Від яєць до яблук. Яким повинен бути ідеальний прийом їжі

11 липня 2019, 21:20
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Порядок страв має не менше значення, ніж їх склад і кількість споживаних калорій

Стародавні римляни, які любили порядок, будували свою трапезу за планом ab ovo usque ad mala, тобто починали з яєць, а закінчували яблуками (фруктами). Сучасні дослідження підтверджують традиційну емпіричну ідею про те, що порядок продуктів важливий для здоров’я. Різний порядок страв при однаковому складі та калоражі вагомо впливає на наші гормони. Отже, давайте розберемося, як це працює і як вибудувати ідеальну послідовність прийому їжі.

Відео дня

Отже, різні нутрієнти мають різний вплив на ендокринні L-клітини, які виробляють гормон GLP-1 у відповідь на їжу. Чим нижче рівень GLP-1, тим гірше насичення людини, тим швидше спорожняється її шлунок, гірше працює кишечник, гірше працює інсулін. А крім цього GLP-1 позитивно впливає на багато органів, від мозку до серця, захищаючи їх. Механізм секреції GLP-1 двофазний, починається зі шлунка, триває в кишечнику. Нам важливо, що більш високий рівень GLP-1 уповільнює евакуацію шлунка і знижує рівень секреції соляної кислоти.

Оливкова олія поліпшує глікемічний контроль

Більш низька швидкість спорожнення шлунка пов’язана з кращим насиченням і більш повільним надходженням їжі в тонкий кишечник, більш повільним її всмоктуванням. А чим повільніше, тим менше простпрандіальна глікемія. Поспрандіальна глікемія — це надлишково підвищена глюкоза в крові після їжі. Така глікемія є ранньою ознакою діабету, а також може бути і у поки здорових людей, посилюючи виразність глікації, оксидантного стресу і підвищуючи ризик серцево-судинних хвороб.

Овочі. Якщо ви їсте овочі перед прийомом вуглеводів більш високої щільності, це покращує глікемічний контроль: менше інсуліну, менше підвищена глюкоза.

Білок. Якщо ви з'їдаєте першим білок, то це також покращує глікемічний контроль. В іншому дослідженні вивчали послідовність прийому продуктів: рис, потім риба; риба, потім рис; м’ясо, потім рис; рис, потім м’ясо (пропорції та калораж однакові). Виявилося, що перший прийом риби або м’яса приводив до більшого насичення, уповільнював евакуацію шлунка, меншої постпрандіальної глікемії та більш високого вироблення гормону GLP-1 як у діабетиків, так і здорових добровольців.

Жир. Оливкова олія, вжита спочатку, покращує глікемічний контроль.

Висновок. Чим швидше спорожняється ваш шлунок, тим менше ситість. Починаючи трапезу з білкових, клітковинних і жирних продуктів, ми підсилюємо вироблення GLP-1. Це зробить нас більш ситими і зменшить дію вуглеводів. Ідеальна послідовність трапези: салат із зеленню й овочами (можна з оливковою олією), потім з'їдаєте білкову їжу і тільки після цього або більш щільні вуглеводи або фрукти. Така послідовність страв дає кращий глікемічний контроль. Їжте з розумом і будьте здорові.

Текст публікується з дозволу автора

оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X