Символ здоров’я. Плюси і мінуси яблук
Відвикайте брати яблуко на перекус
«An apple a day keeps the doctor away» — правда чи міф?
Приказку про яблуко зі школи пам’ятають навіть ті, хто вже не пам’ятає англійської. Яблуко бачу у списку «перекусів» 99 відсотків тих, хто приходить до мене за розбором харчування. Яблуко обросло святістю, і його підносять як символ здоров’я.
Та все не так просто. Крім плюсів у цьому продукті є чимало мінусів.
У жодному випадку не лякаю. Я просто хочу, щоб ви знали: немає ідеального продукту. Все є яд, і все є ліки.
Отже, плюси і мінуси яблук.
Плюси
1. Вітаміни (A, B1, B2, B3, C) та фітохімічні речовини (кверцетин, катехіни, хлорогенна кислота, антоціани). Незначна кількість.
Так, яблуко не може похизуватися статусом вітамінного лідера.
2. Пектин — розчинна клітковина. Беззаперечно, це підтримка мікробіоти: її їжа.
3. Пектин також працює як натуральний «ентеросгель», бо має абсорбуючі властивості: забирає на себе зайве з кишківника і виводить з організму.
І тут нюанс: щоб пектин засвоївся максимально, яблука варто запекти. Обов’язково зі шкіркою (в ній якраз і міститься найбільша кількість пектину)
Мінуси
1. Фруктоза. Яблуко — один із лідерів серед фруктів за її вмістом. Фруктоза викликає швидкий підйом рівня цукру в крові.
2. Фруктоза споріднена з рецепторами лептину в гіпоталамусі.
Лептин — це пептидний гормон жирової тканини, що, діючи на рецептори мозку, зменшує апетит і збільшує термогенез. Носить ім'я гормону насичення. І зниження чутливості рецепторів до лептину призводить до ожиріння.
А тепер про зв’язок «яблуко-фруктоза-лептин»: фруктоза маскується під лептин, зв’язується з рецепторами гіпоталамусу — і сигнал про насичення не потрапляє в мозок.
3. Яблучний перекус не втамовує голод, а навпаки його посилює. Чому — у пункті вище.
4. При синдромі надлишкового бактеріального росту яблука провокують підвищене газоутворення.
Як тоді їсти яблука?
— Запікати зі шкіркою, можна одразу з ложкою кокосового масла або топленого вершкового масла (гхі), посипати насінням, горіхами. Можна додати ферментований хороший сир, можна густий йогурт, можна тофу.
— Сирі яблука поєднувати з зеленими листовими овочами (від шпинату до руколи чи всього зеленого, що знайшли у супермаркеті), а також рослинним жиром і білком. Збивати у блендері в густий мус, боул чи смузі для уникнення газоутворення.
— Відвикати брати яблуко на перекус.
Текст публікується з дозволу авторки
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life