Декілька правил приготування паски

12 квітня, 23:20
Паска (ілюстративна фотографія) (Фото:Almaje/Depositphotos)

Паска (ілюстративна фотографія) (Фото:Almaje/Depositphotos)

Загальний час приготування тіста — 12 годин

Підготуйте справжнє смачне та ароматне вершкове масло. Якість масла суттєво важлива для якості паски. Краще купити італійське борошно Manitoba, але якщо не знайдете, то українське борошно вищого ґатунку теж підійде. До приготування потрібно просіяти все борошно через волосяне сито. Також важливо купити свіже не пастеризоване молоко та домашні яйця. Краще замішувати тісто в кухонній машині, обов’язково насадкою під назвою крюк. Загальний час приготування тіста — 12 годин. З них 2 години на закваску, години 3 на опару, решта часу — для триразового підйому тіста, вистоювання його у формах та випічки.

Відео дня

Для дріжджової закваски необхідно:

300 грамів борошна, 300 грамів теплої води, 70 грамів дріжджів, чайна ложка цукру.

Розчинити дріжджі у теплій воді, додати борошно і залишити закваску у великій мисці в теплому місці, накривши її кількома рушниками.

Для опари:

600 грамів теплого молока, 500 грамів борошна та закваску змішуємо до стану дуже рідкого тіста. Залишаємо на 3 години в теплому місці. Дуже важливо дати опарі достатньо часу. Тісто для опари має нагадувати рідку фабричну сметану.

Для замісу тіста опару поміщаємо в чашу кухонної машини, додаємо весь цукор та борошно і замішуємо м’яке тісто. Далі додаємо усі жовтки, сіль, ваніль чи ванілін, м’яке вершкове масло кімнатної температури та вимішуємо на середніх оборотах протягом 10 хвилин. Далі додаємо світлі та темні родзинки, цукати з апельсинової кірки, замочені в ромі, та цедру лимона. Готове тісто має бути достатньо м’яким і не липнути ані до рук, ані до чаші, ані до столу. Готове тісто має не меньше трьох разів підійти, і його необхідно обминати крюком чи руками. Після цього тісто розділяють та поміщають у форми та дають піднятися, залежно від розміру паски, від 30 хвилин до 1 години. Випікають при температурі 180 градусів. Час випікання залежить від розміру паски.

Для тіста (окрім продуктів, які йдуть у закваску та опару):

Приблизно 1,2 кг борошна, 300 грамів цукру, 400 грамів вершкового масла, 20 жовтків, сіль, 100 грамів світлих родзинок, 100 грамів темних родзинок, 150 грамів цукатів з апельсинової кірки замочених в ромі, 30 грамів натертої цедри лимону.

З цього тіста вийде приблизно 14 пасок по 300 грамів. Кількість борошна в рецепті залежить від його якості. Тому потрібно редагувати борошно залежно від щільності тіста, яке вийшло.

Для декору розтопіть білий шоколад на водяній бані, додайте вершки і перемішайте. Вмочіть верх паски в шоколад, зверху посипте цукатами та горіхами. Нехай шоколад застигне за кімнатної температури.

надано автором
Фото: надано автором

Сирна паска

Вам знадобиться:

  • сиру (18%) — 1 кг;
  • 15 жовтків від домашніх яєць;
  • цукру — 200 г;
  • родзинок — 150 г;
  • цукатів з апельсинової та лимонної кірки — 100 г;
  • масло вершкове 82% — 170 г;
  • картопляного крохмалю — 100 г;
  • горіхів — 100 г;
  • волоських горіхів — 50 г;
  • 1 лимон;
  • щіпка ваніліну.

Вибрати сухий, жирний та смачний сир. Вершкове масло (бажано свіже та жирне) залишити на 30 хвилин у теплі, щоб воно стало м’яким. Жовтки залишити на 15 хвилин при кімнатній температурі. Родзинки залити гарячою водою на 15−20 хвилин.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

З лимона зняти цедру та натерти її на дрібній тертці. Волоські горіхи очистити, порубати і злегка обсмажити на сухій сковороді до появи аромату. Сир протерти через сито. У кухонній машині змішати сир з маслом. Жовтки збити у кухонній машині до однорідності на низькій швидкості. Поступово збільшити швидкість до високої та всипати цукор. Збивати жовтки з цукром 10 хвилин до утворення легкої та повітряної маси.

У жовтково-цукрову масу просіяти через сито крохмаль і збити на низькій швидкості до однорідного стану. Додати щіпку ваніліну, терту цедру та перемішати. З'єднати жовткову та сирну маси в кухонній машині.

З родзинок злити воду і просушити серветкою. Додати родзинки разом з горіхами та цукатами у сирну масу та перемішати. Вилити сирну масу в заздалегідь приготовлені форми і відправити в розігріту духову шафу.

Духовку розігріти до 180 ℃, форми для випікання пасок змастити маслом та присипати борошном. Дно форм бажано застелити промасленим папером. Можна запекти сирну паску і у звичайній формі, тільки обов’язково змастити її маслом.

Запечена сирна паска буде готова через 1−1,5 години. Час запікання залежить від розмірів та висоти форми, вологості сиру тощо. Коли верх паски зарум’яниться — вимкнути духовку, відкрити дверцята і залишити на 15 хвилин. Вийняти форми з духовки та акуратно перевернути вміст на рушник. Дати сирним паскам охолонути і скласти в каструлю, застелену рушником, накрити кришкою.

У такому положенні запечена сирна паска може зберігатися до 3 днів (або до тижня в холодильнику). Перед подачею вийняти сирну паску на блюдо, прикрасити на свій смак і нарізати шматочками.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X