Ідеальна вечеря. Три страви з гарбуза
Крім супу, пюре і салатів з гарбуза можна приготувати навіть десерт
Жовтень дійсно можна вважати сезоном гарбуза. Саме в цей час він з’являється на полицях супермаркетів і на ринках. Гарбузові страви можна готувати всю зиму, адже гарбуз може досить довго зберігатися, не втрачаючи своїх смакових якостей. Мені дуже подобається гарбуз за свою універсальність, простоту, доступність і, звичайно ж, чудовий смак.
Вдалих смакових поєднань у гарбуза досить багато. Так гарбуз ідеально поєднується з корицею, вершками, вершковим маслом, оливковою олією, імбиром, сухими гарбузовим насінням, ваніллю, чебрецем, часником, пармезаном і апельсином. Не менш вдалим доповненням стане чорний мелений перець, цибуля і лимон. А ще мені подобається поєднання гарбуза і хурми — обов’язково спробуйте приготувати такий салат за моїм рецептом. Крім супу, пюре і салатів ви можете приготувати навіть десерт з гарбузом, малиною і чорним чаєм. Головне не боятися експериментів.
Плов у гарбузі
Я вирішив приготувати свій особливий варіант плову та запекти його у духовці в цілому гарбузі. А чому б і ні? На мою думку, гарбуз і морква достатньо схожі між собою за текстурою, ароматами та смаками. І тому в цьому рецепті я вирішив замінити моркву гарбузом. Коли будете розкладати готовий плов по тарілках, обов’язково покладіть і печений гарбуз — буде неймовірно смачно!
Час приготування — 1 година 25 хвилин
Порції — 4
Інгредієнти
- Середній круглий мускатний гарбуз — 1 шт.
- Свинина (лопатка або ошийок) — 600−700 г
- Кориця — 2 палички
- Гвоздика — 3 бутони
- Лавровий лист — 2 шт.
- Куркума — 1 ст. л.
- Часник — 1 головка
- Цибуля — 2 шт.
- Соняшникова олія — 4 ст. л.
- Рис — 300 г
- Вода — 700−800 мл
- Сіль і перець — за смаком

Покроковий рецепт
Підготуйте гарбуз для запікання в ньому плову. Добре його вимийте і висушіть паперовим рушником. Зріжте «шапочку» з того боку, де стирчить хвостик гарбуза. Акуратно виберіть насіння з середини гарбуза і злегка зріжте стінки гарбузової м’якоті, намагаючись не пошкодити коробку, в якій будемо запікати плов. Стінки гарбуза зробіть товщиною приблизно 3−4 см.
Очистіть від лушпиння 2−3 цибулини і наріжте їх тонкими півкільцями. Обсмажте півкільця цибулі з 3−4 ст. л. соняшникової олії до м’якості і прозорості.
Свинину наріжте невеликими порційними шматочками. Для цієї страви я рекомендую використовувати свинячу вирізку або м’якоть свинини. Викладіть на пательню до цибулі шматочки свинини, щоб теж злегка підрум'янилися.
Додайте до м’яса спеції: 1 ст. л. куркуми, 2 палички кориці, 3−4 бутони гвоздики, 2 лаврових листки. Посоліть за смаком, додавши приблизно 1 ч. л. солі. Половину головки часнику очистіть і пропустіть через часникодавку. Іншу половину будемо використовувати цілими зубчиками.

