Нічого складного. Три ресторанні страви, які легко приготувати вдома

1 вересня 2020, 22:03

В італійській закусці під назвою вітелло тоннато поєднуються ніжна телятина і витончений соус з додаванням тунця

Щоб скуштувати якусь незвичну страву, ми найчастіше вирушаємо до ресторану. Але ж все це можна запросто готувати і вдома, складного в цьому нічого немає. Якісні продукти, знання техніки приготування, трохи часу — і вже до обіду або вечері на вашому столі красуватиметься першокласна страва. Пропоную сьогодні приготувати марсельську юшку, класичну італійську закуску і чорне різотто.

Відео дня

Буйабес

Традиційний суп марсельських рибалок, який вони готували із залишків непроданого улову. Згодом ця страва зазнала змін і стала настільки популярною за межами Франції, що тепер різні її варіації можна знайти в меню найкращих ресторанів світу.

Складові:

  • 100 г мідій
  • 100 г бебі-восьминожок або кальмарів
  • 4 креветки в панцирі
  • 100 г лосося
  • 100 г судака
  • 150 г томатів у власному соку
  • 2 зубчики часнику
  • 1 гілочка базиліку
  • 50 г фенхеля
  • 50 г стебла селери
  • Сіль, перець
  • Петрушка

Для бульйону:

  • Хвіст або голова лосося
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • Зірочка анісу (за бажанням)

Приготування:

Відваріть рибний бульйон, додавши цибулю, моркву і зірочку анісу. Дайте настоятися і процідити.

Приготуйте томатний соус. Для цього уваріть протягом 15−20 хвилин томати у власному соку з часником і базиліком. Збийте блендером до однорідної маси.

Різні варіації буйабеса можна знайти в меню найкращих ресторанів світу

У сотейнику злегка обсмажте дрібно нарізане стебло селери і фенхель, нарізаний тонкими пластинками. Додайте томатний соус, бульйон, кальмари, мідії, креветки, шматочки лосося і судака. Доведіть до кипіння і проваріть протягом 2−3 хвилин.

Посоліть і поперчіть за смаком. Перед подаванням додайте свіжу петрушку.

Буйабес (Фото: надано автором)
Буйабес / Фото: надано автором

Вітелло тоннато

Класична італійська закуска, яку подають холодною. Незвичним у цій страві є те, що тут чудово поєднуються ніжна телятина і витончений соус з додаванням тунця й анчоусів.

Складові:

  • Теляча вирізка
  • 1 невелика цибулина
  • 1 морква
  • 1 стебло селери
  • 80 г домашнього майонезу
  • 100 г консервованого тунця
  • 30 мл білого сухого вина
  • 10 г анчоусів
  • Каперси
  • Чорний перець горошком
  • Лавровий лист

Приготування:

Моркву, цибулю і селеру крупно нарізати. Помістіть у каструлю, додайте лавровий лист, перець горошком і залийте 1,5 літрами води. Доведіть до кипіння і зменшіть вогонь.

Зачищену від плівок телячу вирізку помістіть у каструлю до овочів і готуйте на маленькому вогні протягом 40 хвилин. Зніміть з вогню і залиште м’ясо в бульйоні до повного його охолодження.

У домашній майонез додайте консервований тунець, зливши перед цим зайву рідину, дрібно нарізаний анчоус, біле вино і кілька каперсів. Ретельно збийте блендером.

Охолоджену телятину наріжте тонкими слайсами і викладіть на блюдо. Полийте соусом і прикрасьте каперсами.

Вітелло тоннато (Фото: надано автором)
Вітелло тоннато / Фото: надано автором

Чорне ризото

Головний секрет вдалого ризото — правильний рис, постійне помішування, готовність al dente і шматочок вершкового масла, доданий наприкінці приготування.

Складові:

  • 1 цибулина шалот
  • 150 г рису арборіо
  • 300 мл рибного бульйону
  • 50 мл білого сухого вина
  • ½ ч. ложки чорнила каракатиці
  • 100 г готового лосося
  • 50 г відварених креветок
  • 30 г вершкового масла
  • Олія
  • Пармезан
  • Сіль, перець

Приготування:

Цибулину шалот наріжте дрібними кубиками й обсмажте в олії. Додайте рис і постійно помішуйте, поки він не вбере в себе всю олію.

Влийте біле вино і дайте йому випаруватися.

Невеличкими порціями вливайте рибний бульйон, постійно помішуючи рис. У готовій страві він має бути al dente (готовим, але не розвареним).

Додайте чорнило каракатиці і посоліть за смаком. Коли зайва волога повністю випарується, додайте вершкове масло, натертий пармезан і перемішайте.

Подавайте, прикрасивши чорне ризото філе лосося, вареними креветками і посипавши пармезаном.

Чорне ризото (Фото: надано автором)
Чорне ризото / Фото: надано автором

Більше рецептів Даші Малахової в книзі Моя кухня

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X