"V" означає Валеріан: рецензія на книгу за однойменним блокбастером

22 серпня 2017, 18:37
Ми звикли до того, що після виходу успішної книги цілком імовірна її екранізація. Але прогрес дійшов до того, що книги тепер пишуться за фільмами

Цей процес називається новеллізацією. «Зоряні війни», «Термінатор» і «Пірати Карибського моря» – яскраві приклади того, як після появи на великих екранах кінострічок в світ виходили не менш захоплюючі «наступники» – книги.

Зовсім недавно в прокат вийшов один з найбільш очікуваних блокбастерів цього літа – «Валеріан і місто тисячі планет». Режисером і сценаристом виступив Люк Бессон, «батько» «П'ятого елемента», фільму, який свого часу наробив багато шуму в жанрі фантастики. Саме Бессон запропонував Крісті Голден, відомій своїми роботами з художнього перетворення «Стар Трек» і «Зоряних війн», взятися за новеллізацію ще не екранізованої картини, щоб прем'єра фільму збіглася за часом з появою однойменної книги. І ось один екземпляр вже у мене в руках.

У центрі сюжету – захоплюючі пригоди агента Валеріана і його напарниці Лорелін. Він – професіонал, мужній і відважний, який до своїх 27 років вже встиг заробити авторитет серед колег. Єдина його слабкість – красиві дівчата. Вона – одна з цих красивих дівчат, ніжна і непередбачувана, але головне – найнадійніший напарник. Разом вони готові підкорити гори, точніше пуститися в погоню за небезпечними злочинцями.

Основні події розгортаються в місті Альфа, куди століттями стягуються тисячі істот зі всієї галактики для обміну знаннями та здібностями. Отримавши від міністра оборони чергове завдання, герої потрапляють у вир подій, і головне їхнє завдання – розібратися з прихованою загрозою, яка може зруйнувати не тільки місто, а й Всесвіт. На все про все у агентів 10 днів.

Для фанатів фантастики може буде і нудно, а ось для тих, хто віддає перевагу пригодам з легкою любовною лінією, – в самий раз

Почнемо, власне, з місця подій. Нічого подібного я раніше не бачив, точніше не уявляв. З огляду на те, що основою сценарію книги і фільму стала серія фантастичних коміксів, уява у авторів працює будь здоров. Отже, перед нами космічна станція, яка за сотні років переросла в гігантське місто. Тут живуть тисячі рас, що володіють унікальними здібностями: хтось вирощує біологічні клітини на полях величезних розмірів, хтось переміщається крізь простір абсолютно непоміченим, хтось «промишляє» тим, що продає інформацію для своєї вигоди, а хтось і зовсім має можливість змінювати свою зовнішність залежно від настрою.

Двадцять років тому «П'ятий елемент» нас дивував літаючими таксі і міжпланетними круїзами, для свого нового дітища Люк Бессон став ще більш винахідливим. Занурення героїв в віртуальну реальність, неймовірні монстри, яких і уявити не завжди виходило, істоти, які могли не тільки зчитувати думки, але і вбити ними. Монстри вражають своїми розмірами і татуюваннями, а бійки і битви, які вони влаштовують, видовищніше якісних бойовиків.

Як відомо, особливість фантастичних книг в тому, що кожен вигадує світ і уявляє істот, про яких читає, самостійно. Так ось, коли я читав книгу, постійно згадував модель Кару Делевінь, яка зіграла Лорелін у фільмі. Але якби не бачив трейлер, то, впевнений, представляв би головну героїню зовсім по-іншому. Те ж стосується і головного героя.

Сюжет в міру закручений, тримає в напрузі, хоч і не позбавлений передбачуваних діалогів:

- Як ти мене знайшла?

- Але я ж не могла тебе кинути.

«Валеріан і місто тисячі планет» – захоплююча фантастична Одіссея в космосі, де пригодам і любові відведено майже рівну кількість уваги. Але більшою мірою книга все ж таки про любов, адже який сенс пригод без неї? Хімія між головними героями надає любовний відтінок всім без винятку подіям в книзі. Любов переплітається з небезпекою, але сексу тут не чекайте – максимум дійде до пристрасних поцілунків.

Для фанатів фантастики може буде і нудно, а ось для тих, хто віддає перевагу пригодам з легкою любовною лінією, – в самий раз.