Топ-5 продуктів для довголіття. Блог Оксани Скиталінської

12 листопада 2017, 20:37
Такі звичні для нас продукти, як горіхи, куркума та яйця, при правильному вживанні, допоможуть виглядати молодо і суттєво покращити стан здоров’я

1. Горіхи

Є джерелом необхідних поліненасичених жирів, вітамінів, мінералів та біологічно активних речовин. Вітамін групи В, ніацин, є антимутагеном, який запобігає поломкам ДНК (спіральних ниток, з яких сплетені гени) та розвитку пухлин.

Відео дня

В горіхах багато магнію (його дефіцит спричинює запальні процеси, автоімунні порушення: хвороби шкіри, легень, судин). Регулярне вживання горіхів покращує стан судин, зокрема, найдрібніших — капілярів, які постачають кисень та поживні речовини мозку; сповільнює розвиток атеросклерозу, основної причини серцево-судинних захворювань та смертності.

Великий вміст харчових волокон є хорошою їжею для кишкової мікрофлори, яка забезпечує здоров’я мозку та нормальну роботу імунної системи.

Як вживати. Вживання 3-5 сушених горіхів (не смажених і не солоних) три-п’ять разів на тиждень є ефективною профілактикою багатьох хвороб старості.

2. Яйця

Це джерело оптимально збалансованих амінокислот з найвищою засвоюваністю організмом (майже 99%).

Зелений чай впливає на процес аутофагії — самоочищення клітин та їх омолодження

Жовток яєць є джерелом фосфоліпідів — жироподібних речовин, необхідних для якісної роботи мембран клітин всіх органів та тканин. Особливо цінним фосфоліпідом є речовина лецитин, дефіцит якої порушує діяльність головного мозку (страждають пам’ять, увага, атрофуються зоровий та слуховий нерви), веде до розвитку хвороб шкіри, нирок та печінки, втрати м’язової сили). У жовтку також багато вітамінів А, Д та деяких вітамінів групи В.

Холестерин жовтка не має відношення до атеросклерозу при збалансованому харчуванні і несе лише користь, оскільки потрібен для відновлення клітин тіла, статевих гормонів і наднирників та утворення вітаміну Д у шкірі (утворюється через 15 хвилин після перебуванні на сонці).

Як вживати. 1-2 правильно приготовлені яйця (або зварені нам’яко, або у вигляді яєчні чи омлету) забезпечують організм всіма важливими речовинами.

3. Зелений чай

Є універсальним напоєм-адаптогеном, до складу якого входить понад 300 біологічно активних речовин, зокрема, поліфенолів, які сприяють активації роботи генів, пов’язаних із довголіттям. Зокрема, надзвичайно цінні компоненти чаю, катехіни, сприяють збільшенню активності системи детоксикації, завдяки чому знижується ризик захворювань, пов’язаних із запаленнями та загальним старінням (пухлини молочних залоз, кишечника, легень).

Згідно з останніми науковими дослідженнями, зелений чай впливає на процес аутофагії, тобто самоочищення клітин та їх омолодження. (В 2016 році за пояснення механізму аутофагії була присуджена Нобелівська премія).

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Як вживати. Три чашки свіжозавареного зеленого чаю (заварювати до 5 хв) в день забезпечують надходження в організм приблизно 240-320 мг поліфенолів.

4. Куркума

Є одним із найбільш досліджених геропротекторів. Діюча речовина, куркумін, має виражену протизапальну, противірусну та антипухлинну дію. Входить до складу знаменитої приправи каррі. Куркумін активує особливий фермент — теломеразу, який захищає хромосоми клітин (генетичний матеріал) від ушкоджень. Активація теломерази сповільнює розвиток шлунково-кишкових захворювань, запалень та нейродегенеративних захворювань (погіршення пам’яті, депресію, старечу деменцію та хворобу Альцгеймера).

Як вживати. Щоденна норма порошку куркуми — не більше половини кавової ложечки на порцію страви (перші, другі страви, салатні заправки, смузі).

5. Броколі

Містить речовину сульфорафан, яка посилює здатність печінки до виведення токсинів з організму, активно протидіє гіпоксії мозку, серцевого м’яза, нирок та печінки (кисневому голодуванню клітин цих органів).

Другим важливим компонентом броколі є речовина лютеолін, яка сповільнює глікацію білків — руйнування білків під впливом цукрів (глюкози, фруктози та лактози), наслідком чого є втрата еластичності судин, діабет 2 типу, інсульти, інфаркти, катаракта, хвороба Альцгеймера та прискорене старіння. Крім того, броколі є сильним антимутагеном, який сповільнює пошкодження ДНК та розвиток злоякісних пухлин.

Як вживати. Регулярне вживання сирої або свіжорозмороженої броколі (2-3 рази в тиждень по одному-два суцвіття в день) підвищує стійкість організму до гіпоксії та сповільнює процеси старіння.

Колонка опублікована в журналі Новое Время за 10 листопада 2017 року.

Новое Время запрошує на лекції наших відомих колумністів Діалоги про майбутнє. Детальна програма тут

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X