Три причини для занепокоєння. Чим небезпечна смажена їжа

25 вересня 2019, 23:03

Чим темніший колір скоринки, тим більше шкідливих речовин міститься у їжі

Важлива тема: чому їсти смажене шкідливо? Кажуть: смажене небезпечно для здоров’я. А ви замислювалися чому? Давайте розберемося.

Є декілька причин хвилюватися.

1. Перша і більше за інші відома: жирність. Смажать традиційно на рослинній олії або тваринному жирі. Відповідно, смажене блюдо жирніше, наприклад, вареного. Процес смаження змінює якість їжі і в рази збільшує її калорійність, з’являється надлишок жиру. Що ми можемо робити? Найпростіше і радикальне — використовувати інші способи приготування їжі.

Відео дня

2. Пункт другий: обвуглювання. Смачна хрустка скоринка має дуже низьку поживну цінність. Чим глибше просмажена і товстіша скоринка, тим менше білка засвоїть ваш організм з такої їжі. Неприємно і шкідливо.

3. Пункт третій, ключовий: канцерогени. Канцерогенні речовини, які можуть утворюватися з жиру при смаженні, дійсно дуже отруйні. Як вони з’являються? У кожного жиру або олії є «точка димлення». Це температура, при якій масло в буквальному сенсі димить. Напевно ви бачили це на власні очі. Саме після точки димлення в жирі лавиноподібно утворюються канцерогени. Задиміла олія на сковороді? Виливайте її, тепер вона отруйна!

Є всі шанси зробити блюдо не тільки надмірно жирним, але і отруйним

Точка димлення рослинної олії і тваринного жиру в кожного своя. У звичної для нас рафінованої соняшникової вона становить близько 230 градусів. А ось, наприклад, у популярної нині оливкової олії extra virgin — від 160 до 216 градусів. Тваринні жири димлять вже при 120−130 градусах.

Скоринка утворюється при температурі близько 140−160 градусів Цельсія. Однак на газовій плиті сковорода може розжаритися і до 300 градусів, тому будь-який жир можна перегріти. Чим темніший колір скоринки вашої їжі, тим більше шкідливих речовин (канцерогенів) у ній міститься.

При нагріванні до високих температур жири і олії окислюються, вступають в реакцію з киснем і формують такі речовини як альдегіди та ліпідні пероксиди. Більша небезпека криється в утворюваних альдегідах. Вживання їх в їжу або їх вдихання призводить до підвищеного ризику онкологічних захворювань, хвороб серця і деменції.

Крім цього смаження приводить до утворення в продуктах з високим вмістом крохмалю небезпечного канцерогену акриламіду. Його найбільший вміст виявляється в картоплі, крупах, пирогах, які готувалися при температурі понад 120 градусів за Цельсієм.

Робимо висновки. Смаження буде простим процесом тільки при дотриманні певних умов. А саме: якщо у вас немає проблем зі здоров’ям, ви вживаєте помірно смажену їжу, ви готуєте на невеликій кількості олії і слідкуйте за температурою смаження. Тоді вам не має про що турбуватися. В іншому випадку є всі шанси зробити блюдо не тільки надмірно жирним, але і отруйним.

Давайте перевагу здоровим способам приготування їжі.

Будьте здорові. Слідкуйте за тим, що ви їсте.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Depositphotos

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X