Індійська кухня і м’ясо без м’яса. П’ять гастротрендів 2021

7 лютого 2021, 23:35

Зараз, коли кордони на замку, у суспільстві з’явився запит на haute cuisine

Щодня у нас жбурляють слово «тренд», але прогнозувати тренди діло неблагодатне. Те, що було трендом учора, сьогодні або зникає з ринку, або стає звичною частиною нашого життя. І якщо ви катуватимете мене в спробах дізнатися, що буде популярним у 2021 році, я назву вам п’ять гастротрендів, які, безсумнівно, тільки посилюватимуться в Україні і які важко буде ігнорувати.

Відео дня

Українська кухня та локальні продукти

Українці стали більше цікавитися національною кухнею. Я радію, що ми поступово позбуваємося славнозвісного радянського спадку — комплексу меншовартості. Ми вже наситилися суші, піцою та хінкалі. Україна вражає своїм продуктовим різноманіттям і нарешті ми готові звернути увагу на національні страви.

Нарешті ми готові звернути увагу на національні страви

Я бачу це й по своєму ресторану — якщо раніше левова частка гостей це були туристи, то зараз зали заповнені українцями. У нас прокидається любов до своїх продуктів, до своєї кухні. Я з нетерпінням чекаю відродження житнього хліба та цукрових буряків, пастернаку та гуслянки. Результати цього гастрономічного ренесансу ми побачимо за два-три роки.

Висока кухня

Статистика каже, що ресторани більш-менш регулярно відвідує лише 30% населення України. Найчастіше українці йдуть до ресторану, щоби відсвяткувати якусь подію. Водночас є доволі чисельна група гурманів, які знайомі із високою кухнею не лише по картинках. Вони багато подорожують і відвідання зіркових ресторанів є обов’язковою частиною їхніх мандрівок.

Зараз, коли кордони на замку, у суспільстві з’явився запит на haute cuisine. Водночас у країні виросло ціле покоління шеф-кухарів, які здатні запропонувати страви рівня кращих світових ресторанів, а значить в Україні відкриватимуть ресторани високої кухні.

Близькосхідна та індійська кухня

Українці люблять, щоби їх дивували, ми постійно знаходимося в пошуках чогось нового й радо віддаємося світовим трендам. Якщо якісь продукти чи кухні пережили конкуренцію за кордоном і стали трендом там, то в нас вони теж дуже швидко приживуться, щоправда, не завжди надовго. Історично так склалося, що ми здебільшого орієнтуємося на Америку, і все, що показують нам у популярних серіалах, швидко стає популярним у нас. Так було з піцою, бургерами, китайською їжею. Зараз черга індійської кухні. Це незвична, але водночас зрозуміла їжа, яка, крім усього, ідеально підходить для доставки. Однозначно виграшне комбо.

Якщо говорити про ресторани, то тут я не відкрию таємниці, якщо скажу, що в тренді буде близькосхідна кухня. Її експансія вже відчувається в Києві, на черзі міста-мільйонники Дніпро, Харків, Одеса. Хумусом та фалафелем уже, звісно, нікого не здивуєш, а от ліванська, сирійська та іранська кухні мають усі шанси стати популярними.

Здорове харчування

Пандемія коронавірусу ще дужче наголосила на важливості дбайливого ставлення до свого здоров’я, тому хелсі-тренд тільки набиратиме обертів. Органічні продукти, здорове харчування та м’ясо без м’яса ставатимуть дедалі популярнішими в Україні.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Однак тут слід пам’ятати про одну важливу річ — щоби щось стало масовим, воно має стати дешевим. Тут у нагоді стане зростаюча у всьому світі популярність овочів та рослинної їжі загалом. Овочі сирі, ферментовані та мариновані, у стравах та в коктейлях. Люди прагнуть харчуватися чистіше та здоровіше, не жертвуючи смаком та творчістю. В Україні склався стереотип, що страви з овочів то прісно, не смачно та «як у лікарні». Але запевняю вас, що овочі насправді можуть дивувати різноманітністю смаків та текстур.

Риба та морепродукти

Цей тренд, мабуть, згадується вже п’ятий рік поспіль, але все ще не втрачає популярності. Український ринок далекий від насичення, а інтерес українців до морських делікатесів не згасає. Окрім устриць, восьминогів та лосося, я б радив звернути увагу й на локальні дари річок. Сом, короп, судак можуть бути не тільки в заливному — вони здатні стати окрасою званих вечерь.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X