Це дуже смачно. Як приготувати ненудне варення з полуниці

13 червня 2020, 21:20

Потрібна дрібна і ароматна полуниця темного кольору — підійде навіть трохи пом’ята або переспіла

З усіх різновидів джемів, конфітюрів, компотів (не тих, що залиті водою, а традиційних французьких) і варення, у моїх фаворитах — біла черешня і слива угорка. Це в чистому вигляді, без додатків. А ось поєднання смаків відкриває зовсім інші можливості. Наприклад, полуничне варення — це дуже смачно. Але нудно. Тому я варю його з ревенем. Тим паче, що сезон у них дуже близький — травень-червень.

Відео дня

Давайте по порядку.

Складові:

Полуниця — 1 кг

Ревінь — 500 г

Імбир — 50−100 г

Перець чилі — 1−2 шт

Цукор — 1 кг

Крок 1

Обрати полуницю. Кажу відразу — не потрібна найбільша і найгарніша. Радше навпаки. Полуниця дрібна, ароматна, темного кольору, дуже стигла і та, яку поливали не надто часто — ідеальна. Важливо, щоб у ній було більше цукру і менше води. Тому не завжди найкрасивіший товар — найкращий.

Вибрати ревінь. Тут складніше — якось ця рослина дещо загубилася, і тільки в останні роки фермери знову взялися її масово вирощувати. Зараз сезон, і ревінь можна купити в магазині, або замовити у фермерів під Києвом доставку.

Чим повільніше відбувається процес, тим цілішими залишаються ягоди і прозоріший сироп

Чилі, імбир і цукор — тут все просто. Імбир можна використовувати сухий.

У чому варити? Та у чому завгодно. Чим товщі стінки і дно посуду, тим краще. Хтось варить у мідному тазі, хтось у чавунному казані, хтось у сотейнику з нержавної сталі. Справа смаку.

Крок 2

Полуницю перебрати, видалити листя і плодоніжки. Якщо трохи пом’ята або переспіла, не проблема. Так навіть смачніше. Засипати полуницю другою половиною цукру.

І полуницю, і ревінь залишити на півдня. Нехай спокійно просочаться цукром, пустять сік.

За кількістю. Базове співвідношення для нормального варення — це 1:1 ягода з цукром. Але ягоди бувають різні — і за солодкістю, і за щільністю. Я віддаю перевагу не надто солодкому варенню, радше навіть кисло-солодкому, іноді з пряними смаками. Ось поєднання полуниця-ревінь-імбир саме таке.

Крок 3

У сотейник засипаємо ревінь із усім сиропом, який у ньому утворився. На мінімальному вогні доводимо до кипіння, варимо 10 хвилин до бульбашкового кипіння. Знімаємо піну.

Після цього повільно охолоджуємо. Коли варення повністю охололо, додаємо полуницю й імбир з чилі та повторюємо процедуру. Взагалі, не потрібно поспішати у цьому рецепті. Чим повільніше відбувається процес, тим цілішими залишаються ягоди та прозорішим сироп. Закипіло, прокипіло, охолоджуємо.

Коли охололо повністю — повторюємо процедуру втретє. До цього моменту частина ревеню втратить форму, деякі шматочки розпадуться. Все окей, це нормально. Але полуниця залишиться цілою.

Загалом варення кипіло приблизно 30−40 хвилин. Якщо полуниця дрібна і щільна, то можна варити годину і більше, але тоді ревінь розпадеться повністю.

Крок 4

Як зберігати? Можна закатати в стерилізовані банки. Можна скласти у пластикові коробочки і кілька місяців зберігати в холодильнику.

За сполученням.

Імбир-чилі. Пряний і пекучий.

Ваніль. Візьміть один натуральний біб. Ароматно і дуже ніжно, але цукру можна трохи більше, на 20%.

Кардамон. Теж цікаве поєднання.

Як є?

Ідеально — тост із білого хліба з вершковим маслом і варенням. Або сирники з таким варенням. Або просто на сніданок зі сметаною і домашнім зернистим сиром.

Готуйте з любов’ю, і точно буде смачно!

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X