Веганська чи середземноморська. Яка дієта корисніша для здоров'я

14 лютого 2019, 01:42

Поліпшити здоров'я допоможуть овочі і фрукти, а також зниження споживання червоного м'яса

Серцево-судинні захворювання – одна з основних причин смерті. Показник перевищує 30% від загальної кількості смертей у всьому світі. З кожним роком вони діагностуються все частіше: в 2015 році понад 85 млн осіб у Європі страждали на ці захворювання.

Відео дня

Однак, незважаючи на те, що загальне число людей з серцево-судинними захворюваннями зростає, кількість тих, хто помирає від хвороб серця і серцево-судинної системи, постійно знижується. Це пов'язано з тим, що способи лікування, якість медичної допомоги і доступ до медичних послуг помітно покращилися з середини минулого століття.

І хоча це безумовно позитивний знак, це означає, що все більше людей живуть з серцево-судинними захворюваннями – що серйозно відбивається на якості життя і створює загрозу раптової смерті.

В одній тільки Великій Британії витрати на охорону здоров'я, пов'язані з серцевими та серцево-судинними захворюваннями, оцінюються в 9 млрд фунтів щорічно – тоді як в цілому ці хвороби обходяться економіці Євросоюзу майже в 200 млрд фунтів на рік. Це пояснює, чому профілактику серцево-судинних захворювань вважає своїм завданням номер один безліч національних служб охорони здоров'я у всьому світі.

Профілактика включає в себе роз'яснення переваг більш здорової дієти, більшої фізичної активності і відмови від куріння. Разом ці три кроки можуть призвести до багатьох позитивних результатів – знизити ризик виникнення цілого ряду захворювань і поліпшити якість життя.

Дієти для здорового серця

Для багатьох людей, що зіткнулися з серцево-судинними захворюваннями, дієта – можливо, одна з перших речей, за які варто взятися. Існує безліч систем здорового харчування. Багато з них пов'язані з певними країнами або регіонами, як, наприклад, нова нордична дієта, що пропагує вживання в їжу коренеплодів, капусти, яблук, ягід, риби та дичини, або японська, що вихваляє користь рису, варених і маринованих овочів, риби, м'яса і соєвих бобів, – а також середземноморська дієта.

Середземноморська дієта – це збалансована система харчування, що сприяє споживанню овочів і фруктів, а також жирної риби, оливкової олії, червоного вина, пісного м'яса, горіхів і молочних продуктів з низьким вмістом жиру. З кінця 1950-х років відомо, що вона має кардіозахисний ефект, і з тих пір кілька великих і дрібних досліджень підтвердило цей висновок.

Також існує веганська дієта – рослинна, яка не містить м'яса, що вимагає відмовитися від яєць, молочних продуктів і меду. Що стосується захисту від серцево-судинних захворювань, то в цьому випадку наявні дані обмежені. Однак відомо, що у веганів, які дотримуються дієти протягом багатьох років, загальний рівень холестерину нижче, ніж у невеганів.

Що ефективніше?

Наша команда досліджувала переваги декількох регіональних і новітніх дієт – зокрема нової нордичної, середземноморської, веганскої і дієти з високим вмістом нітратів, – кожна з яких нібито помітно покращує здоров'я серця. Ми вивчили їх вплив на серцево-судинну систему як в короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі.

Наприклад, в одному з недавніх досліджень ми порівняли короткострокові ефекти середземноморської і веганскої дієт. Наші результати показують, що, принаймні, в короткостроковій перспективі середземноморська дієта сприяє значному підвищенню рівня оксиду азоту у венах і артеріях – що має велике значення для збереження здоров'я судинної системи. Рівень оксиду азоту відчутно знижується з віком і тісно пов'язаний з розвитком кардіометаболічних захворювань, тож спостережуване підвищення – відмінна новина.

Наше дослідження також показало, що перевага веганскої дієти полягає в зниженні рівня холестерину. Разом з тим, ми виявили, що у учасників, які дотримувалися веганскої дієти, також знизився рівень важливих мікроелементів, таких як вітамін B12 і йод – навіть незважаючи на те, що учасники отримували B12 додатково. Це серйозне відкриття: мікроелементи – вітаміни і мінерали – необхідні нашому організму для правильної роботи, і дефіцит йоду і вітаміну В12 є серйозною загрозою для здоров'я.

Наші рекомендації

Дослідження не раз показували, що збалансовані дієти зазвичай корисніші в довгостроковій перспективі – і наша робота виразно вказує на те ж. Але в будь-якому випадку, вибираючи дієту, краще орієнтуватися не на популярні тенденції, а на ваші індивідуальні потреби.

Також важливо бути добре поінформованим, перш ніж вносити будь-які зміни в свої харчові звички. Це пов'язано з тим, що в деяких випадках зміна раціону призводить до дефіциту вітамінів і мікроелементів, що може створити небезпеку для здоров'я, що перевищує позитивний ефект.

Отже, говорячи про зниження загрози серцево-судинних захворювань, рішення, згідно з нашими дослідженнями, ймовірно, варто шукати в середземноморській дієті.

Це означає, що потрібно їсти більше рослинної їжі, такої як фрукти і овочі, цільне зерно, бобові і горіхи. Ви також повинні прагнути замінити вершкове масло корисними жирами, такими як оливкова олія, і використовувати трави і спеції замість солі для додання смаку їжі. Споживання червоного м'яса повинно бути обмежене – не більше кількох разів на місяць, але ви можете їсти рибу і птицю як мінімум два рази на тиждень. Насолода їжею в компанії рідних та друзів також є важливою частиною середземноморської дієти і культури – як і помірне вживання червоного вина (втім, це не обов'язково).

Переклад НВ

Новое Время володіє ексклюзивним правом на переклад і публікацію колонок The Conversation . Републікування повної версії тексту заборонене.

Оригінал опубліковано на The Conversation

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

The Conversation

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X