З капустою і свининою. Як приготувати китайські вареники за бесарабським рецептом

11 січня 2020, 19:27

На відміну від пельменів, у варениках тісту потрібно надавати більше смаку

Чому вони китайські, я не збагну, але з дитинства просто обожнюю ці вареники. Їх так називає і готує моя мама, і вона знає: коли я приїжджаю гостювати, то на столі точно має бути ця страва. Можливо, річ у тім, що всі вареники, пельмені, манти і равіолі потрапили в нашу кухню з Китаю — там ще тисячі років тому вміли загортати в тісто начинку і варити.

Відео дня

Готувати такі вареники можна тільки в холодну пору року. І не тільки через те, що квашену капусту влітку не дістати, а ще й тому, що це дуже поживна, насичена зимова страва. Та й ліплення вареників — заняття для зимових вечорів.

Я вважаю, що на відміну від пельменів, у варениках тісту потрібно надавати більше смаку. Принадність пельменів у самій начинці — в цьому соковитому смаку м’яса і цибулі. А ось у варениках начинка менш агресивна, тому пропоную такий рецепт тіста:

Ліплення вареників — заняття для зимових вечорів

Борошно в/г — 500 г

Борошно Farina Tipo 00 — 500 г

Жовтки — 6 шт.

Яйця курячі — 4 шт.

Сметана 30% — 100 г

Оливкова олія — 30 г

Сіль — 10 г

Молоко — 200−250 мл

надане автором
Фото: надане автором

Навіщо змішувати два види борошна? Це необов’язково, але так цікавіше. Борошно для піци Farina Tipo 00 має високий вміст протеїну, воно досить пластичне, у нього високий глютен. З таким тістом працювати складніше, його необхідно довше вимішувати, ставити в холодильник на кілька годин. Але все це робиться заради одного — коли ви зварите таке тісто, воно буде щільним, збереже текстуру і форму ваших вареників. Це не розчинні у воді вареники з низькопробного борошна, і цьому питанню варто приділити увагу.

Рецепт начинки:

Квашена капуста — 600 г

Цибуля — 150 г

Жирна свинина ідеалі шия або лопатка) — 700 г

Олія — 50 мл

надане автором
Фото: надане автором

Головний нюанс начинки — вибрати гарну квашену капусту: щільну, хрустку, не дуже кислу, а ліпше навіть злегка солодкувату від моркви.

Спершу необхідно в олії злегка обсмажити цибулю і лиш потім на мінімальному вогні тушкувати капусту. І що довше тушкується капуста з цибулею — то смачніше. Орієнтуйтеся на 30 хвилин, потім додайте фарш зі свинини, а вогонь зробіть максимальним. Додайте ложку соєвого соусу (куштуйте, щоб не пересолити — все залежить від того, наскільки солоною є капуста). А ще, все це потрібно ретельно поперчити. В ідеалі настільки, щоб перець було видно. Таким чином, приготування начинки триватиме з годину, але воно того варте!

Сирі вареники я заморожую. По-перше, тоді тісто буде трохи щільнішим після відварювання. По-друге, можна приготувати відразу з декількома видами начинок, щоб потішити близьких на сніданок варениками із сиром, на обід — варениками з м’ясом і капустою або з грибами, а на десерт — варениками з вишнями.

надане автором
Фото: надане автором

Також вам ще знадобляться для подавання вареників до столу:

Цибуля ріпчаста — 600 г

Почеревина сира — 400 г

Олія — 100 г

Цибулю потрібно смажити у великій кількості олії, майже до стану чіпсів. Лиш потім додати бекон і посилити вогонь — вийдуть шкварочки із цибульними чіпсами в олії.

А далі все просто — вареники варимо невеличкими порціями, в підсоленій і киплячій воді. Варимо 3−4 хвилини після того, як спливли, перемішуємо з цибулею і шкварками і подаємо зі сметаною. Якщо доречним стане більш легкий «дієтичний» варіант, то достатньо цибулю обсмажити без шкварок, а сметану замінити 10% грецьким йогуртом.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X