З брюссельської та цвітної. Три страви з капусти

21 листопада 2021, 22:34

Кисло-солодку яскраву айву та солодкувату брюссельську капусту з легкою горіховою ноткою просто необхідно поєднати, підкресливши цей дует м’якою солоною бринзою

Восени на полицях супермаркетів і на базарах величезна кількість овочів. Я обожнюю цей сезон за те різноманіття варіантів страв, які я можу приготувати. Але мій безперечний фаворит — капуста. Білокачанна, броколі, цвітна, савойська…

Відео дня

Її можна вживати в сирому вигляді, варити, запікати, готувати на грилі, робити крем-суп, просто додавати в м’ясний або овочевий суп, а також робити начинку для пирогів, кіша й додавати в салати.

Салат з айвою і брюссельською капустою

Пропоную вам салат з айвою і брюссельською капустою, який асоціюється у мене із пізньою осінню. Щоб приготувати цей салат, вам потрібно просто запекти все в духовці, додати трохи лимонного соку і насолоджуватися смаком. Карамелізована айва — кисло-солодка, яскрава, неймовірно ароматна. Брюссельська капуста — солодкувата, з легкою горіховою ноткою. Їх просто необхідно поєднати разом, підкресливши цей дует м’якою солоною бринзою.

Час приготування — 40 хвилин

Порції — 2

Інгредієнти

  • 1 айва (п’ять скибочок)
  • 15 г вершкового масла
  • 150 г брюссельської капусти
  • 50 г бринзи
  • 1 цибуля
  • 1 ст. л. соняшникової олії
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • Сіль і перець до смаку
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Айву очистіть від шкірки, виріжте серцевину і наріжте шматочками. У сотейник налийте воду, щоб вона наполовину покрила шматочки айви. Додайте шматочок вершкового масла, дрібку солі та на маленькому вогні випарюйте рідину, поки айва не стане м’якою. У разі потреби додайте ще води. Головне, щоб айва не пригоріла.

Помийте брюссельську капусту і розріжте на половинки. Цибулину наріжте крупними шматочками. На деко викладіть брюссельську капусту, зверху айву і цибулю, рясно скропіть соняшниковою олією, посоліть, поперчіть і відправте в духовку. Запікайте до готовності — близько 20 хвилин при температурі 180 ℃.

Дістаньте овочі з духовки, викладіть на тарілку, посипте шматочками бринзи і збризніть лимонним соком.

Цвітна капуста з соусом з гарбуза

Цвітна капуста — це як чистий листок, готове до творчості полотно. Вона чудово вбирає олію та смаки і аромати усіх спецій, які ви до неї додасте. Як на мене, для неї вистачить і просто дрібної солі та свіжомеленого перцю, але можна додати, до прикладу, паприку — вона зробить колір трохи яскравішим, або гранульований часник — він надасть аромату. Подавати смажену чи запечену цвітну капусту можна і гарячою, і теплою, вона збереже свої смаки.

Час приготування — 3 години 40 хвилин

Порції — 4

Інгредієнти

  • 1 цвітна капуста
  • ½ гарбуза
  • 3 зубчики часнику
  • 2 ст. л. олії
  • 100 мл вершків 33%
  • 50 г блакитного сиру
  • 3 гілочки розмарину
  • до смаку сіль і перець
poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Добре помийте головку цвітної капусти та покладіть у каструлю. Варіть у підсоленій воді на невеличкому вогні 15 хвилин після закипання.

Гарбуз очистьте і наріжте однаковими кубиками, аби він рівномірно пропікся.

Викладіть у форму для запікання шматочки гарбуза. Додайте 2 розчавлених зубчики часнику, дрібку солі, 2 ст. л. олії та 3 гілочки розмарину. Накрийте фольгою та поставте запікатися у духовку на 30−40 хвилин за температури 180 ℃.

Дістаньте цвітну капусту з каструлі та залиште на 10 хвилин охолонути. Потім обмотайте харчовою плівкою та покладіть у морозилку на 2−3 години.

Дістаньте з форми із гарбузом гілочки розмарину. Перекладіть гарбуз у чашу блендера, додайте 1 зубчик часнику, 50 г блакитного сиру, 100 мл вершків 33% та посоліть до смаку. Перебийте до однорідної консистенції.

Підморожену капусту покладіть у розігріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин, аби утворилася золотава скоринка. Готову запечену капусту полийте соусом з гарбуза та посипте свіжомеленим чорним перцем.

Запіканка з броколі та цвітної капусти

Я точно знаю, що дехто з вас не любить броколі та цвітну капусту. Це все тому, що ви ще не пробували приготувати з них запіканку. Ніжність сиру і вершків у поєднанні зі свіжомеленим чорним перцем розкриють смак цих продуктів з нового боку. І я практично впевнений, з цього дня ви будете готувати запіканку з броколі та цвітної капусти дуже часто.

Час приготування — 40 хвилин

Порції — 4

Інгредієнти

  • 300 г броколі
  • 300 г цвітної капусти
  • 300 мл вершків (20−33%)
  • 3 яйця
  • 100 г арахісу
  • 180−200 г твердого сиру
  • 20 г вершкового масла
  • сіль та перець за смаком
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

По 300 г броколі і цвітної капусти розберіть на суцвіття. Тверді нижні частини обріжте. Бланшуйте капусту в киплячій воді 1−1,5 хвилини, але не більше. Відкиньте на сито і промийте крижаною водою, щоб зупинити процес нагрівання.

Твердий сир натріть на крупній тертці та половиною посипте суцвіття. У мисці з'єднайте 300 мл вершків з 3 яйцями, додайте трохи солі та меленого перцю. Все акуратно перемішайте вінчиком.

Форму для запікання змастіть вершковим маслом і рівномірно розподіліть нею суцвіття броколі та цвітної капусти, посипте свіжомеленим чорним перцем. Залийте суцвіття сумішшю з вершків та яєць і зверху засипте тертим сиром. Додайте до запіканки 100 г арахісу і запікайте в духовці з температурою 180 градусів протягом 20−25 хвилин.

Більше рецептів на klopotenko.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X