Вибір напою має значення. Як алкоголь спричиняє похмілля, — лектор TED

14 липня, 20:43
Джуді Грізель: «Алкоголь впливає на багато процесів у організмі, порушуючи крихку рівновагу» (Фото:VitalikRadko/Depositphotos)

Джуді Грізель: «Алкоголь впливає на багато процесів у організмі, порушуючи крихку рівновагу» (Фото:VitalikRadko/Depositphotos)

Джуді Грізель, психологиня та нейробіолог, розповіла, який вплив мають на організм речовини, що містяться в спиртному

Переклад Лізи Бобровицької для TED

У дослідженні 1973-го 20 волонтерів напивались один раз на тиждень 8 тижнів підряд, щоразу іншим алкогольним напоєм, але доза була точно такою самою — все-таки це ж дослідження.

Відео дня

Метою цього експерименту було дізнатися, який алкогольний напій викликає найгірше похмілля. Звісно, для відповіді на це питання потрібні значно більші дослідження. З того часу, науці стало багато чого відомо про похмілля, хоча деякі таємниці залишились.

Молекула, що відповідає за похмілля — це етанол, що в народі зветься алкоголем. Етанол міститься в усіх алкогольних напоях, і загалом, чим більше етанолу, тим потенційно сильніше похмілля. Симптоми і ступінь тяжкості можуть відрізнятись залежно від ваги, віку, генетики та інших факторів. Але все одно існує низка поширених і неприємних ознак, властивих похміллю. Тож як саме алкоголь викликає похмілля? І чи є якийсь спосіб надійно йому запобігти?

Єдиний надійний спосіб запобігти похміллю — це пити в міру або взагалі не пити

Алкоголь сповільнює зв’язок між нервовими клітинами. Після того, як хтось випив останню чарку, коли концентрація алкоголю в крові падає назад до нуля, мозок відновлюється після седації і повертається в інший бік, переходячи в гіперактивний стан. Це може спричинити тремор чи прискорене серцебиття, які асоціюються із похміллям. Також це робить сон коротшим та менш спокійним ніж зазвичай. Але такі ефекти — це лише початок, бо алкоголь впливає на багато процесів у організмі, порушуючи крихку рівновагу. І навіть найзвичніші симптоми похмілля мають дивовижні причини.

Наприклад, алкоголь порушує рівень багатьох гормонів. Одним із цих гормонів є кортизол. Зазвичай зміни рівня кортизолу допомагають регулювати бадьорість протягом дня та ночі. Тож порушення секреції кортизолу протягом похмілля може спричинити відчуття сонливості та дезорієнтації.

Інший гормон, на який впливає алкоголь, — це вазопресин, він зазвичай зменшує об'єм сечі, яку виробляють нирки. Зменшуючи рівень вазопресину, алкоголь змушує людей мочитися частіше і ставати зневодненими. Зневоднення може призвести до спраги, сухості в роті, слабкості, запаморочення та головного болю — одного з найпоширеніших симптомів похмілля. На додачу до зневоднення, хмільний головний біль може бути наслідком впливу алкоголю на хімічні сигнали в мозку, особливо на нейротрансмітери, які задіяні в передачі сигналів болю.

Алкоголь також може пошкоджувати мітохондрії, які відповідають за творення АТФ, що дає нам енергію. Це може спричиняти втому, слабкість та перепади настрою, відчутні при похміллі. Між тим, алкоголь стимулює імунну систему, призводячи до запалення, яке може пошкоджувати клітини мозку, впливати на настрій і погіршувати пам’ять. А ще він може подразнювати шлунково-кишковий тракт і запалювати оболонку шлунка та кишківника. Алкоголь також може сповільнювати випорожнення шлунка, що може призвести до збільшення вироблення шлункової кислоти. Саме тому алкоголь може спричиняти біль у шлунку, нудоту та блювоту.

Алкогольні напої також містять інші речовини, які виробляються протягом ферментаційних процесів, що надають напоям їх специфічний смак. Деякі дані свідчать про те, що один із них, метанол, особливо поганий с точки зору похмілля. Тіло не починає перетравлювати метанол, доки не закінчить переробляти етанол. І коли це трапляється, токсичні метаболіти метанола можуть потенційно погіршити симптоми похмілля. Напої, які ближчі до чистого етанолу, такі, як джин і горілка, можуть спричинити менше ефектів похмілля. Тоді як наявність ароматизаторів у напоях, таких як віскі, бренді і червоне вино, може призвести до того, що ці види напоїв викличуть більше симптомів похмілля. Тож вибір алкогольного напою має значення, але будь-який може викликати похмілля, просто тому що вони всі містять алкоголь.

То чи дійсно звичайні засоби від похмілля працюють? Пиття води та електролітичних напоїв може допомогти послабити симптоми, пов’язані із дегідратацією. А їжа, особливо вуглеводи, може допомогти відновити рівень глюкози, зменшений алкоголем. Але, в кінцевому підсумку, єдиний надійний спосіб запобігти похміллю — це пити алкоголь в міру або взагалі не пити.

Повну версію можна знайти на TED

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X