Шалено смачна. Як правильно приготувати тушковану картоплю

6 січня 2021, 09:21

Процес приготування не забере багато часу

Соус. Картопля «соус». І яким же було моє здивування, коли я дізнався, що соус — це зовсім не обов’язково тушкована картопля з м’ясом. Я ж, будучи слухняною сільською дитиною, любив цю страву — м’яка картопля, гарненько протушена коли з м’ясом, коли без, але обов’язково з сушеною паприкою й лавровим листом. Так я запам’ятав і постараюся максимально відтворити цей смак, але трохи напишу про нюанси, які відрізняють шалено смачний соус від посереднього.

Відео дня

Адже це не просто домашня, сімейна їжа, це ще і страва студентська. По-перше, набір інгредієнтів просто-таки базовий і мінімальний, навіть без м’яса можна приготувати дуже смачно. А, по-друге, сам процес приготування як не вимагає особливого уміння, так і часу багато не забирає.

Інгредієнти:

  • 2 кг очищеної картоплі
  • 500 г м’яса (свинина, будь-яка м’якоть)
  • 2 цибулини
  • 1 середня морквина
  • 2 ст. ложки сушеної болгарської паприки
  • 3−4 лаврових листки
  • рослинна олія для обсмажування
  • сіль, перець чорний і запашний
надано автором
Фото: надано автором

Крок 1

Підготуємо м’ясо й овочі. Нарізка свинини — середні шматки, приблизно 3−4 см. Яку частину використовувати? Тут абсолютно не потрібно брати так звані преміальні частини — шию, корейку або вирізку. Краще грудинку або підчеревок. Чим більше жирку й сполучної тканини — тим смачніше виходить. Лук достатньо нарізати соломкою товщиною 3−4 мм, а моркву — 2−3 мм. Готувати найкраще за все в казанку. На розпеченій рослинній олії частинами обсмажуємо м’ясо до золотистого кольору, на сильному вогні. Обсмажене м’ясо викладаємо в окрему ємність й обсмажуємо наступну партію.

надано автором
Фото: надано автором

Крок 2

Коли м’ясо готове, у казан, за необхідності, потрібно додати трохи олії й обсмажити цибулю до злегка золотистого кольору, після чого додати моркву і зменшити вогонь до середнього. Приблизно за 10 хвилин морква буде практично готова, і можна буде повернути в казан м’ясо і залити його водою, так, щоб вона покрила свинину. Так тушити приблизно 30−40 хвилин, поки вода практично не випарується, а м’ясо не стане м’яким.

надано автором
Фото: надано автором

Крок 3

Поки м’ясо готується, необхідно нарізати картоплю. Форма нарізки — скибочки, не дуже дрібно. Орієнтир — середню картоплину на 6 частин, дрібну — на 4. Якщо крок 2 закінчено, пора додавати картоплю, паприку й знову заливати водою. Тепер доводимо до кипіння, солимо гарненько, можна додати лавровий лист, чорний і запашний перець. Приблизно через 15−20 хвилин страва буде готова. Дуже важливо трохи переварити картоплю — тоді виходить той самий «соус».

надано автором
Фото: надано автором

Як їсти? Хто як любить, але традиційно — трохи розминаючи картоплю виделкою і змішуючи з «соусом». Як я вже говорив, це дуже поширена страва, через відносну простоту приготування і через те, що її можна приготувати відразу на кілька днів і потім просто розігрівати — вона згодом стає ще смачнішою.

Поради шефа:

— сорти картоплі, які найкраще підходять для цієї страви — Невський і Белла Росса;

— якщо замінити частину води на домашній томатний сік, смак страви стане цікавішим;

— спробуйте використовувати замість лаврового листа й запашного перцю болгарську чубрицю — це кардинально поліпшить смак соусу.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X