Вся справа в нюансах. Як приготувати запечену цвітну капусту

29 березня 2021, 23:03
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Цей рецепт став особливо популярний в останні роки, завдяки моді на східну кухню

Під час Великого посту дуже популярними стають страви з овочів. Та й напередодні літа багато людей коректують свій раціон у бік оздоровлення та здорового харчування. Навесні організму хочеться більше вітамінів, а де, як не в овочах, нам їх знайти! А ще на ринках з'являється перша місцева зелень — шпинат, щавель, кінза, петрушка, базилік, зелена цибуля і редис. Тепличні овочі — огірки та помідори — хоч і відрізняються від літніх, але все ж це набагато краще, ніж «пластмасовий» імпорт. Кабачки, селера, солодкий перець, фенхель, цибуля порей, брокколі та цвітна капуста навесні досі тримаються в ціні, але вже немає сил собі відмовляти в овочах. Тому я вирішив приготувати цвітну капусту.

Відео дня

Наступний рецепт став дуже популярний в останні роки, багато в чому завдяки моді на близькосхідну кухню. Прославив цвітну капусту знаменитий ресторан Miznon, а галасу додали книги Йотама Оттоленгі. Але, як і будь-яку страву, капусту я приготував, хоч і дотримуючсь прийнятих правил, але все ж трохи по-своєму. Адже посудіть самі: запечена капуста з соусом — дуже проста страва. Вся справа в нюансах, і вони тут відіграють ключову роль. Процес приготування включатиме в себе три блоки — підготовка капусти, приготування соусу з кунжутної пасти та приготування зеленої олії з кінзи. Поїхали.

Інгредієнти на 4 порції:

  • 2 головки цвітної капусти
  • 2-3 ст ложки оливкової олії
  • 150 г тхіну (кунжутної пасти)
  • 150 мл очищеної холодної води
  • 1 лимон
  • 1-2 зубчики часнику
  • 1 пучок кінзи
  • 150 мл рослинної олії
  • Сіль перець

Крок 1

Готуємо цвітну капусту. Взагалі, рецепт дуже зручний — капусту готуємо і ставимо запікатися. А потім у нас є час зробити і соус і олію з кінзи. Тому почнемо з капусти. Потрібна каструля з окропом, в яку б помістилася головка капусти. Воду підсолюємо та вичавлюємо половинку лимона. У киплячій воді проварюємо капусту 6-7 хвилин, після дістаємо і заливаємо холодною водою, щоб охолола.

Далі духовку розігріваємо до 220 ℃, капусту змащуємо маслом і ставимо запікатися на 30-35 хвилин. Час залежить від потужності духовки — готова капуста повинна злегка «підгоріти», а всередині пропектися, але при цьому бути трохи хрусткою, зовсім небагато.

Крок 2

Поки запікається капуста, готуємо соус з кунжутної пасти, тхіну. Для цього я використовую вже готову пасту, куплену в магазині або на ринку зі східними продуктами. Завдання — вінчиком змішати тхіну з водою (воду потрібно вливати поступово, як олію, коли робимо майонез). Довести до смаку сіллю, соком лимона, вичавити трохи часнику. Отримаємо світло-бежевий соус дуже цікавого терпкого смаку і консистенції сметани. Ховаємо соус в холодильник до моменту, коли будемо сервірувати готову страву.

Крок 3

Залишається приготувати олію з кінзи. Звучить цікаво, за смаком дуже яскраво, а за кольором — однозначно красиво. Потрібно робити. Процес простий. В ту киплячу воду, в якій проварювали капусту, закидаємо пучок кінзи. Прямо зі стеблами (але, звісно, без корінців і попередньо ретельно вимитий). Варимо 20-30 секунд. Перекладаємо в холодну воду, щоб різко охолола і не змінила яскраво-зелений колір на жовтий. Руками максимально віджимаємо від рідини. Тепер потрібно перебити кінзу в блендері з рослинною олією, а потім процідити. І олія стане яскраво-зеленого кольору і з ароматом кінзи. Такою олією можна заправляти салати, додавати в готову їжу або просто поливати страви, як ми зробимо з капустою. Тільки зберігати таку олію потрібно в холодильнику.

Крок 4

Сервіруємо. Капуста спеклася і поверхня її навіть злегка підгоріла. Перевірте готовність всередині — вона не повинна бути сирою, але і в кашу не повинна розвалюватися. Хороша порція — це одна головка капусти на їдця, тоді це повноцінна основна страва. Але можна подавати й половинку, якщо ви маєте намір подавати ще закуски.

На тарілку викладаємо тхіну (4-5 ст ложок на головку капусти, менше), зверху — нашу цвітну капусту. Поливаємо зеленою олією і прикрашаємо листям кінзи. Також добре прикрасити зернами граната — вони яскраві і за кольором, і за смаком, буде дуже доречно.

Вперше я спробував таку капусту в Тель-Авіві — там розуміються на овочах. До речі, соус тхіна, який описаний в цьому рецепті, прошу вас запам'ятати — він ідеальний і з запеченим баклажаном, і з салатом зі свіжих овочів, і з м'ясом, наприклад, з кебабом з баранини.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X