Довга дорога. Як відновитися після COVID-19

3 квітня 2021, 21:35

Для всіх, хто перехворів, зараз дуже важлива якісна реабілітація

Понад місяць я майже кожні вихідні «намотую» до 2000 км до мами в Ужгород і назад в Київ, і з початку робочого тижня знову впрягаюся в роботу. Половину цього робочого тижня змушена була працювати онлайн з Ужгорода. Мамі 80 років, перехворіла на COVID-19, і, хоч має антитіла, аналізи в нормі, відновлення йде хвилями.

Відео дня

Для неї, як і для всіх, хто перехворів, зараз дуже важлива якісна реабілітація: харчування, міцний сон вночі та короткий вдень, прогулянки на свіжому повітрі (сьогодні вперше «вигуляла» і навіть випили надворі кави «на виніс»).

Почніть харчуватися не лише смачно, але і корисно

Пацієнти, які перенесли ковід звертаються із найрізноманітнишими скаргами та ускладненнями, нерідко — через декілька місяців після хвороби.

— Сильна втома, головний біль, проблеми з концентрацією уваги.

— Поганий сон та безсоння.

— Тривога, страхи, депресія та панічні атаки.

— Проблеми з травленням (часто проноси).

— Задишка, тахікардія та болі за грудиною.

Вірус має нейротропність та нейротоксичність, тому нерідко розвивається аносмія — втрата нюху, головні болі, порушення сну, когнітивні порушення, різке зниження працездатності.

Ковід часто супроводжується депресією та м’язовою слабкістю.

Депресія провокує надмірний викид гормонів стресу наднирниками, кортизолу, який пригнічує імунну систему, а також норадреналіну і адреналіну, які пригнічують активність лімфоцитів, імунних клітин. Прогулянка та легкі дозовані фізичні навантаження і дихальна гімнастика зменшують вміст стресових гормонів у крові, а також добре впливають на астенію та депресію.

Якщо до COVID-19 ви не були прихильником здорового способу життя, то саме тепер прийшов ваш час: киньте курити, відмовтеся від алкоголю, почніть харчуватися не лише смачно, але і корисно.

Їжа:

  • жирні сорти риби,
  • м’ясо птиці,
  • яйця на м’яко,
  • кисломолочні продукти,
  • авокадо,
  • листова зелень,
  • чорний шоколад,
  • хліб із борошна грубого помолу,
  • гречка, перловка та геркулес,
  • чай із шавлії та імбиру,
  • пробіотики (квашені продукти, напій чи настій з кореню цикорію).

Може бути і додатковий прийом вітамінів А, В6, В9, В12, С і D, в кількостях, які рекомендовані денною нормою (рекомендації з полівітамінної терапії Європейської асоціації клінічного харчування та метаболізму (ESPEN)).

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X