З кедровими горіхами, стружкою тунця і йогуртом. Як приготувати запечений баклажан в азійському стилі

23 вересня 2021, 23:03

У цьому рецепті ви знайдете суміш традицій і культур різних країн

Я багато подорожував Азією і звернув увагу на те, що майже у кожній країні готують страви з баклажанів. В одному лише Китаї існує безліч рецептів — напевно багато хто з вас пробували смажений баклажан в гострому часниковому або ж кисло-солодкому соусі. Оскільки у баклажанів є фантастична здатність вбирати рідини і аромати, я пропоную поєднувати цей овоч з гострим місо-соусом і запікати його в духовці. На відміну від смажених у воку баклажанів, ця страва готується без олії і засвоюється легше. Пропоную приготувати запечений баклажан у моїй авторській варіації — під ароматним пікантним соусом з йогуртом і стружкою тунця. У цьому рецепті ви знайдете суміш традицій і культур різних країн — від поєднання звичного нам продукту з класичним китайським соусом до середньоазіатської манери подачі з кисломолочними продуктами. Упевнений, вам припаде до смаку цей метод приготування баклажана.

Відео дня

Інгредієнти:

Баклажан — 1 шт

Для соусу місо-чилі (пропорції на 1 л готового соусу, для приготування 1 порції страви вам знадобиться близько 200−300 мл):

  • Місо-паста світла — 375 г
  • Місо-паста темна — 250 г
  • Біле вино сухе — 375 мл
  • Цукор — 215 г
  • Перець гострий — 125 г
  • Крохмаль кукурудзяний — 10 г
  • Вода

Для сервіровки:

  • Кедровий горіх — 5 г
  • Стружка тунця — 2 г
  • Шніт-цибуля — 1 г
  • Грецький йогурт — 50 г

Приготування:

1. Готуємо соус місо-чилі. З гострого перцю необхідно дістати насіння, щоб він не був занадто гострим. Змішайте всі інгредієнти в сотейнику або невеликій каструлі, поставте на помірний вогонь і доведіть до кипіння. Потрібно уварити суміш у два рази до стану густого соусу. Потім перебити в блендері до однорідної кремоподібної маси. Якщо не вистачає густоти, додати трохи кукурудзяного крохмалю. Цей соус можна ще тиждень зберігати в холодильнику і застосовувати для інших страв.

2. Беремо баклажан і розрізаємо навпіл. Робимо легкі насічки по м’якоті баклажана, щоб він добре пропікся. Ставимо в духовку і запікаємо при температурі 180 градусів протягом 10 хвилин. Однак час запікання може варіюватися залежно від розміру і сорту.

3. Коли баклажан стане злегка м’яким, беремо соус і розподіляємо ложкою по внутрішній частині баклажана там, де були зроблені насічки.

4. Повертаємо в духовку на 3 хвилини. Потім змащуємо ще одним шаром соусу і знову ставимо в духовку на 3 хвилини.

5. Баклажан можна подати в шкірці або ж відокремити ложкою м’якоть. Якщо подавати у вигляді м’якоті, баклажан більше змішується з соусом місо-чилі і просочується ароматом.

6. Викладаємо страву на тарілку. Збоку кладемо густий грецький йогурт, щоб збалансувати інтенсивність смаків місо і чилі.

7. При подачі баклажан посипаємо стружкою тунця, кедровим горіхом і дрібно рубаною шніт-цибулею.

Смачного!

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X