Винотерапія, смуші та інші ресторанні неологізми. Блог Савелія Лібкіна

20 травня 2017, 20:19
Ресторанні неологізми — тема невичерпна. Нові явища вимагають ограновування і місця в словниках

Winetherapy (винотерапія) — спа процедури, в яких використовується вино та його інгредієнти.

Французька компанія Caudalie є видатним розробником косметичних засобів та засобів з догляду за шкірою на основі екстракту кісточки винограду та продуктів виноробства. У 1995 році Caudalie отримала патент на витяг поліфенолу (визнаний одним з найпотужніших природних антиоксидантів) з виноградних кісточок, а в 1999 році компанія відкрила перший в світі винний спа, Les Sources of Caudalie, в одному із замків у Франції, в районі Бордо. Там же розташований чудовий ресторан La grand'vigne. Рекомендую.

Відео дня

Готель Kenwood Inn and Spa (Сонома, Каліфорнія) пропонує своїм клієнтам меню з «вином біля ванни», яке включає в себе «розкішну ванну з винотерапією», склянку вина і подарунковий пакет з ванними аксесуарами. Також є ванна, Pinot Noir Bath, збагачена екстрактом червоного вина. Ванна Chardonnay складається з тонких ноток цитрусової і виноградної ефірної олії, а також солі ручної роботи.

Garagistes — французькі винороби з регіону Бордо, які виготовляють «гаражні» вина

Smorrebrod («смореброд») — відкритий сендвіч родом з Данії. Зазвичай складається з шматка житнього хліба з маслом, начинки, ковбаси, сиру, спреду, м'яса або риби. Смореброд може також складатися і з інших простих і доступних продуктів.

Smushi («смуші») — суміш суші і смореброда. Вперше приготовані в 2007 році у кафе Royal Smushi в Копенгагені. Копенгагенська компанія Danish Mini перевершила інших у компактній версії смуші — розміром з канапе. Деякі називають їх «мікросмуші».

Shedista («шедиста») — винороб, який виготовляє вино на задньому подвір'ї, в гаражі або на іншому бюджетному виробництві.

Письменник Джей Макінерні заслужив добру репутацію після того, як використав термін у своїй колонці для журналу «Дім і Сад». У своєму зібранні есе «Гедоніст на горищі: Пригоди у вині» Макінерні розповідає про феномен «шедиста» із Санта-Барбари (штат Каліфорнія): «Типова Санта-Барбара розповіді шедиста починається так: ти починаєш працювати на горищі виноробні, що побільше, і вивчаєш всі моменти: територію, виноградники і садівників. Зрештою, ти позичаєш гроші у родичів і збільшуєш кредитні ліміти, щоб орендувати гараж, купити кілька резервуарів, придумати дизайн марки і зробити своє власне вино. Ти ділишся обладнанням і винними нотатками з друзями. Тим часом, продовжуєш ходити на звичайну роботу».

Garagistes («гаражистас») — французькі винороби з регіону Бордо, які виготовляють Vins de garage («гаражні вина»). Гаражисти з'явилися в дев'яностих у відповідь на традиційній спосіб виробництва Бордо. Гаражисти удосконалили спосіб приготування вина. При цьому червоні вина стають більш щільними, іноді з вищим вмістом алкоголю. В білих винах сильніше виражений дубовий смак із залишковим цукром. Про перші вина, вироблені в 1991 році, журнал «Графин» писав: «Такі принципи були закладені у виробництво гаражних вин: правильні виноградники, низький урожай, маленький обсяг, розроблене за індивідуальним замовленням виноробство, використання нового дуба і відсутність, хоча б первинна, теруару». Сам термін колись стосувався вина, виготовленого вдома, в підвалі або гаражі. Але цей сенс не використовується з найраннішої згадки про гаражистів з 1986 року.

Flexitarian («флекситаріанець») — людина, яка в основному дотримується вегетаріанської дієти, але при цьому іноді хоче їсти м'ясо або рибу

Слово «flexitarian» є об'єднанням слів «flexible» (гнучкий) і «vegetarian» (вегетаріанець). Вперше вживання слова "флексітаріанство" зафіксовано в жовтні 1992 року випуску Austin American-Statesman: автор Лінда Антоні написала статтю "Acorn serves up "flexitarian fare"», де описано нещодавнє відкриття "Жолудевого кафетерію", господиня якого, Хельга Морас, називала своє харчування "флекситаріанським".

Pescetarian («пескетаріанець») — людина, що поєднує вегетаріанську дієту з рибною.

Пескетаріанство (італ. pesce — риба і англ. vegetarian — вегетаріанець) — спосіб життя, що полягає у відмові від вживання м'яса теплокровних. Допускається вживання риби і молюсків. Без обмежень можуть вживатися рослинна їжа, яйця і молоко.

Для пескетаріанців поїдання теплокровних є формою канібалізму. При дотриманні пескетаріанської дієти зменшується страждання тварин від сучасного промислового тваринництва. Однак це твердження суперечить окремим дослідженням, що показує реакцію риб на біль.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X