солоденьке зменшується. Звичайно, за умови збалансованого харчування.

Харчуйтеся смачно і корисно!

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X