Тарілка здорового харчування. Що і в якій кількості потрібно їсти сучасній людині

Тарілка з овочами (ілюстративне фото) (Фото:AntonMatyukha/Depositphotos)
Це відправна точка та орієнтир для вибору продуктів
Їжа змінилась. Її якість та доступність, в гарну та погану сторони одночасно.⠀
Думаю, що ми будемо балансувати між екологічною повісткою та привабливістю продукції. Ми вже це робимо. Тобто екологічне має бути красивим, але при цьому доступним, щоб споживачі були готові платити за цю екологічність. Тому що головне — просте. Й цільне. ⠀
Дієти не працюють
Дієти не працюють (хоч це й моя професія), у кожному виключенні продукту з раціону має бути функція. У переїданні переробленої їжі — також. Доказових систем харчування взагалі одна-дві, та й все. Вони скоріш супроводжують діагноз, аніж дають загальну рекомендацію. Просто подивіться на полицю супермаркету не як сучасна людина, а з позиції 200-річної давності. Стільки цукру, молочних напоїв, рафінованих злаків та жиру, як за останні 70 років, ми не їли за всю історію людства.⠀
Основи харчування в ХХІ сторіччі зрозумілі й запаковані у зручні підказки від провідних фахівців і асоціацій у сфері харчування. Тарілка здорового харчування — це відправна точка та орієнтир для вибору продуктів.⠀
Чотири групи продуктів, з яких складається тарілка:
- 50% — овочі, зелень, фрукти та ягоди;
- 25% — складні/повільні вуглеводи: зерна, крупи, хліб, паста, крохмалисті коренеплоди;
- 20% — білок: яйця, птиця, риба, морепродукти, субпродукти, бобові, та жири: насіння, горіхи, олії;
- 5% — молочні продукти або їх рослинні альтернативи — опціонально, один-два продукти без доданого цукру на день.⠀
На останньому місці — солодощі та фастфуд. Вони розташовані поза основною тарілкою харчування, їх не можна вважати обов’язковою частиною здорового раціону. Можуть бути в меню, але лише в тій кількості, що не переважає над іншими групами.
Тарілку харчування можна читати по-різному. Перший варіант: уявити всю їжу за день на одній таці та розділити її на групи, контролюючи відсоткове співвідношення. Важливо стежити, щоб не переважала жодна група продуктів — найчастіше буває забагато зернових і хліба, кисломолочного та м’яса, або десертів і каш.
Другий спосіб прочитання: можна орієнтуватися на цю тарілку, формуючи кожний прийом їжі, в якому є всі типи продуктів, за дуже простим принципом, не вигадуючи ровер:
— три прийому їжі — завтрак, обід та вечеря;
— їжа приблизно в один час, це ритм з паузами 4−5 годин між основними трапезами;
— адекватний питний режим саме води;
— нічна пауза 11−13 годин без їжі.

Більше порад Анастасії Голобородько можна знайти тут
Текст публікується з дозволу авторки
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ
Більше блогів тут