Щоб зберегти нормальну вагу і добре самопочуття. Як харчуватися при діабеті

13 липня, 23:03
Світлана Фус: «Їжте капусту всіх видів» (Фото:yulianny/Depositphotos)

Світлана Фус: «Їжте капусту всіх видів» (Фото:yulianny/Depositphotos)

Мета правильного харчування при діабеті 2-го типу — повернути втрачену чутливість клітин до інсуліну

Хочу нагадати, яких правил харчування потрібно дотримуватися людям з цукровим діабетом 2-го типу.

Одна з проблема цукрового діабету 2-го типу в тому, що підшлункова залоза продовжує виробляти інсулін, але чутливість до нього тканин значно знижена. Інакше кажучи — організм «не бачить» інсулін.

Відео дня

Мета правильного харчування при діабеті 2-го типу — повернути втрачену чутливість клітин до інсуліну і здатність засвоювати глюкозу. А також слідкувати за тим, щоби в раціоні не було продуктів, які можуть різко та швидко підвищувати рівень глюкози в крові.

Тому важливо знати, які продукти повинні складати основу раціону, а від яких слід відмовитися.

Що краще вживати:

1. Овочі. Капусти всіх видів — білокачанна, брюссельська, цвітна, броколі, кольрабі, китайська. Цибуля різних видів — ріпчаста, біла, зелена, червона, порей, шалот. Кабачки, редис, редька, буряк, морква, гриби, огірки, помідори, перець, баклажани, стручки квасолі, молодий зелений горошок, листя салату, зелень тощо.⠀

2. Фрукти: вишня, груша не солодких сортів, алича, слива, яблука, цитрусові, кавун, ківі, фейхоа, гранат, авокадо.⠀

Такого раціону необхідно дотримуватися все життя

3. Кисломолочні продукти. В невеликій кількості., не поєднувати с солодкими продуктами — фруктами, медом, сухофруктами тощо. Краще з овочами.

4. Яйця, курка, яловичина, індичка, риба і морепродукти.⠀

5. Необроблені крупи, бобові.

6. Вода, трав’яний чай інші напої без цукру, овочеві смузі.

Від чого краще відмовитися:

— цукор і всі продукти, де його багато — мед, варення, мармелад, шоколад, морозиво тощо;

— біле борошно і продукти з нього — хліб, печиво, тістечка, торти, макарони з білого рафінованого борошна, манка;

— картопля;

— виноград, банани, солодкі фрукти;

— згущене молоко, солодкi сирки та йогурти з добавками;

— соки фруктово-ягідні, солодкі напої;

— жирне м’ясо та м’ясні напівфабрикати;

— алкоголь.

Цукор не використовувати. З підсолоджувачів рекомендую стевію. Відомо, що фруктоза, яка використовується як цукрозамінник для хворих на цукровий діабет, перетворюється в печінці у жири. Надходження фруктози у великих кількостях сприяє підвищеному утворенню жиру і розвитку ускладнень цукрового діабету. Оптимальним вважають вміст фруктози в раціоні не більше 30 г, включаючи і ту, яка надходить з продуктами харчування.

При діабеті 2-го типу такого раціону необхідно дотримуватися все життя. Це допоможе не тільки уникнути розвитку ускладнень, але і підтримувати нормальну вагу і добре самопочуття.

Відновлює чутливість клітин до інсуліну при діабеті 2-го типу і помірне фізичне навантаження.

Бережіть себе!

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X