П’янка подорож. Українські виноробні, на яких варто побувати

23 липня 2021, 20:43

Виноробня Колоніст розташована на одній широті з французьким Бордо

Еногастрономічним туризмом можна займатися не тільки в Італії, але і в Україні. Така подорож може стати яскравою, захопливою і п’янкою.

Отже, почнімо з єдиного в Україні історичного виноробного господарства князя Трубецького. Це доглянута, зелена територія з віковими ялинами і краєвидом на Каховське водосховище.

Відео дня

Екскурсії замком, винними погребами і дегустації пролетять непомітно: тут прекрасні краєвиди, чудові вина й особлива атмосфера самого замку. А гід Наташа підносить багатий матеріал так захопливо, приправляючи свою розповідь дотепним гумором, що кінець екскурсії завжди настає несподівано.

Якщо дозволяє погода, попросіть сомельє сервірувати вам дегустацію на балконі

На території виноробні є комфортний готель і ресторан із локальним сезонним меню (кухареві — моя окрема подяка!) і свіжим ароматним хлібом, який так смачно їсти з вершковим маслом і запивати червоним вином. Вино, звичайно ж, місцеве. Після дегустації ви однозначно визначитеся з уподобаннями.

Настійно рекомендую бронювати дегустаційну залу, а якщо дозволяє погода, попросіть сомельє сервірувати вам дегустацію на балконі: ви отримаєте задоволення від інтер'єру, а також від краєвиду з балкона зали. Після дегустації та смачної вечері залишайтеся ночувати в шато. А вранці їдьте на ферму Устриці Скіфії.

Немає нічого смачнішого за щойно виловлені устриці: такими солодкими в Україні вони бувають тільки тут. Одразу обмовлюся: якщо ви думаєте, що антураж для устриць — це кришталеві люстри і срібні фраже (як у кіно), викиньте це з голови. Не давайте стереотипам псувати вам враження!

На устричній фермі на вас чекає сільський пейзаж, чисте повітря, найсвіжіші устриці, вуха, рачки (маленькі креветки), мідії. Сама ферма розташована на березі, і набір зручностей там мінімальний, але єдине, чого не вистачило мені до устриць, так це хрусткого багета. Однак хліб можна взяти з собою з шато, там, нагадаю, печуть чудовий хліб.

Після устричної ферми вирушайте на виноробню Колоніст, насолоджуючись мальовничим краєвидом з вікна авто. Зупинятися в полі з квітами для фото не забороняється, а навіть рекомендується: відчуйте себе туристом у незнайомій країні, де все нове й цікаве!

Виноробня Колоніст розташована на півдні Одеської області. Географічно вона розташована на одній широті з Бордо (Франція) і П'ємонтом (Італія) — прекрасна можливість вирощувати виноград у найкращих кліматичних умовах.

Виноробня не має свого готелю, але за 20 км від неї, в Ізмаїлі, є готель Бессарабія, в якому можна зупинитися на нічліг, а також замовити таксі на виноробню і назад, якщо ви за кермом.

Якщо ви плануєте поїздку заздалегідь, зверніть увагу на період з 17 серпня до 29 вересня: в цей час відзначають свято молодого вина (точніше щодо дат вас зорієнтують на виноробні, бо все залежить від погоди і часу, коли починають збирати урожай). Такі свята — завжди запальні, колоритні і запам’ятовуються надовго!

Крім вина, Колоніст виробляє винний оцет, олію виноградних кісточок, косметику для обличчя і тіла. Всі ці продукти можуть стати ідеальними подарунками з подорожі на додачу до вин, які можна придбати на виноробнях. Як правило, останні там коштують дешевше, ніж у роздрібних мережах, а якщо пощастить, то можна буде придбати ексклюзивні вінтажні вина.

На наступну виноробню, Shabo, я рекомендую виділити цілий день. Центр культури вина Shabo — унікальний проєкт, який створили в 2009 році. На його території розташовано 1200 га виноградників, сучасне підприємство і музеї, де вам відкриється історія центру. Під час екскурсії гостям пропонують не тільки на власні очі побачити процес створення вин, а й взяти участь у професійній дегустації. Центр Shabo визнали відкриттям десятиліття у сфері туризму, наділили статусом об'єкта культурної спадщини Європи і включили в європейську карту музеїв вина. Shabo — це прекрасний туристичний продукт, яким ми можемо пишатися.

На нічліг можна зупинитися поруч у Затоці або вирушити в Одесу (80 км), щоб влаштувати собі невеликі одеські канікули.

Впевнена, що після цієї подорожі ви станете шанувальником українського виноробства і відкриєте для себе не одне гідне українське вино, здатне стати прекрасним доповненням до нашої смачної їжі та яскравих пейзажів за вікном.

Географію поїздки можна розширити: зверніть увагу на виноробні Вина Гулієвих і Beykush winery, а також на невеликих крафтових виробників. Як гастроексперт, я, особливо рада тому, що в нашій країні їх стає все більше, а культура виноробства розвивається. Незабаром я обов’язково зроблю огляд найкращих невеликих виноробень.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X