Просто та смачно. Як приготувати білі гриби
Спробуйте подати такі гриби до риби, і ви будете приємно здивовані
Зараз саме грибна пора року — любителі «тихого» полювання вибирають грибні місця, а такі «мисливці», як я, відвідують ринки та села в пошуках найкращих і найсвіжіших грибів за приємною ціною. Але в приготуванні страв із грибами є кілька правил, дотримання яких я вважаю обов’язковим. Розповім докладніше. Ну і традиційно, поділюся смачним рецептом.
Правило № 1
Щоб піти на збір грибів, потрібно підготуватися. Крім зручного взуття, теплого одягу й чаю в термосі, потрібно приділити час головному — вивчити, які гриби їстівні, які умовно їстівні, а які й зовсім слід обходити стороною. В ідеалі зберегти фото й поглядати на нього, коли сумніваєтеся.
Правило № 2
Сумніваєтеся, що за гриб перед вами, — в жодному разі не беріть його. Усе просто — збираємо тільки знайомі гриби.
Правило № 3
Обирайте місця збору грибів подалі від трас. І зрізайте без кореня не перестиглі, а більш щільні й молоді гриби.
Дотримуючись цих трьох простих правил, ви гарантовано зможете зібрати безпечні гриби. Адже дуже часто ми чуємо про те, що хтось отруївся зібраними грибами. Це величезна відповідальність, і до свого здоров’я, а також здоров’я своїх близьких потрібно ставитися з максимальною увагою.
Якщо ж вивчення їстівних грибів — не ваша сильна сторона, тоді рекомендую довіритися знавцям. Наприклад, купити вже зібрані гриби в магазині або на ринку (в останньому випадку знову-таки гарантії не стовідсоткові — відповідальність у будь-якому разі на покупцеві).
А ось і рецепт.

Для початку давайте визначимося, які гриби приготуємо. Оскільки я поважаю сезонність, а печериці й ерінги доступні вже цілий рік, то приготуємо свіжі білі гриби. Це делікатесний гриб, який високо цінують кулінари.
Загалом, чистий білий гриб можна їсти навіть у сирому вигляді, нарізавши тонкими скибочками й окропивши винним оцтом і дорогою оливковою олією. Або іншою вашою улюбленою. Але я хочу дати вам один простий рецепт смачних білих грибів, які будуть добрі й на гарнір до риби чи м’яса, і за основну страву, з картопляним пюре або домашньою локшиною. Записуйте.
Інгредієнти:
- 500 г білих грибів
- 1 середня цибулина
- Кілька горошин чорного й запашного перцю
- 1 лавровий лист
- 1 чайна ложка солі
- 80 г вершкового масла
- 1 столова ложка рослинної олії
- 2−3 зубчики часнику
- Чверть стручка пекучого перцю
- Гілочка розмарину або чебрецю
- Невеликий пучок петрушки
- 1,5−2 столові ложки винного або будь-якого іншого легкого оцту
- Сіль, перець за смаком
Крок 1
Підготовка грибів. Дуже часто білі гриби (особливо в Одесі) привозять із сусідніх областей, де вони ростуть на піщаних ґрунтах. Смаку в таких грибів не так багато, як у їхніх лісових родичів. Та й пісок потрібно гарненько вимити. Тому очищаємо й промиваємо гриби. Далі, хоч білі гриби й можна вживати в сирому вигляді, але для цієї страви я рекомендую їх проварити 3−4 хвилини в добре підсоленій воді з цибулиною та спеціями — лавровим листом, чорним і запашним перцем. Перед відварюванням гриби слід порізати на 4−6 частин. Відварили — і відкидайте на сито, щоб підсохли.

Крок 2
На добре розпеченій сковороді, на суміші вершкового масла й олії обсмажуємо гриби. До золотистого кольору, не збавляючи вогонь. За часом це 3−4 хвилини. Приблизно на середині приготування можна додати дрібно посічений часник (або цілі зубчики) і перець чилі. Ми не додаємо їх на самому початку, інакше вони просто згорять, не дочекавшись золотистого кольору грибів. А насамкінець додаємо трохи винного оцту, посічену зелень петрушки і гілочку чебрецю або розмарину. Солимо до смаку — і гриби готові. Знімаємо з вогню.
Крок 3
Як їсти і з чим їсти. Перший і найсмачніший банальний спосіб — із ложкою жирної домашньої сметани й келихом білого вина.
Але є ще варіанти. Подайте такі гриби на гарнір. Так, м’ясо і птиця з грибами — це класика. Але спробуйте подати гриби до риби — і ви будете приємно здивовані.
Як ще можна їсти гриби? Зварити домашньої локшини або італійської пасти, наприклад, тальятелле, і змішати зі смаженими грибами, додавши трохи пармезану й вершків для соковитості. А з картопляним пюре або кремовою полентою-мамалигою білі гриби стануть узагалі шедевром!

Ну й найважливіше. Такі гриби легко заготовлюються на зиму. Для цього після відварювання у воді й просушування їх потрібно просто розкласти по контейнерах невеликими порціями і відправити в морозилку. Узимку дуже навіть доречно дістати такий контейнер, дефростувати (це модний синонім слова розморозити), залишивши на ніч у холодильнику, й обсмажити, як зазначено в рецепті. Виходить практично так само, як і зі свіжими грибами.
Смачного, і не їжте незнайомі гриби!
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут