Яблуко і чорний шоколад. Десерт довгожителя
Шоколад покращує пам’ять, нормалізує тиск і знижує ризик хвороби Альцгеймера
Що ж такого особливого у такому поєднанні?
Яблуко містить потужний флавоноїд кверцетин, який позитивно впливає не лише на здоров’я, але і на саму тривалість життя. Яким чином?
Кверцетин яблука сприяє самознищенню (апоптозу) старіючих (сенесцентних) клітин внутрішньої стінки судин (ендотелію) та стовбурових клітин кісткового мозку. Це:
• покращує роботу нирок, серця;• посилює стресостійкість клітин;• пригнічує запалення, незалежно від його локалізації;• знижує ризик мутацій;• покращує стан м’язів та запобігає дряхлості (саркопенії), яка тихо знищує наші мязи, а з ними — і нашу силу та енергію;• стимулює аутофагію;• покращує витривалість (важливо для тих, хто займається інтенсивною фізичною активністю та спортом);• зменшує ризик остеопорозу;• оздоровлює кишечну мікрофлору.
Кверцетин є потужним інгібітором (сповільнювачем) Р-глікопротеїна, білка, який заважає лікам виявляти свою дію. Це дуже важливо, наприклад, при хіміотерапії.
Засвоюваність (біодоступність) кверцетину низька. Але пектин — клітковина м’якоті — яблука покращує засвоюваність. Ось чому яблуко корисніше, ніж яблучний сік.
Рутин яблук:
• захищає печінку від ожиріння (стеатозу);• гальмує запальні процеси в печінці;• захищає від однієї з провідних причин старіння — глікації білків• нормалізує тиск крові;• зменшує жир навколо талії (вісцеральний жир, вкрай небезпечний для здоров’я).
Шоколад — без цукру і максимально чорний — є джерелом катехінів:
• покращує пам’ять, запобігає відкладенню амілоїдного білка в нейронах, який є причиною нейродегенерації; має потужну нейропротекторну дію, запобігає депресії;• має майже зцілюючу дію на тих, у кого високий рівень цукру; • нормалізує тиск крові;• виводить зайву рідину з організма;• знижує ризик хвороб Альцгеймера і Паркінсона.
Я би радила ставитися до шоколаду, як до природніх ліків і купувати 100% чорний (так, він дорогий), вживати його по шматочку-два в день і не купувати все, що нижче 85% — і навіть такий не є суперздоровим, бо багато цукру і зайвого жиру.
Наше тіло — це все, що у нас є. Бережімо його і робімо життя людей, які нас оточують, кращим.
Текст публікується з дозволу авторки
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.