Великий піст і ковід: що, кому і як їсти?

25 березня 2021, 10:03
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Якщо добре збалансувати свій раціон, то можна з рослинною їжею отримувати всі необхідні амінокислоти

Якщо ви хворієте чи перехворіли на ковід, є слабкість, були проблеми з диханням, загострення хронічних захворювань і тому подібне, але ви все одно вирішили дотримуватися посту, я б радила «полегшений» варіант з включенням риби, кисломолочних продуктів і яєць. Дітям, вагітним, годуючим мамам, хворим, ослабленим, старшим людям та тим, які отримують лікування, постувати не потрібно.

Відео дня

Всім іншим: якщо добре збалансувати свій раціон, то можна з рослинною їжею отримувати всі необхідні амінокислоти.

Основні джерела рослинного білку наступні:

1. Бобові: горох сухий та зелений (морожений), маш, сочевиця, нут, квасоля, стручкова квасоля, едамаме (зелені боби).

Бобові багаті повноцінним білком (амінокислотами), проте його не так просто одержати, тому що він «захований» у рослинних клітинах. Для полегшення одержання білка, бобові треба добре вимочити у холодній воді (хоча б ніч), потім добре проварити аж до м’якості, а потім ще і подрібнити — паштет, суп-пюре, хумус і т.д.

2. Каші: гречка, вівсянка, нешліфований рис, пшенична і кіноа (псевдокрупа). Більше всього амінокислот у гречці та пшеничній. Тому крупи добре поєднувати, наприклад, гречка з бурим або чорним рисом.

3. Горіхи та насіння: різні, але не смажені, а сирі. З горіхів можна робити різні паштети, соуси, якщо їх розмолоти.

4. Зелень: шпинат (найбагатший амінокислотами), капуста.

5. Картопля. А хтось там гнав на бідну картопельку, а вона містить всі амінокислоти і в такому співвідношенні, яке якраз підходить для організму людини.

Терта картопля може використовуватися замість яйця для «скріплення», бо багата крохмалем. Тому готуєте гречку — додайте кубики картопельки в «мундирі», і ложечку мелених горіхів. Незвично, знаю, але корисно.

6. Соєві ферментовані продукти або соєвий ізолят (у складі протеїнових порошків). Так, саме ферментовані повністю засвоюються. А от уже соєве борошно, навпаки, і само засвоюється погано, і ще перешкоджає засвоєнню інших цінних речовин.

7. Гриби. Їх так само треба готувати, як і бобові — відварити і подрібнити (або хоча б добре прожувати). Корисні всі, включно з «диковинними» — шиїтаке, ерінгами.

8. Спіруліна. Можна додати ложечку до страв або ягідного смузі.

9. Пивні дріжджі (не пекарські).

Дуже важливо включати продукти, які багаті біологічно активними сполуками, що мають виражені протизапальні, тонізуючі властивості, а саме: ягоди, зелень, пряні трави, сирий буряк та всі хрестоцвіті (всі сорти капусти, редька, руккола).

Допомагають засвоєнню їжі продукти, багаті пребіотиками: квашені овочі, квас із ягід, буряка і т.д.

Приклади корисних страв:

Гречана каша із шматочками авокадо, дрібно меленими горіхами (чайна ложечка), пряними травами, заправлена тушкованою цибулею. Посипати посіченими листочками шпинату. Дуже смачно.

Пюре із тушкованої моркви, кореню селери та розмоченого товченого мигдалю, посипане листочками шпинату.

Тушкована стручкова квасоля з червоним перцем, маленькими помідорами, пшеничною кашею, заправлена соусом із товчених грецьких горіхів (горіхи потовкти, додати трошки олії, пряних трав, можна зубчик часнику).

Текст опубліковано з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X