Декілька важливих порад. Як приготувати смачний шашлик та маринади для м’яса

2 червня, 23:03
М’ясо на грилі (ілюстративна фотографія) (Фото:Francesco Paggiaro/Pexels)

М’ясо на грилі (ілюстративна фотографія) (Фото:Francesco Paggiaro/Pexels)

Індичку та курку маринуйте від двох до чотирьох годин, а свинину краще залишити в маринаді на ніч — але не довше

Нарешті ми дочекалися часу, коли мало не щодня можна смажити м’ясо на свіжому повітрі. Більшість свого робочого часу я проводжу біля гриля в ресторані й сам чекав нагоди, щоб влаштувати BBQ саме на природі. Тож маю декілька важливих порад, щоб усе м’ясо, яке ви будете готувати, смакувало якнайкраще.

Відео дня

Індичка

Якщо ви любите дієтичне м’ясо, мушу вас розчарувати, для шашлику воно підходить найменше. Але цю проблему можна вирішити: це м’ясо обов’язково потрібно попередньо замаринувати. Для цього використайте грецький або будь-який інший не солодкий йогурт. Філе індички розріжте на шматочки 4 на 4 см і потримайте у маринаді 2−4 години, цього буде достатньо. Індичка смакує з приправами. Додайте куркуму або паприку, будь-які сухі приправи на свій смак, сіль та перець.

Курка

На грилі краще за все буде готувати куряче стегно. Сміливо маринуйте його разом зі шкірою, тільки обов’язково промийте перед цим під проточною водою.

Для маринаду я беру соєвий соус, часник, трохи свіжого перцю чилі, подрібнену петрушку, перець, пластівці паприки, щоб додати солодкості, та столову ложку меду (на 1 кг м’яса). Маринуйте 2−4 години, якщо є бажання — можна залишити на ніч. Тільки не дивуйтесь, якщо м’ясо змінить колір. Смакуватиме якнайкраще.

Якщо любите крильця, можна піти тим же шляхом, або використати інший маринад. Візьміть рослинну олію, сіль та перець. За 5 хвилин до готовності покрийте крильця соусом Sweet chili. Для цього знадобиться кулінарний пензлик. Перед подачею прикрасьте слайсами чилі та кінзою.

Свинина

Ошийок — найбільш соковита частина туші. Використовуємо її, попередньо нарізаючи на шматочки 4 на 5 см. Свинину найкраще маринувати з рослинною олією, цибулею, паприкою, сіллю, перцем та петрушкою. Трошки магії - додайте приправу чаман, її можна знайти у продавців східних спецій. Це м’ясо варто тримати у маринаді усю ніч.

Яловичина

У яловичини досить щільне м’ясо, навіть, якщо брати гомілку чи ошийок. До того ж витриману яловичину, яка буде смакувати, знайти досить важко. Тому я обираю стейк або каре теляти. До стейка буде достатньо солі та перцю по завершенні приготування. До каре додайте соус Salsa verde чи пряне масло.

Як правильно смажити м’ясо

1. Використовуйте плоскі шампури. Так м’ясо буде надійно зафіксовано і не буде перегортати шампур.

2. Після того, як вогонь вже прогорів, перевірте жар рукою. Якщо не зможете втримати руку над жаром понад хвилину — можна починати готувати.

poster
Дайджест NV Преміум
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

3. М’ясо перед приготуванням обов’язково потрібно віджати, щоб позбутися зайвого маринаду.

Міфи про м’ясо на вогні

1. Щоб шашлик не підгорів, його потрібно вчасно перевертати, а не поливати водою. Водою збризкують жар, на якому готується м’ясо.

2. Дрова фруктових дерев не надають особливого смаку м’ясу. Їх використовують для копчення, а не для BBQ. Можете сміливо розпалювати вогонь зі звичайних дров.

3. М’ясо не можна довго тримати в маринаді. Таким чином розмножуються бактерії, а м’ясо швидше псується. Максимум для маринаду — доба.

4. Немає різниці на чому готувати м’ясо — однаково підходить і шампур, і сітка для гриля.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Більше блогів тут

X