Втрачають свій смак. Які продукти не слід зберігати в холодильнику

16 квітня 2020, 23:03

Лимони та шоколад дуже швидко вбирають запахи з навколишнього середовища, а часник гниє, коли йому не забезпечено адекватну циркуляцію повітря

Після повернення з продуктового магазину ми поміщаємо більшість продуктів в холодильник, щоб вони зберігалися довше. Адже зберігання продуктів харчування надзвичайно важливе, особливо зараз, в непростий час, коли ми рідше виходимо за покупками.

Відео дня

Але не всі продукти повинні зберігатися в холодильнику. Багато з них не тільки даремно займуть там місце, але й втратять свій смак і зовнішній вигляд, при цьому знизиться їх харчова цінність та зменшиться термін зберігання.

Про які продукти йде мова і чому не слід зберігати їх в холодильнику?

Овочі

Картопля. Картопляний крохмаль перетворюється на цукор при низьких температурах — ось чому картопля втрачає смак і стає солодкою. Крім того, вода в картоплі під впливом низької температури змінює свій обсяг, що робить овоч м’яким і, як правило, погано придатним для вживання в їжу.

Часник і цибуля. Гниють, коли їм не забезпечено адекватну циркуляцію повітря і вологість.

Морква і буряк. Ці овочі починають гнити набагато швидше при зберіганні в холодильнику.

Томати. Якщо зберігати в холодильнику, вони швидко втрачають смак і стають водянистими.

Всі цитрусові найкраще зберігати при температурі вище 0°C

Огірки. Вони стають м’якшими при більш низьких температурах. Огірки люблять тепло, те ж саме відноситься до їх зберігання.

Як зберігати? Овочі, як правило, люблять сухі, затемнені місця з хорошою естьциркуляцією повітря. Добре підійде дерев’яний ящик. При цьому варто пам’ятати, що такі овочі, як картопля, помідори або перець, краще зберігати окремо один від одного — через те, що вироблений овочами етилен прискорює дозрівання фруктів і овочів, що знаходяться поблизу.

Фрукти

Кладемо в холодильник тільки стиглі та які швидко псуються — м’які авокадо, манго, груші, сливи або абрикоси. Так ми отримаємо кілька додаткових днів для їх споживання.

Банан — плід, який дозріває при температурі 15−20 градусів. Тому, якщо ви купили їх зеленими, не зберігайте їх у холодильнику. Стиглі банани також не слід поміщати туди, так як при більш низьких температурах їх шкірка темніє швидше.

Персики, ківі, абрикоси, манго, гранати — як у випадку з бананами, це фрукти, що не дозрівають в холодильнику.

Цитрусові. Всі цитрусові найкраще зберігати при температурі вище 0 °C. Більш того, висока вологість може привести до їх гниття. Також майте на увазі, що лимони і лайм дуже легко і швидко вбирають запахи з навколишнього середовища. Їх можна покласти в холодильник, щоб уповільнити процес їх дозрівання, проте ненадовго.

Як зберігати? Плоди найкраще зберігати при кімнатній температурі. Головне — забезпечити їм адекватну циркуляцію повітря. Банани, груші, абрикоси, ківі, манго, сливи і персики виробляють етилен, тому їх слід зберігати окремо.

Солодощі

Шоколад. При низьких температурах шоколад покривається білим нальотом, який з’являється через кристалізацію цукру. Крім того, шоколад швидко вбирає запахи ззовні, і, напевно, ніхто не захоче, щоб шоколад мав запах м’яса.

Мед. Низька температура призведе до того, що мед почне кристалізуватися. Велика перевага натурального меду в тому, що він не псується при кімнатній температурі. Тому краще всього його зберігати в щільно закритій скляній банці в затемненому місці, наприклад у шафі.

Хліб. Якщо ви збираєтеся їсти хліб протягом кількох днів, не кладіть його в холодильник. Низька температура змінює структуру хліба, через що він втрачає смак, а висока вологість може змусити його швидко покриватися цвіллю. Як зберігати? Хліб слід звернути в паперовий пакет і зберігати при кімнатній температурі.

І ще важлива інформація, яку слід пам’ятати:

— найтепліше місце в холодильнику, де температура не стабільна — це полички на дверцятах. Тому продукти тривалого зберігання, що вимагають більш низьких температур, тримати там не рекомендується;

— зберігати продукти в холодильнику треба в щільно закритих ємностях. При малому контакті з киснем готові продукти довше зберігають свою харчову цінність.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X