Найкраще поєднання. Як отримати від їжі максимум користі

15 грудня 2022, 22:50
Наталія Самойленко: «Їжа — це інструмент, яким потрібно вміти користуватись» (Фото:sumners/Depositphotos)

Наталія Самойленко: «Їжа — це інструмент, яким потрібно вміти користуватись» (Фото:sumners/Depositphotos)

Те, що ми споживаємо продукти, не означає, що ми засвоюємо всі поживні речовини, що в них містяться

Коли йдеться про здоровий підхід до раціону, суть криється у максимальній простоті. Тобто, все, що ми кладемо на тарілку, має бути зрозумілим, знайомим та натуральним.

Відео дня

Однак, сама по собі їжа набагато складніша за структурою та поживною цінністю, аніж ми уявляємо. І навіть невеликий шматок яблука або моркви — це цілий біохімічний комплекс, що містить різноманітний набір із макро- та мікронутрієнтів.

Я завжди наголошую, що їжа — це інструмент, яким потрібно вміти користуватись. Те, що ми споживаємо продукти, не означає, що ми засвоюємо всі поживні речовини, що в них містяться. Є складові, які конкурують між собою та перешкоджають засвоєнню, а є ті, що доповнюють та підсилюють дію один одного. Тому, хочу поговорити про те, як найоптимальніше поєднувати між собою ті чи інші компоненти.

1. Вітамін С та залізо

Ми не засвоюємо 100 відсотків заліза з їжі, особливо негемового заліза з рослинної їжі. Вітамін С (аскорбінова кислота) діє як каталізатор, який допомагає нашому організму краще засвоювати цей мікроелемент.

Навіть невеликий шматок яблука або моркви — це цілий біохімічний комплекс

Вітаміну С багато в броколі, цитрусових, листовій зелені (наприклад, шпинаті та капусті), червоному та жовтому перці, полуниці та помідорах. Хорошими джерелами заліза є яловичина, квасоля, збагачені залізом злаки, сочевиця, морські водорості та шпинат.

Як поєднати через страви?

Запечіть нежирну частину яловичини з суцвіттями броколі та смужками червоного перцю. Або приготуйте салат із листової зелені з часточками грейпфрута, квасолею та нарізаним перцем.

2. Вітаміни B6, B12 і В9

Тріо вітамінів групи В допомагає підтримувати здоров’я мозку та периферичної нервової системи, знижує ризик серцевих захворювань.

Вітамін B6 міститься в коричневому рисі, нуті, сочевиці, м’ясі птиці, фісташках і насінні соняшнику. Гарними джерелами вітаміну B12 є яловичина, риба та морепродукти, харчові дріжджі та птиця. Фолієва кислота міститься в артишоках, спаржі, авокадо, ягодах, броколі, соєвих бобах і шпинаті.

Як поєднати через страви?

Табуле, виготовлене з подрібненої пшениці та подрібненого шпинату та посипане харчовими дріжджами; цільнозернова паста з броколі, нутом і креветками; або боул з коричневим рисом, спаржею, вареною цибулею, соєвими бобами та запеченою куркою.

3. Кальцій, вітамін D і вітамін K

Потрійна сила для роботи з формування кісток.

Молочні продукти багаті кальцієм, але цей могутній мінерал також міститься в кунжуті, мигдалі, амаранті, квасолі, сардинах і тофу. Вітамін D міститься в яйцях, жирній рибі дикого вилову, збагаченому молоці та грибах. А вітамін К ви знайдете у броколі, капусті, листовій зелені (шпинат, мангольд), чорносливі, ревені та соєвих бобах.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Як поєднати через страви?

Приготуйте овочеву фрітату з яйцями, шпинатом, грибами, і сиром. Або начиніть лісові гриби пасерованим шпинатом і фетою, а потім обсмажте їх. Але пам’ятайте, що з грибами перше правило — безпека. Якщо не вмієте розрізняти — не ризикуйте.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X