Свій традиційний. Навіщо українцям національний сніданок

15 вересня, 00:40
Євген Клопотенко: «У першій трійці — страви з кисломолочного сиру» (Фото:Yulia_Kotina/Depositphotos)

Євген Клопотенко: «У першій трійці — страви з кисломолочного сиру» (Фото:Yulia_Kotina/Depositphotos)

Кожна країна світу має свої традиції щодо приготування їжі зранку

Що з‘їсти на сніданок? Вічне питання, яке не на жарт спантеличує чи не кожного у цьому світі. Так, французи обирають до сніданку традиційний омлет або мигдальний круасан. Англійці яєчню з беконом і квасолею. Іспанці смакують тостами з томатами та хамоном. Традиційний китайський сніданок складається з рису та тушкованих овочів. А в Ізраїлі на ранковому столі можна побачити шакшуку та хумус.

Відео дня

Я веду до того, що кожна країна світу має свої традиції щодо приготування їжі зранку. В українській кухні є борщ, куліш, качана каша, верещака, гамула, шпундра та ще безліч цікавих і смачних страв. Але яка ж із них може асоціюється зі сніданком? Наприклад, замовляє українець англійський сніданок. Йому одразу зрозуміло, з яких продуктів складається ця страва та як виглядає. А якби англієць хотів скуштувати сніданок по-українськи, то що б це було?

Якби англієць хотів скуштувати сніданок по-українськи, то що б це було?

Я замислився над цим запитанням і зрозумів, що українцям потрібен стабільний патерн свого традиційного сніданку. Так у мене з’явилася ідея дослідити, що ж таке сніданок по-українськи. З чого він складається та чи можна зробити одну загальну концепцію для всієї нації. На своїх сторінках в соцмережах я провів опитування, де запропонував українцям пофантазувати й визначити страву, яка могла б стати традиційною їжею зранку. Важлива умова набір продуктів має бути автентичним та доступним для кожного українця.

За кілька днів моя команда зібрала понад 7000 відповідей. Серед них були каші: пшоняна, вівсяна, гарбузова та рисова. Страви з картоплі, зокрема, деруни та пюре. Вироби з тіста, як от вареники, млинці та оладки. Втім, у першій трійці — страви з кисломолочного сиру: сирники, запіканки й ліниві вареники. А також гречка та смажені яйця.

Що я можу сказати. Я був приємно вражений такою кількістю пропозицій. А особливо комбінацією справді автентичних українських продуктів. Бо, будьмо відвертими, українці звикли використовувати досвід інших країн, якщо справа стосується їжі. Тобто їсти те, що локально та культурно, нам не властиво. Це насправді нормально. Адже багато років ми нічого не знали про нашу кухню й навіть не намагалися її розвивати.

Ми замовляли в кав’ярнях тости з авокадо, чіа-пудинги, капкейки, боули та смузі, бо досі не мали справжньої української альтернативи. Втім, сьогоднішній інтерес до України посилив й інтерес до всього українського історії, традицій, мови, культури та, звісно, їжі. Останнім часом я помічаю, як українське суспільство починає відмовлятися від іноземних страв і натомість досліджувати свої.

Тому я переконаний, що зовсім скоро ми віднайдемо та створимо свій унікальний традиційний сніданок. Який стане ще одним важливим шифром, за допомогою якого українці розповідатимуть про себе світові. Адже кожна українська страва це окрема історія. Наша та мільйонів людей. Тих, хто жив у минулому. Тих, хто живе зараз. І тих, хто житиме у майбутньому. ⠀

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

І невеликий тизер: я вже підготував свій рецепт традиційного українського сніданку й невдовзі поділюся ним із вами.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X