За сімейним рецептом. Як приготувати спагеті чері-базилік і салат з тунцем
Щоб надати страві більше аромату, додайте трохи лимонної цедри
Спагеті чері-базилік
Яка перша асоціація виникає, коли ми починаємо розмову про італійську кухню? Звичайно ж, Її Величність Паста. Існує величезна кількість її видів — не скажу точно, скільки їх сьогодні, але ніяк не менше ніж сотня. З них три десятка — найпопулярніші і ходові: спагеті, пене, равіолі, канелоні, капеліні, букатіні, лазанья…
Паста ділиться на безліч категорій: із простого тіста і з яєчного, для супів, для м’ясних чи рибних соусів, для запікання, гладка і рифлена. Кожна начинка, кожен соус люблять свою пасту. І взагалі, часто спочатку придумували соуси, а лише потім — пасту, яка їм пасувала, тому в Італії так багато рецептів пасти, традиційних для різних регіонів.
Я родом з невеликого містечка Тревізо в регіоні Венето, і спагеті чері-базилік — традиційна для цієї області страва. Її дуже смачно готувала моя бабуся. До речі, цікавість до кухні і приготування їжі у мене саме від неї. У дитинстві я міг годинами сидіти і спостерігати за таїнствами, які вона творила на кухні. Отже, наші спагеті.
Інгредієнти:
- Оливкова олія — 30 г
- Часник — 2 зубчики
- Помідори чері — 200 г
- Сіль і перець — за смаком
- Листя базиліку — 5 г
- Спагеті — 100 г
Приготування:
Наберіть воду у велику каструлю, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. В окріп киньте дрібку солі і покладіть спагеті. Особисто я завжди вибираю для цієї страви спагеті середньої товщини і, звичайно ж, тільки з пшениці твердих сортів. Дотримуйтеся рекомендованого часу приготування, зазначеного на упаковці.
І, як відомо, соус — король страви. Щоб зробити наш соус, поставте на вогонь сковорідку і, поки вона нагрівається, дрібно наріжте часник. Зменшіть вогонь, налийте оливкову олію, а потім додайте часник. Розріжте помідори чері на 2 або 4 частини, покладіть їх на сковорідку і обсмажуйте 3−4 хвилини до появи злегка золотистої скоринки. Додайте приблизно 50 мл води з каструлі, в якій варяться спагеті, і тушкуйте соус до кремоподібного стану. В кінці додайте сіль і перець. Коли спагеті зваряться, перенесіть їх на сковорідку до соусу і потримайте на вогні ще хвилину.
Перед подачею додайте мелений чорний перець і нарізаний соломкою свіжий зелений базилік. Щоб надати страві більше аромату, додайте трохи лимонної цедри. Заправте 10−15 г ароматної оливкової олії, добре перемішайте і подавайте.
Літній салат з тунцем
Ви помічали, як форма нарізки змінює смак продуктів, зокрема, овочів? У цьому рецепті тонка «соломка» надасть свіжості смаку страви і хрусткості — текстурі.
Інгредієнти:
- Тунець, консервований в олії - 150 г
- Листя салату — 50 г
- Оливки або маслини без кісточок — 50 г
- Кукурудза консервована — 50 г
- Помідори чері — 100 г
- Стебло селери — 50 г
- Морква — 50 г
- Огірок — 50 г
- Сіль
- Перець
- Оливкова олія Extra Virgin — 30 г
- Бальзамічний оцет — 20 г

Приготування:
Листя салату потрібно почистити і помити, а потім порвати великими шматками або використати бебі-салат. Особисто я частіше беру листя середнього розміру. Вони соковитіші і з яскраво вираженим зрілим смаком, який, на мій погляд, краще підходить до цього рецепту. Відкриваємо банку тунця, відокремлюємо рибу від олії і додаємо великими шматками в салат. Відокремлюємо від рідини консервовану кукурудзу. Очищаємо огірки від шкірки, ріжемо уздовж на 4 частини, прибираємо насіння, а потім ріжемо брусочками. Зачищаємо стебло селери і моркву. Нарізаємо їх дуже тонкою соломкою. Помідори чері ріжемо на 2 частини, оливки або маслини звільняємо від розсолу і додаємо в миску з салатом.
Заправляємо оливковою олією і бальзамічним оцтом (найкраще вибирати традиційний бальзаміко з Модени), додаємо сіль і перець за смаком. Потім всі інгредієнти добре, але акуратно перемішуємо, щоб не пошкодити загальну текстуру салату, даємо йому трохи часу на те, щоб просочитися, і подаємо.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут