Ідеальна пара до сиру. Як приготувати солодко-пряне варення з інжиру

20 вересня 2021, 23:03

Характер цій страві надає гірчиця, яка компенсує нудотність фруктів

З солодкого інжиру можна багато чого готувати — і варення, і джеми, і начинки для пирогів, і цукерки для шанувальників правильного харчування і здорового способу життя. Але все це рецепти солодкі, десертні так сказати. А я хочу поділитися рецептом зовсім надто солодкого варення з інжиру, скоріше навіть пряним, гострим рецептом. Це італійська мостарда. А рецепт мені розповів мій товариш, шеф-кухар Армаролі Роберто, причому рецепт цей його бабусі. Тієї самої Летиції, на честь якої названо затишний італійський ресторан в Одесі.

Відео дня

В Італії мостарда — це солодко-пряне варення, в якому гострота гірчиці компенсує надмірну солодкість фруктів або ягід. Саме мостарда може стати ідеальною парою до витриманому сиру з келихом вина, а часом і виступити гарніром для м’яса. Наприклад, курки або індички. Але давайте я розповім рецепт.

Інгредієнти:

  • 1 кг інжиру
  • 300 г цукру
  • 100 мл води
  • 50 мл бальзамічного оцту
  • 2 ст. л. гірчичного порошку
  • 1 ч. л. сухого меленого імбиру
  • ½ ч. л. сухого меленого кардамону
  • ½ ч. л. сухого меленого коріандру
  • ½ ч. л. солі
  • ½ ч. л. меленого гострого перцю

Крок 1

Очищаємо інжир. Якщо це фіолетовий інжир з щільною шкіркою, то її слід повністю зняти. З нашого бессарабського білого інжиру шкірку знімаємо, тільки якщо вона досить щільна. Але я все ж рекомендую очистити. Очистити і трохи розім'яти, щоб інжир легше розварився.

Крок 2

Змішуємо цукор з водою і бальзамічним оцтом і нагріваємо до повного розчинення цукру. Зробити це краще в сотейнику з товстим дном або в казанку. Продовжуємо варити й отримуємо сироп. Тепер закладаємо в нього наш інжир і на слабкому вогні продовжуємо варити близько 30 хвилин. Важливо, щоб маса була досить густою в результаті, але не почала пригорати. Слідкуйте за вогнем.

Крок 3

Змішуємо всі сухі інгредієнти, додавши в них трохи рідини з нашого варення. Перемішуємо, щоб утворилася однорідна кашка, і тільки після цього додаємо у варення — інакше можуть утворитися грудочки. Розмішали, проварили ще хвилину — і вуаля! Наша мостарда з інжиру з бальзаміком готова. Оригінальна назва — mostarda di fichi con balsamica.

А тепер — поради шефа.

1. Таку смакоту можна й потрібно консервувати на зиму. Поласувати цією стравою у холодний зимовий вечір з чашкою чаю — просто чудово!

2. Якщо не додавати гірчичний порошок, буде смачне варення, але не мостарда. Все ж характер цій страві надає саме гірчиця. Звідси й назва.

3. З чим ідеально поєднується мостарда? Витриманий сир, бессарабська овеча бринза, біле м’ясо або навіть м’ясні делікатеси, як прошутто або брезаола.

Загалом, обов’язково спробуйте приготувати цікаву і зовсім не банальну страву під час короткого сезону локального інжиру.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X