Вірус ожиріння. Чому я не можу схуднути, і як це виправити

12 січня 2021, 01:44
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

У питанні схуднення найголовніше — розслабитися

Як більшість співвітчизників, які набрали від 3 до 5 кг за останні два тижні, я починаю худнути. І мій внутрішній психолог з інтересом досліджує мого внутрішнього ненажеру.

Відео дня

Пам’ятаєте Пацюка з Вечорів на хуторі біля Диканьки? Того, кому вареники самі до рота стрибали? Я вважаю, що це символ нашого часу!

Адже раніше людина полювала за їжею. А тепер їжа полює за людиною. Вона, як цей самий вареник, сама проситься в рот. Що маємо в результаті? Зайва вага в кожного другого, а ожиріння досягло рівня «неінфекційної пандемії».

А худнути важко, товариші. Дуже важко. Ця битва у багатьох триває щодня. Роками і десятиліттями.

Чому схуднути так складно?

1. У нас із вами вбудовані стародавні механізми, завдяки яким жир потрібно запасати, а не витрачати. Зрозуміло, чому. Раніше їжі майже завжди не вистачало. Знайти її було непросто. Здатність запасати жир була дуже цінною.

Тому кожного разу, коли ми роздобули їжу (із супермаркету чи навіть із холодильника), мозок дарує нам відчуття щастя. Наче ми зробили щось дуже корисне для збереження життя й роду.

Відчуття щастя — це найкраща допомога травленню

Томографічні дослідження показали: навіть при спогляданні фото з апетитною їжею в мозку підвищується активність ділянок, пов’язаних із позитивними емоціями і задіяних у системі винагородження.

Це пояснює, чому спроби сидіти на жорсткій дієті часто зазнають невдачі. Наш мозок переконаний: їжа — це важливо й добре! І підказує внутрішньому ненажері: «Погана це справа, сидіти на дієті, Оленко! Противна вона людському єству!» Але це ще не все.

2. У нашому організмі існує безліч гормонів, клітинних рецепторів і речовин, що відповідають за можливість товстіти. Наприклад, підступний 2-арахідоноілгліцерол. Він провокує бажання не просто їсти, а саме ласувати смаколиками!

Був експеримент, де піддослідним після потужного сніданку запропонували їхні улюблені страви. Усі були ситі. Але від десерту не відмовився ніхто.

Це дослідження демонструє, що заради улюбленої їжі наш організм завжди готовий переконати себе в тому, що він голодний.

3. До всього іншого, існують харчові звички, часто неусвідомлені. Наприклад:

— уже давно немає бабусі, яка пережила війну, а ми все ще доїдаємо шматочки з тарілки;

— для багатьох є звичний рефлекс: мені погано — піду поїм. Або навпаки: мені добре, піду, з'їм смачненьке (згадуйте, кому в дитинстві говорили: «Молодець, ось тобі шоколадка»)?

4. Ну, і на закуску… Так, він існує! Вірус ожиріння, який називається Ad-36. Цей вірус стимулює утворення нових жирових клітин і посилює апетит. Тобто, ожирінням можна заразитися, як звичайною застудою!

Отже, виходить, виходу немає? Ми приречені товстіти? Не зовсім так. Цікаво, що вірус ожиріння був знайдений і в товстунів, і в людей без зайвої ваги. Останніх з усієї кількості заражених — 11%. Але вони є!

Як же їм вдається залишатися у формі?

Відповідь є у Марка Девіда, засновника Інституту психології їжі у США. Він уважає, що такі люди просто зуміли налагодити відносини з їжею. Він упевнений я з ним згодна), що в питанні схуднення найголовніше… розслабитися.

Серйозно. Не буває здорового красивого тіла з напруженою головою.

Дієта — стрес. Виснажливі фізичні навантаження — теж. А будь-яка напруга створює фізіологічну реакцію у вигляді додавання зайвих кіло.

Чому? У стресі організм генерує більше кортизолу й інсуліну. А вони сигналізують: зберігай енергію, запасай жир!

Але коли ми релаксуємо, настає оптимальний стан для гарного метаболізму.

Далі. Усвідомленість під час їжі. Ми часто не їмо, коли їмо. Поспішаємо, не відчуваємо смаку, не розуміємо сенсу того, що з'їли. Але доведено наукою: якщо ми усвідомлено будемо їсти головну страву, є шанс, що мозок не так наполегливо буде вимагати продовження банкету!

Тому просто уповільнюємося та їмо уважно.

І моє найулюбленіше: вітамін З — задоволення.

Є думка, що задоволення — це щось несерйозне. Однак усі організми на планеті Земля запрограмовані шукати задоволення й уникати болю. Тому потрібно сміливо підключатися до джерел задоволення, тим більше в їжі!

Якщо їсти із задоволенням, насолоджуючись кожним шматочком, гіпоталамус згенерує позитивні сигнали і направить їх до органів травлення. Вони активізуються, і метаболізм буде працювати «на повну котушку», а значить, і калорії будуть згорати більш ефективно.

Тому всі сучасні дієтологи світу пропагують смачну дієту.

Ну а якщо ви вирішили поласувати бабусиними пирогами, маминим новорічним олів'є або млинцями з медом, як у дитинстві, тим більше не варто бачити в них тільки калорії та жир. Адже це їжа, з якою у нас є емоційний зв’язок. Так отримайте задоволення і зробіть це усвідомлено! Адже відчуття щастя — це найкраща допомога травленню, а усвідомленість — найкоротший шлях до мети. Навіть якщо мета — скинути пару кіло.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X