Просто, швидко, смачно. Три способи приготувати топінамбур

10 листопада 2021, 23:03

Запечений топінамбур стане чудовим гарніром для птиці та іншого білого м’яса

Перше. У дитинстві мама часто готувала восени салат із сирого топінамбуру, заправленого ароматною олією. Друге. Нині сезон. А готувати сезонні овочі — справа шляхетна. Ну і третє — про топінамбур має дізнатися якомога більше людей. Адже продають його часто бабусі на ринку, а в них треба купувати. І не торгуватись.

Відео дня

Отож, хтось із вас напевно чув таке слово — «топінамбур». Його ще називають «земляна груша», або єрусалимський артишок. Ну а хтось точно куштував. Якщо ж ви й не чули, і не куштували — не проблема. Прочитайте мій текст і приготуйте один із запропонованих мною варіантів. Вам точно сподобається. А якщо не сподобається — спробуйте інший варіант. Але готувати точно варто!

Тож поїхали. Топінамбур — це точно не сучасна рослина, що виникла кілька років тому. Але останніми роками він справді став частіше зустрічатися і на ринках, і в меню пристойних ресторанів. Там його подають, як один із символів осіннього врожаю, у салатах або як гарнір до м’яса чи птиці у вигляді пюре чи запечених бульб.

Найправильніший спосіб спробувати топінамбур — у сирому вигляді у салаті. Так, саме у сирому вигляді. Достатньо очистити шкірку, нарізати тонкими скибочками або натерти на тертці та смачно заправити. Топінамбур у сирому вигляді має дуже цікавий смак за рахунок легкої солодкості, землистого аромату та дуже свіжої, хрусткої текстури. Його ще називають «земляна груша», і цей термін, як на мене, повністю відображає його суть. Хрумкий, зовсім трохи солодкуватий і дуже соковитий. Я вирішив приготувати топінамбур. Чому?

Другий варіант приготування топінамбуру — запікаємо. Сольно, або в парі з айвою та часником, або з гарбузом та ароматними травами. Перед запіканням рекомендую або очистити ножем, або (якщо бульби молоді) добре почистити щіткою. До речі, форма топінамбуру не дуже зручна, схожа на корінь імбиру, тому і чистити його не дуже швидко виходить. Але воно того варте. Замаринуємо в рослинній олії (соняшникова, лляна або конопляна), додамо трохи оцту і меду або сиропу (солодка частина, що допоможе з карамелізацією), сіль, перець, трави-спеції на любителя — і в духовку, розігріту до 190 градусів на 20−25 хвилин.

facebook.com/velichkoandrew
Фото: facebook.com/velichkoandrew

Такий запечений топінамбур стане чудовим гарніром для птиці та іншого білого м’яса. Навіть свинина чи телятина з ним чудово потоваришують. За бажання, додавши трохи хрусткої текстури за рахунок жмені чипсів або начос, ви отримаєте не банальний, а головне смачний гарнір.

Ну і третій варіант приготування топінамбуру — зробити з нього пюре. Беремо запечений, закладаємо в блендер і, додавши трохи вершків, подрібнюємо. Просто, швидко, смачно. Хочеться більше смаку — жменя натертого витриманого сиру, наприклад пармезану, або пекорино, або, можливо, дворічного витриманого сиру з коров’ячого молока з Бессарабії. Таке пюре може бути гарніром, як і запечений топінамбур.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Я стисло описав три варіанти приготування сезонного і поки ще не надто популярного коренеплоду — кожен може вибрати рецепт на свій смак.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X