Ефект шведського столу. Що потрібно знати про різноманітне харчування

8 липня 2021, 21:37

Не виставляйте на стіл відразу кілька висококалорійних страв

Харчуйтеся різноманітно. Розумно звучить, але як завжди диявол криється в деталях. Різноманітність важлива, але різноманітність переробленої і калорійної їжі лише збільшує переїдання — це ефект шведського столу (smörgåsbord effect). Велика кількість різних смачних страв за одним столом — це серйозна проблема. Чим різноманітніша їжа на столі, тим більше ми їмо.

Відео дня

Ефект шведського столу, коли ми переїдаємо різноманітною їжею, але схильні зменшувати споживання одноманітної, відкрили на щурах, але працює він і для людини. Необмежена кількість їжі одного типу призводила до того, що щури їли мало. Але варто було запропонувати кілька типів калорійної їжі — і щури з'їли в три рази більше! З людьми все точно так само. Часто таке розмаїття буває на святах. Проблема святкового набору ваги (holiday-associated weight gain) в тому, що він не обмежується святами. Багаторічні спостереження показують, що кілограми, набрані в період новорічних свят, складають 60-70% від щорічного збільшення ваги. В середньому набір ваги складає 0,37 кг, але ця вага не зникає зовсім, перехід на звичайний режим харчування не призводить до її втрати.

Проблема святкового набору ваги в тому, що він не обмежується святами

В основі ефекту шведського столу лежать кілька феноменів, найкраще вивчена «сенсорна ситість» і тяга до новизни. Сенсорна ситість — це коли ситість формується тільки до їжі з такими ж сенсорними властивостями, як у з'їденої нами, а до інших продуктів — ні. Солоне після солоного ви не захочете, а солодке після жирного — цілком. Часто цей ефект використовується в так званих «монодієтах», але їх складно назвати здоровими. Виробники з цукру і борошна роблять сотні різноманітних продуктів, стимулюючи інтерес до них.

Використовуйте одноманітність щодо висококалорійних страв. Не каша з м'ясом, а салат з кашею в один прийом їжі, м'ясо з овочами — в інший. Якщо ви в гостях, то вивчіть всі особливості столу і виберіть для себе щось одне.

Не виставляйте на стіл кілька висококалорійних страв. Це ж стосується десертів. Віддайте своє серце одному виду. Наприклад, вибирайте тільки еклери. Але не сет з п'яти різних звичайно.

Використовуйте різноманітність для низькокалорійних і корисних страв. Чотири види водоростей, три види горіхів, п'ять видів бобових, десять видів зелені, два десятки спецій. Щодо овочів і фруктів — принцип «веселки», більше різних видів. Так овочі не будуть набридати, і ви їх із задоволенням з'їсте.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X