Ефект шведського столу. Що потрібно знати про різноманітне харчування
Не виставляйте на стіл відразу кілька висококалорійних страв
Харчуйтеся різноманітно. Розумно звучить, але як завжди диявол криється в деталях. Різноманітність важлива, але різноманітність переробленої і калорійної їжі лише збільшує переїдання — це ефект шведського столу (smörgåsbord effect). Велика кількість різних смачних страв за одним столом — це серйозна проблема. Чим різноманітніша їжа на столі, тим більше ми їмо.
Ефект шведського столу, коли ми переїдаємо різноманітною їжею, але схильні зменшувати споживання одноманітної, відкрили на щурах, але працює він і для людини. Необмежена кількість їжі одного типу призводила до того, що щури їли мало. Але варто було запропонувати кілька типів калорійної їжі — і щури з'їли в три рази більше! З людьми все точно так само. Часто таке розмаїття буває на святах. Проблема святкового набору ваги (holiday-associated weight gain) в тому, що він не обмежується святами. Багаторічні спостереження показують, що кілограми, набрані в період новорічних свят, складають 60-70% від щорічного збільшення ваги. В середньому набір ваги складає 0,37 кг, але ця вага не зникає зовсім, перехід на звичайний режим харчування не призводить до її втрати.
Проблема святкового набору ваги в тому, що він не обмежується святами
В основі ефекту шведського столу лежать кілька феноменів, найкраще вивчена «сенсорна ситість» і тяга до новизни. Сенсорна ситість — це коли ситість формується тільки до їжі з такими ж сенсорними властивостями, як у з'їденої нами, а до інших продуктів — ні. Солоне після солоного ви не захочете, а солодке після жирного — цілком. Часто цей ефект використовується в так званих «монодієтах», але їх складно назвати здоровими. Виробники з цукру і борошна роблять сотні різноманітних продуктів, стимулюючи інтерес до них.
Використовуйте одноманітність щодо висококалорійних страв. Не каша з м'ясом, а салат з кашею в один прийом їжі, м'ясо з овочами — в інший. Якщо ви в гостях, то вивчіть всі особливості столу і виберіть для себе щось одне.
Не виставляйте на стіл кілька висококалорійних страв. Це ж стосується десертів. Віддайте своє серце одному виду. Наприклад, вибирайте тільки еклери. Але не сет з п'яти різних звичайно.
Використовуйте різноманітність для низькокалорійних і корисних страв. Чотири види водоростей, три види горіхів, п'ять видів бобових, десять видів зелені, два десятки спецій. Щодо овочів і фруктів — принцип «веселки», більше різних видів. Так овочі не будуть набридати, і ви їх із задоволенням з'їсте.
Текст публікується з дозволу автора
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут