Впорається навіть новачок. Як приготувати ризотто з білими грибами
Ідеальний баланс інгредієнтів допоможе створити особливий смак і чудову консистенцію
Я виріс на півночі Італії, тому осінь у мене асоціюється з теплим й ароматним ризотто з лісовими грибами. Італійські ліси так само багаті білими грибами, як і ліси України, тому кожен кулінар може легко знайти всі необхідні інгредієнти для цієї страви. Найважливіше для гарного ризотто — це, звичайно ж, рис. Я вважаю за краще працювати з арборіо — він зберігає особливу твердість всередині, при цьому дозволяючи зробити консистенцію страви досить кремовою. Цей вид рису вирощують в Італії на Паданській рівнині, в регіоні П'ємонт, ось уже кілька століть. Також для приготування ризотто ви можете вибрати карнаролі — він також має так звану «борошняну пляму» посеред кожної зернини.
Що нам відомо про ризотто? Вперше ця страва згадується в 1574 році, тоді її готували з шафраном — ризотто алла Міланезе. Класика популярна і сьогодні, проте, зважаючи на недоступність шафрану, жителі північної Італії шукали способи зробити страву більш бюджетною, але не менш смачною. Тоді в хід пішли гриби, а іноді в ризотто додавали трюфелі. До слова, це один з моїх улюблених рецептів.
Існує легенда, що ризотто вийшло через необережність одного кухаря, що варив рисовий суп занадто довго, тож вийшло щось середнє між супом і відвареним рисом. Я ж хочу зробити акцент на тому, що слідкувати за часом під час приготування ризотто — це фундаментальна річ.
Сьогодні ця страва належить до перших — як в Україні супи. Традиційно її подають на обід. Побутує думка, що готувати її складно, довго, а один невірний крок вмить зіпсує смак. Звісно, трохи майстерності не завадить, але, опанувавши базові прийоми, ви зможете досягти навіть ресторанного рівня. До речі, не тільки в рисі полягає суть. Також варто приділяти особливу увагу сиру — в ідеалі це має бути Парміджано Реджано D.O.C. Пропорції - ще один секрет ідеально приготованого ризотто. Ідеальний баланс інгредієнтів допоможе створити особливий смак і чудову консистенцію.
Я пропоную вам разом зі мною опанувати рецепт ризотто з білими грибами, який абсолютно не складний навіть для новачка. Певен, ця страва зможе стати вашою коронною.
Ризотто з грибами
Інгредієнти:
- Рис арборіо — 100 г
- Біле вино — 50 г
- Оливкова олія — 30 г
- Часник — 30 г
- Розмарин — 5 г
- Білі гриби — 100 г
- Вершкове масло — 30 г
- Пармезан — 30 г
- Бульйон овочевий або грибний — 200 мл
Приготування
1. Тостуємо у сухій пательні рис до гарячого стану.
2. Додаємо вино і чекаємо його цілковитого випаровування.
3. Потім додаємо 30 мл бульйону і знову чекаємо, доки він не випарується. Потім ще 30 мл, і ще, доки бульйон не закінчиться. Важливо постійно помішувати рис.
4. У процесі приготування додаємо половину вершкового масла.
5. Потім у пательні з оливковою олією і часником обсмажуємо білі гриби. Також можна додати гілочку розмарину для неперевершеного аромату.
6. Додаємо в ризотто гриби і доводимо рис до стану аль денте. Знімаємо каструлю з вогню і ставимо на холодну поверхню. Додаємо половину вершкового масла і пармезан. Змішуємо до кремоподібного стану. Відтак важливо дати ризотто відпочити 1 хвилину.

7. Сервіруємо в тарілку, декоруючи гілочкою розмарину.
Смачного!
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут