Найважливіший вітамін, про який мало говорять

13 січня 2021, 12:00
НВ Преміум

Вітамін К відповідає за згортання крові, але це не єдина його функція

Після того як 90 років тому данський учений Генрік Дам посадив піддослідних курчат у своїй лабораторії на безхолестеринову дієту, у деяких із них почалися крововиливи. Вони не припинилися й після того, як у раціон було повернуто холестерин. У результаті Дам дійшов висновку, що крововиливи були пов’язані з тим, що в організмі курчат «вичерпалася якась антигеморагічна речовина». Він назвав цю речовину вітаміном К (від слова «коагуляція» — згортання). У 1943 році це відкриття принесло Даму Нобелівську премію з фізіології та медицини.

Відео дня

Більшість людей знає про існування вітамінів А, B, C, D і E, але вітамін K часто-густо залишається поза увагою. Однак він життєво важливий, оскільки необхідний для нормального згортання крові. І сучасні вчені розуміють, що варто уважніше вивчити цю недооцінену поживну речовину.

Безпечніше й приємніше отримувати вітамін К з їжею

Сьогодні в Університеті Тафтса працює єдина у світі науково-дослідна група, уся робота якої зосереджена виключно на вивченні вітаміну К, що міститься в продуктах харчування. Я — науковий співробітник із цієї команди. Ми вивчаємо, як вітамін К, отримуваний з їжею, допомагає забезпечити здорове старіння.

Чому вітамін К важливий?

Показати ще новини
Радіо НВ
X