Ви стали веганом. Що далі? Дієтолог пояснила, які зміни відбуваються у тілі

4 серпня 2018, 11:00

Веганство – раціон, в основі якого рослинна їжа і відмова від м'яса і молочних продуктів, – на піку популярності

Починаючи з 2008 року число людей, які називають себе веганами, в одній лише Британії зросло на 350%. Мотивація може бути різною, але, як правило, включає турботу про благополуччя тварин, тривогу про навколишнє середовище і релігійні погляди.

Відео дня

Втім, багато хто лише шукають більш здоровий раціон. Дослідження говорять про те, що веганство добре впливає на здоров'я, якщо до нього підійти правильно. Тим, хто все життя вживав багато м'яса і молочних продуктів, перехід на веганство приносить суттєві зміни в тілі.

Перші кілька тижнів

Перше, що зауважують ті, хто перейшов на вегнскую дієту, – прилив енергії завдяки відмові від обробленого м'яса на користь фруктів, овочів і горіхів. Ці продукти підвищують рівень вітамінів, мінералів і клітковини. А завчасне планування прийомів їжі і перекусів допомагає підтримувати енергію на стабільному рівні.

За кілька тижнів після переходу на новий раціон, ймовірно, зміниться функція кишечника – або він стане здоровим, або з'явиться здуття живота. Вся справа в підвищеному вмісті клітковини, властивому вегетаріанській дієті, а також збільшенні кількості вуглеводів, які ферментують у кишечнику і можуть викликати синдром подразненого кишечнику.

Згодом ситуація налагодиться і призведе до позитивних змін у вигляді різноманітності бактерій в товстій кишці. Все буде залежати від того, чи складається веганська дієта з оброблених продуктів і рафінованих вуглеводів або буде збалансованою і добре продуманою. Хоча це ще не доведено, вчені вірять – різноманітність видів кишкових бактерій корисна для системи в цілому, так само як екосистеми виграють від розвитку великої кількості видів.

Від трьох до шести місяців

За кілька місяців деякі звертають увагу на те, що збільшення кількості фруктів і овочів, а також скорочення обробленої їжі допомагає позбутися від акне. Але до цього моменту можуть зменшитися запаси вітаміну D, адже його ключовим джерелом є м'ясо, риба і молочні продукти. Як правило, помічають це вже тоді, коли стає занадто пізно. Головна роль цього вітаміну в підтримці здорового стану кісток, зубів і м'язів, крім того він захищає від раку, хвороб серця, мігрені і депресії.

Вся справа в тому, що запас вітаміну D може зберігатися в організмі близько двох місяців. Цей термін залежить від пори року, коли ви вирішуєте стати веганом, адже тіло може виробляти вітамін D при достатній кількості сонячного світла. Переконайтеся, що їсте збагачені вітамінами продукти або приймаєте добавки, особливо це важливо взимку.

За кілька місяців після переходу на веганські дієту, яка містить мало солі і оброблених продуктів, ваш організм відчує вигоду для серцево-судинної системи, адже такий раціон допомагає запобігти хворобам серця, інсультам і знизити ризик діабету. Оскільки споживання нутрієнтів на кшталт заліза, цинку і кальцію скорочується, організм вчиться краще абсорбувати їх з кишечника. Такої адаптації може бути достатньо, щоб компенсувати дефіцит, але це працює не для всіх. В такому випадку недолік допоможуть заповнити добавки.

Від шести місяців до декількох років

За рік після переходу на веганську дієту в організмі можуть виснажитися запаси вітаміну B12. Це нутрієнт, який необхідний для здорового функціонування крові та нервових клітин і міститься тільки в тваринній їжі. Симптоми нестачі вітаміну В12 – задишка, виснаження, погана пам'ять і поколювання в руках і ногах.

Дефіциту вітамінів легко запобігти

Дефіциту вітаміну легко запобігти, якщо вживати три порції збагачених продуктів на день або приймати добавки, але важливо звертати на це увагу, адже нестача вітаміну нівелює вигоди, які дієта приносить серцю і судинам, а також завдає шкоди нервам і мозку.

За кілька років після переходу на такий раціон кістки помітять зміни. Скелет – це склад мінералів, до 30 років ми можемо поповнювати їхній запас з їжі, але після настання цього віку кістки більше не можуть абсорбувати мінерали з їжі, тому важливо отримати достатню кількість кальцію в молодості.

Після 30-ти наші тіла використовують запасений в скелеті кальцій. Якщо ми не поповнюємо його кількість в крові через їжу, то кістки заповнюють дефіцит, але стають крихкими.

Кістки можна захистити багатими кальцієм овочами на кшталт капусти та брокколі, але багато веганів не отримують достатньо кальцію, тому серед них на 30% в порівнянні з м'ясоїдами зростає ризик переломів. До того ж кальцій, міститься в рослинах складніше засвоюється, тому рекомендується приймати добавки і збагачені продукти.

Розглядаючи перехід на веганські дієту, ключову увагу варто приділити балансу. Якщо його дотримати, то вигоди для здоров'я будуть величезними. Супермаркети й інші магазини роблять складання раціону як ніколи простим і дозволяють насолоджуватися різноманітною і смачною веганскою їжею. За правильної підготовки, такий раціон може бути дуже корисним.

Переклад НВ

Вперше опубліковано на The Conversation.

Републікація повної версії тексту заборонена.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

The Conversation

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X