Від втоми та проти вірусів. Несподіваний, але корисний інгредієнт до салату

8 квітня 2020, 09:52

Всі частини кропиви мають виражені антиоксидантні, антимікробні та профілактичні властивості

В дитинстві я мала одну улюблену книжку, яку подарував мені мій тато — Дикі лебеді Ґанса Крістіана Андерсена. Телевізора в нас не було і батьки мені багато читали. Цю книжку я розглядала настільки часто, що знала кожну ілюстрацію по міліметру, а кожну казку — дослівно напам’ять.

Відео дня

Моєю улюбленою героїнею була красуня Еліза, яка врятувала своїх зачарованих злою мачухою, братів, зв’язавши їм сорочки з… кропиви.

Щоразу, коли я бачу листки кропиви, пригадую Елізу, яка дивиться на сонце через зубчастий красивий листочок.
Незважаючи на харчове різноманіття, людство все ж ще не до кінця звертає увагу на ті продукти, якими історично харчувалися їхні предки, продукти, які рятували їх від голоду, виснаження, втоми, повертали сили.

Рання кропива особливо цінна


Глобалізація розрекламувала капусту кале, авокадо, різні сорти салатів, «мікрогрін», а от цінні бур’яни, які споконвіку вживали наші пращури, проігнорувала. І даремно.

Кропиву традиційно використовували як поживну їжу, особливо у весняний час, українські селяни. Вона входила до страв римських легіонерів та патриціїв, вживали її і в Стародавній Греції.

В чому цінність кропиви?

Дослідження показали, що всі частини кропиви мають виражені антиоксидантні, антимікробні та профілактичні властивості.

Навіть Вікіпедія, яка, хоч і не претендує на звання наукового джерела, все ж назвала кропиву «полівітамінним концентратом».

Рання кропива особливо цінна. У свіжому листі містяться високі концентрації вітамінів A, C, D, E, F, K і P, а також вітамінів групи B та хлорофілу. Концентрація хлорофілу збільшується у зростаючому листі та зменшується під час старіння рослин.

Також листя свіжої кропиви містять високу концентрацію флавонолових глікозидів, каротиноїдів, переважно β-каротину, віолаксантину, ксантофілів, зеаксантину, лютеоксантину та епоксиду лютеїну. А ще особливо велику кількість селену, цинку, заліза та магнію.

Оздоровча дія кропиви

Якщо перекласти на зрозумілу мову склад кропиви, то каротиноїди сприяють захисту епітелію дихальних шляхів і підвищують стійкість слизових оболонок до інфекції. А також беруть участь у синтезі імуноглобулінів, зокрема, секреторного імуноглобуліну А, який необхідний для нормальної імунної відповіді, швидкого реагування на чужерідні білки — віруси та бактерії.

Високий вміст селену важливий при ризику зараження вірусними інфекціями.
Цинк сприяє збільшенню кількості важливих імунних клітин CD4+ лімфоцитів (Т-хелперів, клітин, які відповідають за реакцію імунної системи на різні інфекції).
Ситостерини кропиви нормалізують холестериновий обмін, що дуже важливо для людей із прогресуючим атеросклерозом, оскільки вони є мішенню для вірусів через підвищений рівень системного запалення в організмі.

Хімічний склад кропиви позитивно впливає на роботу нирок та сечовидільної системи, суглобів, захищає від шкірних захворювань, має детоксикаційний вплив на організм.

Як готувати кропиву?

Добре промити у проточній воді, а потім залити окропом на 5 хвилин. Процідити і вживати як полівітамінний овоч до салатів.

Можна квасити, як капусту або огірки, можна разом з ними. Можна навіть робити нутлети з кропивою.

Скільки вживати кропиви?

Для досягнення оздоровчого ефекту — зовсім мало. Достатньо і столової ложки приготовленої (витриманої в окропі) кропиви.

Для захисту свого здоров’я, крім миття рук, можна на декілька хвилин повернутися в дитинство. Легка ностальгія, хвиля емоцій переповнять вас, а хороші емоції зменшують стрес, збільшують віру у власні сили, додають стійкості та холодної реакції на життя. Почитайте ось цю прекрасну казку, перед тим, як будете віивчати наукові джерела та готувати салат із кропиви.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X