Дивовижно легкий. Як приготувати соус голландез

20 травня 2020, 23:03
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Щоб збалансувати смак, додайте сік лимона або чайну ложку оцту

Голландський соус або голландез — один з основних соусів у французькій кухні. Про що казати, якщо вже в 1651 році його згадували в кулінарній книзі Французький кухар, а кожен шеф, який себе поважа, має вміти приготувати його ідеально. Звичайно, загальновизнаний рецепт зараз містить деякі складні моменти. Але я вам пропоную рецепт, який сам використовую дуже часто, особливо на сніданок, адже моє правило — сніданок має готуватися 15−20 хвилин, не більше.

Відео дня
Це один з найкращих сніданків

Отже, якщо ви готові приготувати на сніданок не тільки омлет і яєчню, а потішити близьких яйцями бенедикт або флорентин, якщо ви готові до херсонської спаржі або припущеного шпинату (або будь-яких інших овочів) подати шикарний соус, тоді розпочнемо.

Продукти (на двох):

  • Яєчні жовтки — 2 шт.
  • Масло вершкове — 50 г
  • Гірчиця — 1 ч.л. (за бажанням)
  • Сік лимона або оцет — за смаком
  • Вода — 30 г
  • Сіль, перець

Інвентар: каструлька, миска, віничок.

1. Перший етап — потрібно спорудити водяну баню. Для цього підберіть невелику каструльку і налийте в неї води буквально на 2−3 пальці. Відправте на вогонь. Підберіть миску (бажано металеву), яка стане на каструльку. Вийде класичний і найпростіший приклад водяної бані. Гріємо воду поки без миски зверху.

2. Поки гріється вода, підготуйте інші інгредієнти — відокремте два жовтки яєць, розтопіть шматочок вершкового масла (щоб масло стало рідким, але не кипіло), підготуйте гірчицю і лимон або оцет.

3. Якщо вода закипіла, то зменшуємо вогонь, ставимо на каструльку миску з жовтками, додаємо за бажанням гірчицю і починаємо інтенсивно збивати віничком. Тут важливо, щоб не згорнулися жовтки — тому або мінімальний вогонь, або спершу зніміть з вогню, і поверніть, коли почне остигати. Збивати потрібно до того етапу, коли жовтки почнуть міняти колір. Це приблизно через хвилину.

4. Тепер час додавати вершкове масло — вливаємо його тонкою цівкою і при цьому перемішуємо вінчиком. Вливаємо і перемішуємо. Не даємо багато масла різко — інакше маса розсиплеться. Ще приблизно хвилину вводимо масло і збиваємо соус. Основну роботу зроблено.

5. Тепер потрібно зафіксувати структуру соусу — я додаю приблизно столову ложку холодної води і перемішую. І збалансувати смак — сік лимона або оцет (приблизно чайну ложку), сіль і перець за смаком. Спробуйте соус — він має бути дивовижно легким, вершковим і з легкою кислинкою. Можна з'їсти з теплим хлібом ще до сніданку.

6. Як подавати — на свіжозварені яйця пашот по ложці соусу. Плюс додатково теплий хліб (прогрітим у духовці або в бутербродниці). Це один з найкращих сніданків.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X