Незвичайний рецепт. Як приготувати мідії в соусі каррі

Мідії (ілюстративне фото) (Фото:bartoshd/Depositphotos)
Чорноморські мідії гідні того, щоб бути приготовленими всіма методами, які відомі у кулінарному світі
Мідії на півдні України готують багатьма способами — це може бути одеський плов з мідіями, у кафе та ресторанах їх досить часто подають приготованими у винному чи вершковому соусі, а в ресторані Тавернетта я колись готував популярну пасту спагетті alla chitarra з мідіями та помідорами. Але рецепт, який я опишу далі, не є класичним ні для Одеси, ні для Бесарабії. Зелений каррі я спробував у Південно-Східній Азії, і миттєво зрозумів — наші мідії просто повинні бути приготовлені в такому соусі. Взагалі я вважаю, що готувати традиційні наші місцеві продукти цікавими способами, використовувати техніки з інших кухонь та культур — це як заново відкривати та показувати знайомий смак продукту.
Для 4 порцій нам знадобиться:
- 2 кг мідій
- 1 гречаний багет або інший улюблений хліб
Для домашньої каррі пасти:
- 1 зелений перець чилі
- ½ цибулини червоної (можна замінити на 2 цибулі шалот)
- 50 г свіжого імбиру (близько 5см)
- 2−3 зубчики часнику
- ½ пучка кінзи
- ½ пучка петрушки
- 2 лайми
- 1 ч. л. коріандру
- 1 ч. л. зіри
- ½ ч. л. куркуми
- ½ ч. л. рибного соусу (якщо є)
- 1 лемонграс (бажано)
- 3−4 листи кафірського лайма (бажано)
- 4 ст. л. олії
- Сіль, перець
Крок 1
Спочатку підготуємо каррі пасту.
Спеції підсушити на сковороді без олії. Далі потовкти в ступі, якщо є, або перекласти в чашу блендера. Можна використовувати мелені спеції, але аромат буде не таким яскравим. Додати лайм (потерти цедру і видавити сік), решту інгредієнтів і перебити в блендері до стану соусу песто. Якщо паста занадто густа — додайте трохи води. Консистенція має бути однорідною, трохи рідше сметани. Аромат — божевільний. Колір — приємно-зелений.
Дайте настоятися 10−15 хвилин, тим часом приготуємо мідії.
Крок 2

Мушлі мідій слід промити, видалити залишки водоростей і перекласти в каструлю. Залив трохи води (буквально на дні, на 2−3 см) накрити щільно кришкою і поставити на сильний вогонь. Коли вода закипить, мідії почнуть відкриватися. Буквально за 4−5 хвилин кипіння всі мідії відкриються — знімайте з вогню каструлю. Не варіть занадто довго — інакше мідії уваряться і стануть дрібними та жорсткими. Коли охолонуть — відокремлюємо м’ясо мідій від мушлів. Видаляємо водорості. З двох кілограм молюсків вийде близько 300−350 г м’яса мідій. А також збережіть і процідіть воду від мідій — вона має насичений морський смак і трохи солонувата. Ви зможете використовувати цю воду в наступному кроці.
Крок 3
Соус каррі перекладаємо в сковороду (якщо не вдалося подрібнити блендером до однорідного стану, можна процідити). Додаємо м’ясо мідій і трохи води від мідій, перемішуємо та прогріваємо на середньому вогні, доводимо до кипіння. Пробуємо смак соусу — якщо потрібно, додаємо сіль, перець, сік лайма. Подаємо мідії у такому соусі з додатковою зеленню кінзи та гречаним багетом.
Чорноморські мідії - унікальні за своїм смаком молюски. І вони гідні того, щоб бути приготовленими всіма методами, які відомі у кулінарному світі - від азіатського зеленого каррі до французького соусу біск. Смачного!

Текст публікується з дозволу автора
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV
Більше блогів тут