Уроки італійців: як правильно пити каву. Блог

3 червня 2017, 07:21
Італія настільки сильно асоціюється з ароматним напоєм і густою пінкою, що складно уявити собі ранок в цій країні без чашки капучино або еспресо

Які гастрономічні асоціації викликає у вас Італія? Завжди ставлю це питання туристам, з якими спілкуюся, і завжди отримую незмінну відповідь: піца, паста, прошутто, джелато і, звісно, кава. Італія настільки сильно асоціюється з ароматним напоєм і густою пінкою, що складно уявити собі ранок в цій країні без чашки капучино або еспресо.

Відео дня

До цього напою тут ставляться серйозно і відповідально: кожен італієць, який поважає себе, вважає, що варить каву найкраще за всіх. Кава для них, як борщ для слов'янських господинь — у кожної сім'ї свій рецепт (читай: кількість кави, що засипається в гейзерну кавоварку і спосіб її утрамбовування). І майже в кожній оселі кава незмінно виходить смачною. У чому секрет? Напевно, в пристрасті до цього ароматного зілля.

Самі посудіть: кава — це ритуал. Традиційні бари відкриваються рано вранці. До 8 години ранку туди підтягуються постійні відвідувачі: «Капучино і бріоші, пер фаворе». Якщо ти італієць, береш одну і ту ж солодку булочку щодня (а різновидів ой як багато!) Капучино тобі зроблять саме так, як любиш ти: з подвійним еспресо або з соєвим молоком, з вершками або з ложечкою шоколаду всередині. Італійці щодня ходять у один і той самий бар, дружать з бариста і створюють ту неповторну атмосферу «як вдома» вже з ранку.

Я приїхала в Італію сім років тому. На каві я розумілася на рівні людини, котра нещодавно усвідомила, що розчинна кава — це нібито й не кава взагалі. Нескладно уявити, що капучино з густою пінкою вранці у традиційному барі стало моєю улюбленою звичкою. Тоді мені здавалося, що немає нічого кращого за італійську каву. З часом кавова мода дійшла до України. Я спробувала багато різних сумішей, попрацювала з імпортерами кавових зерен, побувала на фестивалі бариста і мікро-обжарювальників. Все це дало розуміння, що кава може бути зовсім іншою, цікавішим, більш вражаючим напоєм, аніж той, який я звикла пити в Італії. Але це ніяк не вплинуло на мою любов до старого доброго кафе макіято у великій чашці в місцевому барі після обіду. Італійська кава, точніше італійська традиція обжарювання зерен і варіння інша. Своя, автентична. За це її і люблю.

Поділюся деякими спостереженнями, порадами і відкриттями, які вдалося зібрати за роки життя в Італії. Дотримуючись їх, вас можуть сприйняти в італійській кав'ярні за «свого».

1. Італійці не люблять модні капсульні кава-машини для дому. Більшість вважає за краще варити каву в маці — гейзерній кавоварці. У кожній родині їх декілька: маленькі — для швидкого еспресо на одного, побільше — для всієї родини. Головний секрет смачного міцного еспресо — щільніше утрамбувати каву в маці, створивши подобу кавової капсули.

2. Капучино прийнято замовляти до 12 години дня. Просто тому, що кава з молоком для італійця — це сніданок. Майже повноцінний прийом їжі. Наша звичка побалувати себе капучино після обіду виглядає, щонайменше, дивно для мешканців «чобота»: «Як, ви ж щойно вже поїли?!» Втім, багато італійців самі грішать цим. Нещодавно бариста в сусідньому барі зізнавався мені, що іноді віддає перевагу побалувати себе густою пінкою після роботи. У кожного свої дивні звички.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
Кава з молоком для італійця — це сніданок

3. Багато туристів скаржаться на міцність еспресо, мовляв, кисло-гіркий, розкуштувати не виходить. Є у італійців прекрасний спосіб вирішити цю проблему — макіято, еспресо з крапелькою молока (у перекладі – «замурзаний»). Міцний як еспресо, але трохи делікатніший смак через солодкість молока. А якщо ви замовите макіятоне, тобто, великий макіято, отримаєте майже капучино, але з міцнішим смаком. Мій фаворит.

Ну й не можна не сказати про кафе корретто («правильна кава»). Він таки правильний, адже це еспресо з додаванням лікеру на вибір. Амаретто або Бейліс в чашечці з еспресо — ось вам дорослий зимовий десерт.

4. Латте — це молоко в перекладі з італійської. Основна помилка багатьох туристів — за звичкою замовляти в італійському барі «латте». Вам принесуть склянку молока. Іноді запитають, чи потрібно розігріти.

5. Італійці п'ють каву цілу добу: сніданок, другий сніданок, після обіду, після роботи, після вечері. Кава в барі коштує дешевше чаю, а часом і бутильованої води.

6. Ячмінна кава — альтернатива звичайній. Таку я бачила і куштувала тільки в Італії. У багатьох барах роблять смачне капучино на основі «orzo». Чимось він мені нагадує смак цикорію.

Ну і оскільки я багато часу провела у Флоренції і почала пити каву саме там, поділюся назвами моїх улюблених кавових місць (крім безіменного бару біля мого будинку, де продають найсмачніші бріоші з кремом):

Ditta Artigianale - модне місце, де кавові зерна обсмажують татуйовані бородаті красунчики. Тут завжди є мигдальне молоко як альтернатива звичайному. І тут вам розкажуть про всі види альтернативного заварювання кави. Місце зовсім неіталійське, але спробувати їхню каву варто хоча би раз.

News Cafe — чарівний традиційний бар, де працює всесвітньо відомий бариста, який малює на пінці справжні шедеври, підспівуючи при цьому оксамитовим баритоном. Вам пощастить, якщо ви потрапите до нього на зміну. Хоча каву там варять незмінно смачну завжди.

Caffe degli Artigiani — маленький бар на традиційній площі, дуже смачне капучино з соєвим молоком, прекрасна атмосфера, а напроти - найкраще в місті морозиво (Gelateria della Passera).

Gilli — жоден візит у Флоренцію не може пройти без відвідування цього старовинного бару. Антикварні меблі, розписні стелі і кава у порцелянових чашках. Срібні ложечки і молочники на додачу. Тільки пийте каву за стійкою, як справжні італійці. Столики — для туристів.

Dolci e Dolcezze — сюди варто дійти, щоб потішити себе кавою в чашках з тонкої порцеляни, французькими десертами та атмосферою вічного щастя.

Будьте щасливі і пийте правильну каву.

Спочатку опубліковано на savostina.com. Текст публікується з дозволу редакції

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X