Додайте 300 г рису. Для цієї страви я використовував довгозернистий рис. Після приготування він залишається розсипчастим, якраз це і потрібно для плову.
Залийте 700−800 мл води. Тушкуйте 15 хвилин, поки рис не розбухне і не всотає у себе вологу. Спробуйте плов і досоліть, якщо це необхідно, бо гарбуз при запіканні візьме на себе частину солі.
Перекладіть вміст пательні в гарбуз і розподіліть цілі зубчики часнику в плові. Накрийте гарбузовою «кришкою» і трохи змастіть гарбуз зовні соняшниковою олією. Якщо необхідно, то закріпіть конструкцію зубочистками. Запікайте плов у гарбузі за температури 180−200 градусів протягом 1 години. При подачі обов’язково додавайте м’якоть гарбуза, яка дуже легко набирається ложкою.
Паста з гарбузом і беконом
Якщо ви ще не знаєте, то паста — одне з моїх найулюбленіших страв. Якщо мені потрібно щось швидко приготувати на вечерю, то це найчастіше якась паста. І зовсім нещодавно я протестував новий рецепт пасти з гарбузом і беконом. Просто запікаєте половину гарбуза з часником і використовуєте його ароматну м’якоть. Трохи хрусткого бекону, соковитих томатів і ароматного базиліка — ось і весь секрет ідеальної вечері.
Час приготування — 35 хвилин
Порції — 2
Інгредієнти
- Гарбуз — 400 г
- Томати чері — 3−4 шт.
- Часник — 1 зубчик
- Бекон — 3−4 смужки
- Базилік — 2−3 гілочки
- Спагеті — 250 г
- Оливкова олія — 3−4 ст. л.
- Сир Пармезан — 40 г
- Кориця — 1 дрібка
- Сіль і перець — за смаком

Покроковий рецепт
Смужки бекону покладіть на суху розігріту сковороду і обсмажте 5−7 хвилин з обох сторін, або поки він не стане хрустким.
Невеликий гарбуз помийте і розріжте на дві частини. На 2 порції нам потрібно запекти шматок гарбуза масою близько 400 г. Посоліть, поперчіть, викладіть всередину роздавлений часник і полийте оливковою олією. Викладіть на деко, застелене пергаментом, і запікайте в духовці при температурі 220−240 градусів протягом 15 хвилин, поки гарбуз не стане м’яким.
Тим часом відваріть в підсоленій воді 250 г спагеті, відповідно до інструкції на упаковці. Я варив пасту на хвилину менше, ніж написано, тому що мені подобається, щоб вона залишалася всередині трохи твердою. Готові спагетті відкиньте на друшляк, перекладіть в миску і полийте трохи оливковою олією, щоб вони не злиплися.
Дістаньте гарбуз з духовки і за допомогою ложки відокремте м’якоть. Додайте її до пасти.
У миску зі спагеті та гарбузом додайте помідори чері. Ви можете розрізати їх навпіл або залишити цілими. Потім додайте оливкову олію, приблизно 3 столові ложки. Це надасть страві особливого смаку і аромату. Додайте до пасти смужки обсмаженого бекону, можете поламати їх або залишити цілими.
Розкладіть пасту по тарілках і посипте щіпкою меленої кориці, так вона стане ще більш ароматною і смачною. Натріть в кожну порцію по 20 г пармезану. Додайте листочки базиліка, який завжди відмінно доповнює смак пасти.
Десерт з гарбузом, малиною і чорним чаєм
Почніть свій день з незвичайного і дивно смачного сніданку! Відкиньте в бік бутерброди і яєчню — сьогодні у нас десерт з гарбузом, малиною і… чорним чаєм. Трохи магії, і похмурий ранок стає сонячним і радісним.
Час приготування — 25 хвилин
Порції — 2
Інгредієнти
- Гарбуз — 200 г
- Малина (свіжа або заморожена) — 3 ст. л.
- Соняшникова олія — 1 ст. л.
- Кунжут — за смаком
- Чай чорний (заварений) — 50 мл
- М’ята (для подачі) — 1 гілочка

Покроковий рецепт
Розігрійте духовку до 180 градусів. Гарбуз поріжте дрібними кубиками, збризніть олією, загорніть у фольгу і запечіть у духовці протягом 20 хвилин. Він повинен стати досить м’яким.
Малину розімніть виделкою, щоб вона пустила сік. Змішайте запечений гарбуз і малину, додайте заварений чай і посипте кунжутом.
Подавайте в фужері або на тарілці, прикрасивши страву цілими ягодами малини і гілочкою м’яти.
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут